Carisma - Techniczne - odpala po kilku sekundach
Anonymous - 03-11-2008, 18:01 Temat postu: odpala po kilku sekundach Witam.
Mam taki problem, przewaznie rano gdy cari postoi dzień lub dwa auto ma problem z odpaleniem, tz. rozrusznik mieli i mieli i dopiero po kilku sekundach odpala?
W czym tkwi problem świece, pompa, akumulator...????
Anonymous - 03-11-2008, 18:20
Przyczyn moze byc wiele ale ja bym obstawial swiece.A jak zapali to chodzi normalnie?
Anonymous - 03-11-2008, 18:55
tak chodzi normalnie, świece sprawdzałem osobiście iskra była!
Anonymous - 03-11-2008, 19:41
od kiedy w dieslu masz iskrę? pierwsze słyszę żeby świece w dieslu były iskrowe. To są w zasadzie grzałki
Ja też obstawiam świece, albo przekaźnik świec - mam podobnie i na początku grudnia mam zamiar je wymienić, żeby zimą szybciej się grzały :-]
drd1812 - 03-11-2008, 20:04
Obstawiam cofające się paliwo z układu paliwowego, sprawdź przewody paliwowe (objemki) pod pompuj pompką przy filtrze paliwa. Czasem następuje lekkie zapowietrzenie pomiędzy bakiem a pompą wtryskową. Przed zimą warto odpowietrzyć.
Anonymous - 04-11-2008, 17:08
[quote="andy1"]od kiedy w dieslu masz iskrę? pierwsze słyszę żeby świece w dieslu były iskrowe. To są w zasadzie grzałki ]
No wiesz mechanikiem nie jestem, wziełem kawał kabla akumulator sprawdziłem i myslełem ze skoro iskrzą no to są dobre!! ale skoro twierdzisz ze nie koniecznie!! No to może i faktycznie swiece
[ Dodano: 04-11-2008, 17:11 ]
drd1812 napisał/a: | Obstawiam cofające się paliwo z układu paliwowego, sprawdź przewody paliwowe (objemki) pod pompuj pompką przy filtrze paliwa. Czasem następuje lekkie zapowietrzenie pomiędzy bakiem a pompą wtryskową. Przed zimą warto odpowietrzyć. |
No własnie mysłałem ze cos z filtrem paliwa, może jest przypchany, wymieniłem go ale nadal jest to samo! Sprawdze przewody może faktycznie paliwo sie cofa!
Anonymous - 05-11-2008, 07:55
Cześć,
dobrze, że przejrzałem tematy bo założyłbym nowy o tym samym problemie
Mam to samo co kolega i dodać mogę jeszcze, że jak już odpali to puszcza chmurę czarnych spalin (jedną dużą). Za parę dni zmieniam filtr paliwa więc może przy okazji mechanik coś poradzi.
rasiak1980 - 05-11-2008, 08:18 Temat postu: uszczelka nie wiem jak wygląda filtr w carismie diesel-u ale częstym problemem w dieslach ,gdzie są wymienne wkłady jest wygnieciona uszczelka pod dekielkiem filtru paliwa, wtedy zapowietrza się układ, zawsze należy ja wymieniać na nową razem z filtrem.
Anonymous - 12-11-2008, 07:56
Cześć,
już po wymianie filtra paliwa. Niestety uruchamianie silnika jest nadal utrudnione. Czy ktoś może coś podpowiedzieć?
Werwolf - 12-11-2008, 08:10
Witam
po pierwsze świece żarowe - sprawdź, jak nie wiesz jak albo nie jesteś pewien czy są dobre -> kup nowe, tylko dobre,
po drugie jakość jakość paliwa - tankujesz stale w tym samym miejscu, jak nie to może coś z paliwem,
po trzecie luzy zaworowe - jak są nieodpowiednie to wtedy nie chce odpalać,
po czwarte cofanie się paliwa, albo zapowietrzanie układu paliwowego - było opisywane już na forum, zaworek zwrotny możesz sobie kupić i zainstalować, to niewielki wydatek.
Miałem to samo, zacząłem od sprawdzenia luzów (okazało się że ich nie ma na ssaniu, a mają być 0.2mm), założyłem zaworek zwrotny i wymieniłem świece (przy zimnych porankach wystarczy że jedna nie działa i jużproblem z odpaleniem). Efekt - samochód pali na dotyk.
Pozdrawiam
Werwolf
Anonymous - 12-11-2008, 08:14
Świece są roczne jakieś 20 tys.km, paliwo zawsze było ok, zacznę od luzów zaworowych. Coś bliżej o tym zaworku poproszę.
mlun - 12-11-2008, 12:14
A sprawdzaliście rozrusznik?
Dziewczyna ma forda focusa, też diesla. Rozrusznik cały czas kręcił ale zapalał po kilku sekundach dopiero. Strasznie to męczące było(dla kierowcy jak i dla akumulatora). No ale okazało się że to właśnie on padł, po wymianie jak rękął odjął.
Anonymous - 12-11-2008, 12:18
Jeżeli rozrusznik to chyba zawsze zapalał by trudno a u mnie tylko na zimnym silniku.
mlun - 12-11-2008, 12:26
A właśnie jak był zimny to miał największy problem a jak ciepły to wiadomo że rozrusznik nie musi już tak ciężkiej pracy wykonać i szybciej pali.
Nie mówie że to akurat musi być ten problem bo jak wiadomo przyczyn może wiele, podsunąłem poprstu pomysł bo widziałem bardzo podobne objawy, może to akurat wam pomoże
lesmen - 12-11-2008, 18:51
A ja obstawiam, że masz uszkodzone kable od podgrzewania świec. Miałem tak samo, jeden kabelek był przetarty i jedną świece nie grzało. Sprawdź u siebie i daj znać
|
|
|