Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] dlaczego moj misiek niepali odrazu na zimnym siln
adaśko - 12-11-2008, 16:12 Temat postu: [Cari 1.8] dlaczego moj misiek niepali odrazu na zimnym siln mam problem z moja carisma.gdy jest zimny silnik to dopiero po 10 sekundach krecenia silnik zapala.sprawdzilem juz swiece,pompke paliwowa,wtryskiwacze,listwe wtryskowa i wszytsko jest oki.pomóżcie w rozwiazaniu tego problemu
Anonymous - 12-11-2008, 18:09
A świecą się jakieś kontrolki ? Bo mozliwe że rozwiązanie masz przed oczami. Jak kręcisz rozrusznikiem to może jakaś kontolka się włącza.
saphire - 13-11-2008, 10:43
Ja bym zaczął od sprawdzenia czujnika temperatury silnika.
adaśko - 13-11-2008, 15:06
rzadna kontrolka sie niepali podczas zapalania i jazdy autem.zobaczy ten czujnik temperatury ale on jest dobry bo pokazure wporzadku temperature
saphire - 14-11-2008, 11:46
Nie myl czujnika pokazującego temperaturę na zegarach z czujnikiem z którego ECU pobiera temperaturę silnika. To dwa osobne czujniki - przynajmniej w GDI.
adaśko - 14-11-2008, 16:39
a ja mam normalny silnik 115 KMa nie gdi,mozliwe ze moze przewody wysokiego napiecia sa juz zużyte i chyba musze zmierzyc na nic napiecie.
wojtek83 - 21-11-2008, 12:47 Temat postu: odpalanie Mam podobny problem jak ty.nie pali za pierwszym na zimnym.Wymieniłem świece,przewody,czujnik temp,przepustnica przeczyszczona,filtr paliwa wymieniony.Niestety dalej lipa.Nieznaczna poprawa ale nie zadowala mnie to.Myśle że może to być cofające sie paliwo.Ale problem ten rozwiąze po zimie .Wiadomo -kasa.Napisz jak u Cciebie udało sie rozwiązać ten problem,pozdrawiam
zbychu 37 - 21-11-2008, 18:00
Wojtek spróbuj podmienić z kimś na chwilę fajkocewki bo być może to jest przyczyną . Ja również cuda wyprawiałem z moim autem bylem nawet w lublinie u gazownika i to własnie on stwierdził ze one są przyczyną ciężkiego palenia na zimnym silniku i dodatkowo u mnie szarpania. Po wymianie cewsk jest już super pali z pierwszego kopa
wichura1 - 22-11-2008, 01:03
adaśko napisał/a: | rzadna kontrolka sie niepali podczas zapalania i jazdy autem.zobaczy ten czujnik temperatury ale on jest dobry bo pokazure wporzadku temperature |
Nie czujnik temperatury cieczy chłodzącej, tylko czujnik temperatury silnika, który daje sygnał ECU, czy zmienić mieszankę na tzw. ssanie, czy podawać normalną roboczą wersję.
wiesiek1901 - 22-11-2008, 16:32
Gdzie w silniku GDI znajduje się czujnik temperatury SILNIKA.Przy termostacie jest jeden mały czujnik - jeden pin - od licznika.Drugi bardzo blisko poprzedniego na dwa piny - od temperatury cieczy chłodącej.
tom1312 - 22-12-2009, 01:23
Witam Mitsumaniaków!
Odświeżę trochę temat. Otóż przy tych ostatnich dużych mrozach gdzie temp przekraczała -15 st C moja Cari ma problemy z odpalaniem. Mianowicie po dłuższym postoju tj. np przez noc lub dłużej silnik nie chce zapalić przy pierwszym kręceniu. Dokładnie to kręcę rozrusznikiem i już tak jakby łapie ale odrazu gaśnie. Odpala przy małym dodaniu gazu. Wydaje mi się jakby nie mogła wskoczyć na ssanie. Po dodaniu gazu odrazu wskakuje na 2 tys obrotów. Potem odpala bez problemu. Zaczęło się to właśnie przy tych dużych mrozach Pompa paliwa działa bo ją słychać po przekręceniu kluczyka. W czym może tkwić przyczyna??
zbycho77 - 22-12-2009, 10:27
tom1312 napisał/a: | po dłuższym postoju tj. np przez noc lub dłużej silnik nie chce zapalić przy pierwszym kręceniu. Dokładnie to kręcę rozrusznikiem i już tak jakby łapie ale odrazu gaśnie. |
U mnie przy temperaturach poniżej -15C jest podobnie - od razu załapie, ale nie odpali. Za drugim przekręceniem kluczyka chodzi pięknie. Dlatego się za bardzo nie przejmuję.
Powyżej -15C startuje od razu.
tom1312 - 22-12-2009, 14:25
Heh mi raczej łapie dopiero przy 3-cim kręceniu. Może taki urok Cari że nie lubi mrozów większych niż 15 st C Szkoda mi tylko akumulatora bo dość dostaje po
|
|
|