To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] wymiana komputera silnika

marcin84k - 04-11-2008, 18:49
Temat postu: [Cari 1.6] wymiana komputera silnika
jak to zrobic,,,?? poprostu odłończyć stary i podłończyć nowy??
Chooper - 04-11-2008, 20:53

zalezy czy nr jest taki sam. przy innym modelu może być inny rozkład pinów
marcin84k - 05-11-2008, 18:29

Chooper napisał/a:
zalezy czy nr jest taki sam. przy innym modelu może być inny rozkład pinów

tak , nr.identyczny...

krzysiek.1982 - 05-11-2008, 19:36

czy jeżeli wymienisz komputer nie bedziesz musiał programowac jeszcze raz immo?
marcin84k - 05-11-2008, 20:23

krzysiek.1982 napisał/a:

tego to nie wiem,, dlatego pytam..:P , a jak by co to jak sie progrAMUJE IMMOBILAJZER?

Anonymous - 05-11-2008, 20:53

marcin84k napisał/a:
krzysiek.1982 napisał/a:

tego to nie wiem,, dlatego pytam..:P , a jak by co to jak sie progrAMUJE IMMOBILAJZER?

A co ma immobiliser do kompa silnika??
ale gdyby co to wgrywanie kluczyków do immo to musi zrobic servis niestety

Chooper - 05-11-2008, 22:41

pamiętaj robić to na odpiętym aku.
marcin84k - 31-12-2008, 14:02

jak to zrobic?? przecierz tam wogule dostepu nie ma,, dzis sie meczylem 3 h i lipa... nie wymienilem,,,odpuscilem,,, :( (( dalej nie mam obrotów na zimny silniku,,,
Anonymous - 02-01-2009, 01:21

komputer komputerem a immobiliser immobiliserem. Wymieniając kompa nic nie trzeba robić z immobiliserem, żadnego programowania. Zmieniasz kompa i po sprawie. Sprawdzone empirycznie.
marcin84k - 02-01-2009, 11:30

Geloo_Jedi napisał/a:
komputer komputerem a immobiliser immobiliserem. Wymieniając kompa nic nie trzeba robić z immobiliserem, żadnego programowania. Zmieniasz kompa i po sprawie. Sprawdzone empirycznie.

no dobrze,,, ale jak to zrobić ?? co zdeinstalować wcześniej zeby tam sie dostać?? jak pisałem wcześniej próbowałem ale niestety z marnym skutkiem...:(((

Anonymous - 02-01-2009, 16:49

nie wiem jaki masz silnik, w zależności od tego komputer masz albo pod deską rozdzielczą przed lewarkiem zmiany biegów, albo pod deską rozdzielczą na ścianie przy drzwiach pasażera. Pierwsza opcja jest łatwiejsza - rozbierasz boczną ściankę konsoli rodkowej, tą obok schowka pasażera i tam jużpowinieneś mieć dostęp do kompa (jest dokręcony do podłogi). Jeżeli masz kompa w drugim miejscu to żeby go wykręcić musisz rozebrać całą deskę rozdzielczą, dopiero się do niego dostaniesz.
chmielu115 - 02-01-2009, 17:00

witam mi wymieniali komputer w serwisie , musi się zgadzac numer , i ponoc musi byc z tego samego rocznika auta , wiem bo znalazłem z takim samym numerem ale nie pasował i musiałem szukac z tego samego rocznika

[ Dodano: 02-01-2009, 17:04 ]
a kompa masz pewnie obok nóg pasażera po prawej stronie,wystarczy odkręcic plastikowom osłonke i pamiętaj o odpięciu aku.

Wojciech - 23-03-2009, 13:38

Geloo_Jedi napisał/a:

Wymieniałem kompa w serwisie. Kupując na allegro sprzedawca poinformowano mnie że będe musiał przeprogramować sterownik aby immobi.. pozwolił uruchomić silnik. W serwisie pierwsze pytanie jakie mi zadano, to jaki mam silnik (odp. 1.6 16V 98r) i tam uzyskałem informację o konieczności przeprogramowywania sterownika.

Dodatkowo wymieniając sterownik na inny używany należaloby sprawdzić wszystkie parametry pracy silnika i ewentualnie je dostroić! [/b]

Anonymous - 23-03-2009, 22:41

Ja osobiście przekładałem komputer z mojej Carismy 1.9TD do innej Carismy 1.9TD. Immobiliser w niczym nie kolidował, drugi samochód odpalił na moim kompie bez problemu. No to chyba że w 1.6 16v jest inaczej i w kompie jest jakaś informacja o immobiliserze.
Wojciech, ale to w serwisie powiedzieli Ci, że przeprogramowali Ci tego nowego kompa pod twój immobiliser?
Z tym dostrajaniem to bajki Ci wcisnęli, bo sterownik to nie jest maszyna myśląca i nie zmienia sama z siebie sterowania silnikiem. Ma wgrany program i tyle, działa zawsze tak samo wg programu, więc chcieli Cię naciągnąć na jakiś pseudo-strojenie. Komputer sam sobie nie zmienia programu pracy silnika, więc co za strojenie wymyślili???

wichura1 - 23-03-2009, 23:44

Zmienia, ucząc się obrotów, jeżeli go nie nauczysz zrobi to samoczynnie po jakichś 10-20km. Do tego czasu może przygasać i trząść gdy stoisz na skrzyżowaniu.