To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - Poblem ze skrzynią

Anonymous - 23-05-2006, 22:13
Temat postu: Poblem ze skrzynią
Ostatni jakoś ciężko zaczął mi wchodzić wsteczny i nie wiem co może być tego powodem. Podejrzewam synchronizacje ale nie wiem może ktoś miał coś takiego? A i czasem nie moge wsadzić 1. :(
Koton - 23-05-2006, 22:18

Nic nie jest wieczne a zwłaszcza biegi 1 i wsteczny. Lata robią swoje i tyle. Albo zmienić synchronizatory albo skrzynke kupić, albo jezdzić :roll:

No chyba że tak samo się dzije na inncych biegach to może być coś innego.

Anonymous - 23-05-2006, 22:31

U mnie też coś podobnego się dzieje, ale trzeba delikatnie a jak bieg nie chce wskoczyć to puścić sprzęgło, wcisnąć jeszcze raz i powinno być ok. Póki nie jest to bardzo częsty problem to idzie z tym żyć. Jeśli natomiast za każdym razem sie tak dzieje to trzeba odwiedzić mechanika.
Anonymous - 23-05-2006, 22:44

u mnie na początku też tak było, nie wchodził tylko wsteczny, tżeba było go wyjąć i jeszcze raz sprzęgło ale po 50 tys. zaczyna się z 1 nie jest to zawsze ale nie podoba mi się.
Anonymous - 23-05-2006, 22:52

Sam pewnie nie dasz sobie z tym rady. Polecam wizytę u mechanika i przedstawienie mu problemu.
Anonymous - 23-05-2006, 23:05

moje hobby to elektronika i samochdy, rozkładam silniki na drobno i składam ale skrzyni nie lubie i nie robiłem, jedną w takim colcie rozbierałem ale tam nie było co naprawiac niby nie taka skomplikowana. Jak sam nie dam rady to serwis. Swoją drogą polecam serwis mitsubishi toruń, taniej niż u okolicznych mechaników i doswiadczenie.
Hubeeert - 23-05-2006, 23:11

rami1000 napisał/a:
Ostatni jakoś ciężko zaczął mi wchodzić wsteczny i nie wiem co może być tego powodem. Podejrzewam synchronizacje

Od kiedy w C51A wsteczny bieg miał synchronizator :?: :shock:
rami1000 napisał/a:
A i czasem nie moge wsadzić 1.

Może linki się poluzowały i wymagają regulacji :?: Może olej nie ten, może sprzęgło nie wysprzęgla do końca?

Anonymous - 23-05-2006, 23:25

C50, wsteczny nie ale 1 chyba tak
Hubeeert - 23-05-2006, 23:34

Jedynka jest na 100% synchronizowana. Ale problemy z jej załączaniem wynikają najczęściej z nie do końca wciśniętego sprzęgła lub pokrewnych.
josie - 23-05-2006, 23:47

Też mam czasem problem z 1ką. Wkurzające najbardziej jak się zapali zielone, a skubana wejśc nie chce. Wsteczny czasem też. Pomaga puszczenie sprzęgła i jeszcze raz...
Anonymous - 24-05-2006, 06:30

teoretycznie tak u mnie nie pmaga
ROMEL - 24-05-2006, 07:12

Problem z jedynką... najczęściej (jak pisze Hubert) problemy ze sprzęgłem... na drugim miejscu postawiłbym synchronizację, doraźny sposób an ciężko wchodzącą jedynką to:... przed włączeniem jedynki na ułamek sekundy włączyć dwójkę i spowrotem na jedynkę...w 100% przypadków pomaga...
Co do wstecznego, zawsze były i będą problemy w każdym autku - takie problemy to żadne problemy... poprostu tam nie ma synchronizatora...

A tak na boku...zawsze powtarzam że skrzynie w miśkach to delikatna sprawa... trzeba pamiętać że olej sie wymienia i że przy jakich kowiek szumach czy też innych efektach dźwiękowych trzeba natychmiast reagować... bo jak cos to lecą gniazda łożysk i wtedy to juz nic nie da wymiana łożysk.... a do tego dochodzi synchronizacja - równiez można zaliczyć do delikatnej...

Pozdrawiam

Anonymous - 24-05-2006, 08:43

dzięki wszystkim za podpowiedzi, mam 2 synchro, zwale skrzynie i wszystko będe wiedział na 100%. :wink: A pytam bo kumpel ma takiego samego ale on jeździ do końca, jak napisałeś poszła obudowa przy łożyskach, a z trybów nie było co zbierać, ale synchro mu zostało i jak patrzyłem w stanie idealnym, co mnie dziwło u niego wsteczny działał idealnie, do czasu żecz jasna :D
Krzyzak - 24-05-2006, 09:32

Na 100% wsteczny jest tu niesynchronizowany.
Przy problemach z 1, to:
- synchronizator
- cięgna
- zły/zużyty olej
- łożyska.

Ja też raz na 1000 (może rzadziej) mam problem z 1 - pomaga metoda Romela - na 2-kę i potem na 1-kę.

Kokos - 28-05-2006, 20:05

witam
ostatnio 137tys przebiegu tez zauważyłem ,że jedynka cieżko mi wchodzi a do tego wsteczny coraz cześciej wchodzi z glośnym zgrzytem mimo, że pedał sprzęgła do końca i mocno wciśnięty. Samo sprzegło ok ciągnie
chyba czas na mechanika tylko od czego zaczynać rozmowę, żeby koleś nie wciskał kitu pozdrro 8)