Galant/Legnum VR4 Ogólne - Galant E5xA - VR-4
Anonymous - 10-11-2008, 18:22 Temat postu: Galant E5xA - VR-4 Witam może ktoś z Was jest w posiadaniu lub ma namiar na Galanta VR-4 z lat 92-96 wiem że była wersja mocniejsza od E88 miała 240KM i 2.0 V6 Turbo. Trochę odnawiam (dopieszczam) mojego Gala i może VR-4 da mi inspirację na nowe pomysły tuningowe ... Myślę nad Swapem z takiego GALA mam 4x4 powinno wszystko pasować...
mitsu_pl - 24-11-2008, 19:51
Wiesz, ja też bardzo dużo o tym myślałem razem ze swoim ojcem... Ponieważ nasz gal startuje w KJS-ach to te 170 KM jakoś marnie się prezentuje... Powiem Ci szczerze, że w grę wchodzi sprowadzenie z angli VR-4 w tej budzie i wtedy kombinowanie czegokolwiek lub też swap z 3000GT Twin Turbo Wszytko powinno pasować, dyfry przłożyć najlepiej z tamtego, skrzynie oczywiście też (chodź słyszałem nienajlepsze opinie o tych skrzniach, u mnie też poleciał wsteczny). Jak zaczniesz cościk kombinować na serio to daj znać... Może coś podpowiem, albo Ty mi
Anonymous - 27-11-2008, 12:21
mitsu_pl napisał/a: | swap z 3000GT Twin Turbo |
Ktoś robił swap'a z 3000 GT do ExxA masz jakieś namiary na kogoś? Sprowadzenie VR-4 w naszej budzie to tylko z Japonii chyba, w UK prawie tego nie ma
mitsu_pl - 27-11-2008, 16:38
Kumpel mi podpowiedział, bo mówił, że w USA widział właśnie E88A z silnikiem z 3000GT, aby się upewnić czy to napewno to, zaczepił kolesia i z nim pogadał. Tamten na to, że nie miał zbyt dużych problemów z przekładką, gdyż tych aut jest u nich sporo (dodge stealt bodajże to tak tam sie nazywa) gożej z galem, tego znalazł gdzieś w europie i ściągnął sobie. Po jakiego groma tak się fatygował to nie wiem, mówił, że bardzo mu się podoba to auto i że europejczyk jest ładnieszy od tego z USA. To relacje mojego kumpla. Co do tych z UK, to znalazłem kiedyś w miarę taniego, tyle że stan silnika jak i ogólny pozostawiał wiele do życzenia. Angole strasznie nie dbają o samochody...
jacek11 - 27-11-2008, 22:39
Witam Kolegów
Mam pytanie,bo widzę że mamy takie same auta.
Chodzi mi o ECS.Czasami działa,a czasami lampki
migają jednostajnie.
Szukałem materiałów na ten temat,ale mało tego jest.
Pytałem w 3000GT,ale cisza.
A cha,jeszcze jedno pytanie.
Czy u Was tez nie ma kontrolki silnika?
Pozdrawiam
mitsu_pl - 27-11-2008, 23:16
co do ECS-a to już go nie mam, ponieważ orginalne amortyzatory są za drogie i samochód został przerobiony na "rajdówke" więc sie nie przydaje i został wypróty wraz z całą wiązką i sterownikiem (dopóki był nie miałem z nim problemów), znowu w drógim galancie nie było tego wcale... Co do tej kontrolki od silnika to musze zerknąć, bo szczerze mówiąc nie pamiętam
michu_872 - 27-11-2008, 23:41
a jakby iść troche inną drogą i włożyć 4g63T
braliście pod uwage czy tylko v6 wchodzi w gre
mitsu_pl możesz pochwalić modami do KJS-ów???
jak się auto spisuje?
mitsu_pl - 27-11-2008, 23:45
To zależy... w tym wypadku chyba łatwiej z V6 na V6 zrobić przekładke niż z V6 na R4. W pierwszym wypadku, dużo się pokrywa i nie trzeba tak ingerować w auto, natomist przy 4G63T myślę, że by było troche więcej zabawy... takie moje zdanie
Co do KJS-ów, to niewiele się auto zmieniło, ponieważ są troche ograniczone środki to staramy się zrobić to jak należy w miare naszych możliwości sami i tanio. Zrobiliśmy układ dolotowy ze stożkiem i kombinujemy jak tu nadmuch zimnego powetrza na niego skierować (aku troche przeszkadza),układ wydechowy jest przelotowy, zakończony pięknie brzmiącym basowym tłumikiem (jak zapewniał fachowiec detykowanym do silnika o tej pojemności i mocy), daliśmy elektrozawór na powrót od paliwa, przez co całe ciśnienie mocniejszej pompy paliwowej idzie na listwe (wtryski jeszcze wytrzymują) odchudziliśmy go w miarę możliwości i tak, żeby jeszcze przypominał samochód w środku . Zostały zrobione odzielne włączniki do wentylatora, ABS-u i wspomnianego elektrozaworu oraz chebel. Lepsze świece zpłonowe i kable, w środku kubły z pasami 3 pkt. DO tego doszedł zegar z "shift light-em", żeby nie kręcić na darmo silnika. wyspawany cały przód (zgrezmy, po rozchodzić się zaczynały w niektórych miejscach no i mocowania wahaczy też wyspawane. Wykrzaczyliśmy tez system skrętnych kół tylnej osi, bo były z nim problemy, a i odeszło pare kilo. Odpadła klima wraz z osprzętem, koło zamoachowe nie dało się odchudzić, bo i tak seryjnie jest leciutkie i na maxa odchudzone. No i płuta pod silnik ze stelarzem, obowiązkowo, bo do tej pory, bysmy już nie jeździli... jak o czymś zapomniałem to jeszcze dopisze.
