To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Nadkola

Anonymous - 10-11-2008, 19:03
Temat postu: Nadkola
Jeżeli kogoś z was drażni niczym nie zabezpieczony (poza lakierem) rant nadkola to polecam takie rozwiązanie. Znajomy zapodał Mi kiedyś ten temat i powiem Wam,że ta taśma jest rewelacyjna. Doskonale wywija się na nierównościach i świetnie się przylepia.

Marcino - 10-11-2008, 19:23

A nie lepiej baranka rzucić? Pod taśme moze dostac sie woda zostanie i bedzie gniło, wg mnie baranek lepiej bedzuie leżał. Ja po naprawie nadkoli mam tak własnie zrobione.
pozdrawiam

Anonymous - 10-11-2008, 19:30

ile czsasu masz juz to na aucie ?? zdaje faktycznie to egzamin u Ciebie ?
Anonymous - 10-11-2008, 19:55

Generalnie każda metoda jest dobra dopóki nie jest uszkodzona powierzchnia lakiernicza. Wtedy nie pomoże żadna taśma czy baranek. Jakieś 10 lat temu kupiłem Lublinka prosto z tzw salonu. Kazałem sobie założyć plastikowe nadkola. Do dnia dzisiejszego nie ma grama rdzy na nadkolach. Do Mnie to przemawia. Baranek, dobra rzecz jednak straciłem nieco zaufanie. Przy niskich temperaturach powłoka twardnieje i jest podatna na odpryśnięcie.

[ Dodano: 10-11-2008, 20:07 ]
cuuube napisał/a:

Galant był "zdrowy". Mając przykre doświadczenia z poprzedniego auta przykleiłem zapobiegawczo zaraz po zakupie, czyli w maju.

t.o - 11-11-2008, 20:12

ektomek napisał/a:
Generalnie każda metoda jest dobra dopóki nie jest uszkodzona powierzchnia lakiernicza. Wtedy nie pomoże żadna taśma czy baranek. Jakieś 10 lat temu kupiłem Lublinka prosto z tzw salonu. Kazałem sobie założyć plastikowe nadkola. Do dnia dzisiejszego nie ma grama rdzy na nadkolach. Do Mnie to przemawia. Baranek, dobra rzecz jednak straciłem nieco zaufanie. Przy niskich temperaturach powłoka twardnieje i jest podatna na odpryśnięcie.

[ Dodano: 10-11-2008, 20:07 ]
cuuube napisał/a:

Galant był "zdrowy". Mając przykre doświadczenia z poprzedniego auta przykleiłem zapobiegawczo zaraz po zakupie, czyli w maju.

To mam kilka pytań jeszcze :)

- jakiego jest koloru ta taśma, czarna jak na zdjęciu z nadkolem?
- jaki jest jej koszt?
- czy dostępna jest na internecie, tam kupiłeś?

pozdrawiam
t.o

Anonymous - 11-11-2008, 21:13

Taśma występuje w kolorach czarnym i czerwonym. Kupisz ją w każdej hurtowni budowlanej. Cena około 30 zł za 5-cio metrową rolkę najwęższej taśmy (10cm*5m). Są też szersze. Na oklejenie rantów wykorzystałem około metra.
Pozdrawiam

Anonymous - 11-11-2008, 21:21

Ja generalnie taśmom nie ufam, a moją zasadą jest jeśli chodzi o nadkola, że im więcej tym lepiej. Nie załujcie konserwacji, a na same ranty (zrobię tak u siebie jak wymienię reperaturki) najpierw masa uszczelniająco wygłuszająca na pędzel, potem baranek i na końcu lakier. Od wewnątrz bitex, bitex, bitex, a same nadkola (od strony koła) ta właśnie masa na pędzel, pitex, bitex, boll(baranek) i bitex.

A generalnie rzecz biorąc wszystko jest dobre, co zabezpiecza przed kamieniami, choć jeśli chodzi o taśmę, to jest ryzyko że podejdzie woda, tak jak marcino pisze.

tommyc1 - 12-11-2008, 08:27

jak przyjdzie wiosna to sie pochwale na ile sprawdzil sie brunox... narzie nic nie wylazi-minelo pol roku od "naprawy"
tosztotomasz - 12-11-2008, 08:59

tommyc1 napisał/a:
na ile sprawdzil sie brunox

Brunox się sprawdza, no chyba, że się nie sprawdza :arrow: kiedyś kupiłem w najmniejszej fiolce i był super. Zachęcony, następnym razem kupiłem mały słoiczek :evil: W ogóle nie zasychał. Po nałożeniu pozostawała lepka żywica, do której lepiło się wszystko. Nie wiem co było tego przyczyną - podłoże dobrze przygotowane, odtłuszczone, a sam preparat przecież bez terminu ważności :?

marcin4g - 30-01-2009, 11:40

Odświeżę trochę temat -

Gdzie ja mogę kupić nadkola do Galant-a E5xA , nowe , zamienniki oryginałów bo moje noszą już duże ślady zużycia ja pęknięte w kilku miejscach - przeszukałem allegro ale niczego sensownego nie znalazłem, w mare przystępnej cenie macie jakieś namiary gidze by można było ewentualne popytać ?

Marti - 30-01-2009, 21:48

Na początek zadzwoń do Japaneze

Marek Malik
Pabianice
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
GG: 1027199

Może coś wymysli. Powodzenia

mitsu_pl - 30-01-2009, 22:53

Ja wam powiem coś ciekawego na temat tych wszytkich baranków, bitex-ów i innych pseudoochronnych badziewi. Bardzo często jest tak, że wręcz na pałe jest zalewane podwozie jakąś masą uszczelniającą przeciwko rdzy. Jednak trezba pamiętać, że tym, samym bardzo dobrze usczelniamy wszytkie "sączki" i inne odpływy... Nie musze tłumaczyć czym to grozi w niedalekiej przyszłości? Sam się o tym przekonałem, teraz mam nową podłogę w galancie wraz z progami... i chudszy portwel.