To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant VR4 E88A 92-96 - E88 - zalety awd. Czy warto sie w to pakowac???

Anonymous - 24-05-2006, 20:41
Temat postu: E88 - zalety awd. Czy warto sie w to pakowac???
Witam po raz pierwszy,
Od niedawna jezdze bmw 320 e30. Niestety musze sie rozstac z tym cudem - rodzina sie powiekszy. Bardzo zainteresowal mnie Galant lata >93 chyba E88 - 2,5 v6, tu moje pytanie czy ktos moze powiedziec jak wygladaja wlasnosci trakcyjne AWD i o ile wiecej pali od FWD. Raczej jestem zdecydowany na Galanta, co do napedu to wolalbym AWD, po RWD trudno mi zaakceptowac FWD:)))
Pozdrawiam
Leszek

Anonymous - 25-05-2006, 16:11

AWD lepiej się prowadzi. w zimie miodzio. dochodzi Ci tylna oś skrętna.
spalanie? pewnie z + 5 litrów na mieście / 100 km

Anonymous - 25-05-2006, 18:56

shovel"]AWD lepiej się prowadzi. w zimie miodzio. dochodzi Ci tylna oś skrętna.
spalanie? pewnie z + 5 litrów na mieście / 100 km

Dzieki za odpowiedz. Choc czy te 5 literkow + to tak z wlasnego doswiadczenia, czy tak slyszales??? 5 ltr to ok. 20 PLN :D To przy 2,5 v6 w miescie moze byc 20, wartosc raczej nieakceptowalna przy mojej posadzie :(
Wlasnie chodzi o to ze nigdzie nie moge znalezc rzetelnej informacji na temat tego autka, a coraz bardziej jestem podjarany - stoi nawet taki na allegro za 9000 kup teraz w dodatku sedan... Polowa sukcesu to ze mam klienta na beeme i w weekend ja zabiera! Pozyjemy, zobaczymy :D

Hubeeert - 25-05-2006, 19:05

Odpuściłbym. Co prawda nie dałes linka ale samochód tego typu a więc nietypowy jak cholera znam z własnego kosztownego doświadczenia. Części do jego zawieszenia są drogie i dostępne w wielkich bólach. Spalanie? www.google.pl lub dowolny klub Mitsu w GB Ci da odpowiedź ale na 100% będzie 20-25% wyższe. Nietypowe auto można mieć hobbystycznie - tak jak ja. Nigdy jako codzienny dupowóz.
Anonymous - 25-05-2006, 19:56

nie mam,
kiedyś trafiłem na stronke z porównaniami (brytyjską) spalania, i średnia dla E88 była coś koło 17 litrów, podczas gdy 2,5 V6 FWD brało 11

Krzyzak - 26-05-2006, 08:30

Ja kiedyś rozmawiałem z właścicielem E39 (też 4WD 4WS, ale poprzedniej generacji) - mówił, że min. 15 przy lekkiej nodze pali a osiągnąć 20 to nie problem, gdy ten sam silnik w E33 GTI pali przy deptaniu góra 11 litrów - wszystko przez napęd; do tego miał ogromne problemy z biegami na zimnej skrzyni - mimo, że auto ciągle serwisowane w ASO
Anonymous - 26-05-2006, 16:58

Dzieki za odpowiedzi, troche to rozjasnia sprawe. To o E3 slyszlem gdzies, ze potrafi wziac 50% wiecej w awd, ale tez slyyszalem ze e88 zadowala sie do 20% wiecej. Wlasciciel jednego takiego cuda poinformowal mnie, ze w miescie miesci sie w 12 litrach he, he. Z kolei w serwisie powiedzieli mi o 15. Na razie nie zniechecam sie do auta, pomimo tego zawieszenia, o ktorym wspomina Hubeeert (BTW miales lub masz e88?).
Ile mozna dac za cos takiego, bo juz widze ze rozpietosc cenowa jest ogromna nawet na niemieckich stronach od 1500€ do 4000 za 93-95´?!
Pozdrawiam

Hubeeert - 26-05-2006, 22:46

Mam C53A 4G61T - czyli Mitsu Mirage Turbo - wiem o 4 takich w Polsce. Typowe to to nie jest.
Co do zawieszenia - przód jest podobny ale tył... 4WS to kierowana tylna belka - koszmar jeśli chodzi o ceny części. Tak samo tylny most i reszta. Amortyzatory inne, części zaieszenia inne...

Anonymous - 27-05-2006, 14:38

Dzieki, dzieki. Hubeeert widzialem Twoja opowiesc o przygodzie z lancerem, to rzeczywiscie jest juz hobby, ale im wiecej szukam na temat e 88 tym mam wieksza ochote sie z nim zmierzyc:) Na pewno jest to wynalazek nie lada. Bede szukac. Na razie pozostaje jedyne ogloszenie w Poznaniu, ale z tego co widzialem facet buja sie z tym autem co najmniej od wrzesnia. W niedziele przejade sie do Poznania. Widze ze raczej moge byc juz ostatnim wlascicielem, ale za to nikt mi go nie sprzatnie spod biedronki:)))
Dzis rano bmw odjechalo...

michu_872 - 09-06-2006, 02:40

Mam gala E39a 4WD-4WS 90 roczek. Co do trakcji to super sie trzyma. Tylko ''piecyk'' troche słaby :( bo tylko 2.0 DOHC. Ma jakieś 144 koniki (minus te spłoszone bo ponad 300000km mam nakulane) Na suchym kumpel mnie objeżdża (sigma 3000V6 12V) ale na śniegu... :D zimą na lotnisku przy 160km/h musiałem troche odpuścić żeby mnie dogonił. Co do spalania to najmniej spalił jak go kumpel prowadżił. Wyszło jakieś 12 litrów LPG(Tylko trasa i powoli). Jak jeżdże na codzień to tak koło 15+troche benzynki. Ale jak się spieszę to nie problem żeby spalił 19-20 litrów. Ogolnie auto super tylko przyspieszenia nie zaciekawe.
POZDRO

Anonymous - 15-08-2006, 17:26

Pozdrowienia, zrobię jedną pocztę w tym obszarze tym, którzy nie czytają angielskiej części. Przepraszam z góry jak ta poczta ukaże się po tłumaczeniu. Kocham AWD za śnieg i wyścigi w przebraniu ale tylko dostaję około 9.3 km/l. :-(

Nikt czyj angielski jest lepszy od mojego polskiego (> 0%) proszę czuć się wolny do e-mail mnie albo pytać mnie o pytania w angielskiej części jeśli pan ma pytania, które mogę znać odpowiedź aby.

Anonymous - 15-11-2006, 09:46
Temat postu: Re: E88 - zalety awd. Czy warto sie w to pakowac???
Cześć wszystkim od niedawana jestem posiadaczem gallanta E88 4WD 4WS z 93roku i jestem bardzo zadowolony a spalanie wynosi średnio 12 l. a typowo po mieście max 15l. trakcja jest super pozdrawiam jeśli miałby ktoś z was dokładne dane moc i moment obrotowy