Anonymous - 28-11-2008, 14:13
jacek11 napisał/a: | Czy u Was tez nie ma kontrolki silnika? |
jest check engine pod kontrolką ABS'u (przepalona lampka?) jacek11 ECS'u nie mam (fabrycznie) ale z tego co wiem od kolegów jeżdżących 3000 GT'kami VR'ami to jak miga oznacza wymianę amortyzatora i tu UWAGA : z opinii mechaników z ASO w Łodzi wiem że jeśli w ECS pada jeden amortyzator to trzeba wymienić wszystkie cztery przy czym jeden to koszt podobno 2.5 tys więc impreza lekko droga !!! Nie wiem na 100 % nie sprawdzałem bo nie posiadam ECS'u ale tak mówi servis wieć coś w tym jest.
mitsu_pl napisał/a: | To zależy... w tym
wypadku chyba łatwiej z V6 na V6 zrobić przekładke niż z V6 na R4 |
to jedyne możliwe wyjście jeśli robić swapa w galu 4x4 z V6. Ciekawi mnie mitsu_pl jak by wyszła przekładka silnika z modelu EAxA 2.5 V6 VR-4 obojętnie TYPE-S TYPE-V ciekaw jestem jakie są tam mocowania w sumie silniki podobne tylko od VR'a trochę większy - z Japonii za grosze można takie klamoty przytargać - ciekawy temat na nowy wątek
[ Dodano: 28-11-2008, 14:15 ]
...acha jeszcze jedno mitsu_pl wstawiałąś u siebie może shortshift'a na dźwignie zmiany biegów ?
jacek11 - 28-11-2008, 17:04
MadMax napisał/a: | jest check engine pod kontrolką ABS'u (przepalona lampka?) |
I tu ciekawostka,bo na początku tak myślałem,i wyjąłem zegar aby wymienić żarówkę.
A tam nie ma takiej lampki (sprawdzałem wszystkie pod światło)
I jak tu pomrugać błędami
A z ECS'em,będę walczył.Dziwne że raz działa,a raz nie
Pozdrawiam
mitsu_pl - 29-11-2008, 18:26
Dźwigni nie zmieniałem, ta chodzi dość dobrze, chociaż przymierałem się do tej z eclipsa. Co do tej przekładki z EAxA to nie ma szans, też kombinowałem, ale silnik siedzi odwrotnie niż u nas - u nas po stronie kierowcy, tam po stronie pasażera - i podłużnice są inaczej wyprofilowane. Więc jak przekładać to razem z całym przodem... Chyba, że Ci chodzi o to żeby w nowszym modelu zrobić przekładke. To już było robione i opisane na naszym forum, a druga sprawa, że jakoś ten galant jest fajniejszy... Na dodatek jakby upchac tam te 3.0 V6 biturbo, robiłoby niesamowite wrażenie na ulicach
jacek11 popatrz, może któryś z silniczków ci pada na amroku, albo się blokuje. Mi się tak zdarzyło, musiałem czyścić wszytkie i było ok.
Hubeeert - 29-11-2008, 18:38
jacek11 napisał/a: | z ECS'em,będę walczył.Dziwne że raz działa,a raz nie |
Może kompresor? Albo któryś z przewodów? W ECS (dokumentacja jest w serwisówce do 3000GT) jest od groma róznych miejsc gdzie może pójść nie tak, ale są też sposoby na sprawdzenie co zgłasza ECU ECS'u
jacek11 - 30-11-2008, 01:08
mitsu_pl napisał/a: |
jacek11 popatrz, może któryś z silniczków ci pada na amroku, albo się blokuje. Mi się tak zdarzyło, musiałem czyścić wszytkie i było ok. |
To ma sens,pójdę tym tropem
Hubeeert napisał/a: | (dokumentacja jest w serwisówce do 3000GT) |
Ale ja jestem gł... .Nie pomyślałem o tym.
Anonymous - 01-12-2008, 10:07
mitsu_pl napisał/a: | Na dodatek jakby upchac tam te 3.0 V6 |
Pytanie czy ktoś próbował upchnąć w E88A silnik od 3000 GT ? I Czy mu się to udało ? Wiesz może czy wszystkie mocowania silnika pasują bo ogólnie silnik wygląda podobnie
mitsu_pl - 01-12-2008, 10:12
Jeżeli masz czas, warunki i kase na taką zabawe, to ja bym zaryzykował... Mi brakuje troche czasu i pieniędzy, ale bym sie pokusił o cościk takiego. Może na sezon 2010 uda nam się...
|
|
|