To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Regulacja świateł w roczniku do 2002

Anonymous - 06-11-2008, 18:17
Temat postu: [MSS ALL] Regulacja świateł w roczniku do 2002
Witam
Przyszła jesień, a z nią szybkie wieczory i zaczęło mi przeszkadzać że mam na nisko światła.
Reg. elektr jest ok. działa ale na pozycji zero mam za nisko jak wyregulować mechanicznie??
widziałem tam dwa pokrętła NA REFLEKTORACH. pokręciłem ale efektów nie widzę :/
Macie może jakiś sprawdzony sposób regulacji ??
Pozdrawiam

xjacobs - 06-11-2008, 19:59

może po prostu tak ma być? hę? pamiętaj, że mając za wysoko światła oślepiasz innych :wink:
Anonymous - 06-11-2008, 20:23

tak wiem ale i wysoko ustawione nie pomagają kierowcy, bo świecisz w powietrze, a nie na drogę.
Jednak mam za nisko to jest pewne miałem wcześniej galanta i było rewelka.

cns80 - 07-11-2008, 08:12

Zacznijmy od tego że Swiatła w MSS zarówno prze jak i po FL są do bani, więc nie spodziewaj się że będą świeciły rewelacyjnie. Jeśli chodzi o regulację lamp to powinny być chyba 2 pokrętła (góra/dół, lewo/prawo) przy każdej lampie. Może kręcisz nie tym.
Daj sobie spokój i podjedź na stację diagnostyczną, gdzie za 10-15 zł Ci wyregulują.
Bo teraz to sobie regulujesz na oko i może być z tego więcej szkody niż pożytku.

Anonymous - 09-11-2008, 08:47

Tak masz rację trzeba do stacji i będzie jak w książce napisali, a w porównaniu z galantem to światła są do bani.W galancie to były światła mmm.

Tak poszperałem i okazuje się że są dwa typy reflektorów z czołem szklanym i plastikowym. Ja mam plastiki i może to pogarsza ich sprawność??

Jakimi Wy dysponujecie??

Może stosujecie żarówki które poprawiają ich sprawność, obecnie to nie wiem jakiego producenta mam żarówki 80% Bosch wcześniej (galant) miałem Fursch i były bdb jednak tam nie było H4 i to głównie polepszało ich sprawność.

W poniedziałek jeszcze wyciągnę ten reflektor i zobaczę czy z nim wszystko ok.

Japko - 09-11-2008, 12:10

U mnie jest chyba na odwrót - świecą daleko. Nie narzekam. Tylko często mam sytuację, że mi kierowcy z przeciwka mrugają długimi i wcale nie dlatego że gdzieś policja w pobliżu:P Nie wiem o co im chodzi, światła wyraźnie świecą na drogę nie do przodu. Jak wezmę je niżej to z kolei świecą za nisko:). Teraz się zastanawiam czy poprzedni właściciel coś nie kombinował.
xjacobs - 09-11-2008, 13:18

migają Ci pewnie, bo ich oślepiasz :D a po obniżeniu zdaje Ci sie, ze sa za nisko dlatego, że jestes przyzwyczajony do dalekiego świecenia :)
JCH - 09-11-2008, 19:17

Jacech1 napisał/a:
Ja mam plastiki i może to pogarsza ich sprawność??
Dokładnie tak. Te plastikowe szkła dość szybko matowieją, rysują się i stąd gorsza jakość.
jarek - 09-11-2008, 21:47

Napiszcie jak rozpoznać czy są plastikowe?Tylko przez dotyk :?: czy jest jakieś oznaczenie.W swoim też mam słabe ,ale przynajmniej mam regulację elektryczną. :lol:
Anonymous - 10-11-2008, 20:04

rozpoznasz bez dotykania, wystarczy popatrzeć
szklany - http://www.doaut.pl/foto.php?subplus=526009-e.jpg
plastikowy - http://www.doaut.pl/foto.php?subplus=5260091e.jpg

Światełka ustawiłem :) i jest już dużo lepiej

Pozdrawiam

jarek - 10-11-2008, 21:36

To ja niestety mam plastiki :cry: Szkoda