Carisma - Techniczne - Olej silnikowy
hunter1111 - 03-11-2008, 18:30 Temat postu: Olej silnikowy kupiłem jakieś 2 miesiące cari i miała zalany jakiś olej nie wiem jakiej firmy ale był to 5w40 , doszedłem do wniosku że trzeba go zmienić i mechanik doradził mi że przy 170 tyś km warto zmienić olej na półsyntetyk i zmieniłem na mobila 10w40 i wydaje mi sie że spadła mu troche moc ale może mi się wydawać prosze o opinie
Anonymous - 05-11-2008, 17:09
co to za mechanik - ja mam przejechane ponad 250000 km i jeżdżę na full syntetyk i ani grama mi oleju nie spala od wymiany do wymiany.
daroslo - 05-11-2008, 17:26
Może moja wiedza jest przeterminowana, ale uczono mnie że olej bezproblemowo można zmieniać w jedną stronę minerał na półsyntetyk, półsyntetyk na syntetyk a nie odwrotnie. Przy przejściu z syntetycznego oleju na półsyntetyk wymagane jest płukanie silnika, wiąże się to z reakcjami chemicznymi zachodzącymi pomiędzy różnymi gatunkami oleju.
Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.
Anonymous - 05-11-2008, 19:36
Niestety kolego mylisz się - jest na odwrót. Z mineralnego nie można już na nic przejść.
rasiak1980 - 05-11-2008, 19:44
ja słyszałem zupełnie coś odwrotnego że można z syntetyka na pół syntetyk a z pół syntetyka na minerał w druga stronę nie można, prawda jest taka że jeżeli mamy sprawny silnik szczelny w dobrym stanie możemy się cofnąć z pół-syntetyka na syntetyk bez żadnych konsekwencji, ważne jest żeby wbrew zaleceniom producenta oleju wymieniać go częściej może być nawet jakiś budżetowy ale ważne żeby go w porę zmienić. a nie zlewać smołę po 15kkm. trzeba pamiętać, nawet najlepszy olej syntetyczny po takim przebiegu ma dużo gorsze parametry od najtańszego minerała.
|
|
|