To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] awaria prędkościomierza

mm40 - 16-11-2008, 14:40
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] awaria prędkościomierza
Wiem,że temat nie jest nowy. Przeszukałem forum i tak na prawdę nie znalazłem wyjaśnienia. Problem polega na tym, że w czasie jazdy licznik prędkościomierza raz pokazuje a raz nie, czym droga bardziej nierówna tym prędkość widzę losowo. Byłem już na komputerze ( nie w serwisie wprawdzie) ale żadnego błedu nie było. ( sugerowano mi uszkodzenie czujnika ABS). Nie wiem od czego zacząć szukanie.
pozdrawiam i proszę o rady

jurekkraków - 16-11-2008, 14:48
Temat postu: Re: awaria prędkościomierza
mm40 napisał/a:
Wiem,że temat nie jest nowy. Przeszukałem forum i tak na prawdę nie znalazłem wyjaśnienia. Problem polega na tym, że w czasie jazdy licznik prędkościomierza raz pokazuje a raz nie, czym droga bardziej nierówna tym prędkość widzę losowo. Byłem już na komputerze ( nie w serwisie wprawdzie) ale żadnego błedu nie było. ( sugerowano mi uszkodzenie czujnika ABS). Nie wiem od czego zacząć szukanie.
pozdrawiam i proszę o rady

Kolego spróbuj wykręcić liczniki z deski i przeczyścić styki które znajdują się od spodu po dwóch stronach.Ja miałem podobny problem ale w cari z 1998 / myślę że w roczniku 2000 jest takie samo podpięcie/ z obrotomierzem.Zdarzało się podczas jazdy po dziurach że obrotomierz wariował.Po przeczyszczeniu i podjęciu małym śrubokrętem styków wszystko wróciło do normy.

mm40 - 16-11-2008, 15:15

dzięki za radę, przeczyszczę styki i o rezutacie poinformuję.

[ Dodano: 16-11-2008, 18:38 ]
Rozebrałem liczniki, przeczyściłem styki i efekt jest taki sam, wskaźnik prędkości raz pokazuje raz nie. dalej nie wiem czego się trzymać. Może pozostaje ASO?

kubazzz - 16-11-2008, 22:01

U mnie coś takiego się zrobiło po przeczyszczeniu przepustnicy. Czasem na zimnym silniku nic nie wskazuje, ale po km wszystko wraca do normy.
crimi - 17-11-2008, 00:50

mm40 napisał/a:
dzięki za radę, przeczyszczę styki i o rezutacie poinformuję.

[ Dodano: 16-11-2008, 18:38 ]
Rozebrałem liczniki, przeczyściłem styki i efekt jest taki sam, wskaźnik prędkości raz pokazuje raz nie. dalej nie wiem czego się trzymać. Może pozostaje ASO?

Skoro to nie pomoglo, to ostateczna wersja wg mnie, czujnik w skrzyni biegow, ktory przekazuje za pomoca impulsow do licznika sygnal o danej predkosci. Kiedys byla linka, teraz jest taki smieszny elektroniczny czujnik. Niedawno przypadkiem na allegro znalazlem taki do Carismy, poszukaj.

mm40 - 17-12-2008, 10:28

Chciałbym zakończyć temat mojego prędkościomierza. Kupiłem czujnik prędkości, który jest w skrzyni, a mimo to problem z zanikaniem wskazania prędkości pozostał. Podłączyłem oscyloskop do przewodu we wtyczce przychodzącej do komputera (nr wtyczki B22 , na pin 86-pomarańczowy przewód) i okazało się, że słaby jest styk w samej wtyczce i podczas drgań raz komputer dostawał impulsy a raz nie. Teraz jest OK.
dzięki za zainteresowanie moim problemem

saysus - 11-01-2009, 22:48

mm40 napisał/a:
Kupiłem czujnik prędkości, który jest w skrzyni

Mógłby ktoś przybliżyć jak sie do niego zabrać (Gdzie dokładnie się znajduje? Dostęp od dołu z kanału czy z kabiny?). Czy wymiana jest banalna i wystarczą dobre umiejętności manualne czy pozostaje mechanik z odpowiednim sprzętem? Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

mm40 - 12-01-2009, 10:17

Witam, na początek chciałbym zapytać , czy chodzi Ci o czujnik prędkośći czy komputer. Jeżeli chodzi o czujnik prędkości to musisz na początek stwierdzić czy masz prędkościomierz elektroniczny. W mojej Cari 1.8GDI jest elektroniczny a czujnik prędkosci znajduje się w skrzyni biegów. Dostęp do niego jest z kanału i dość wygodny. Czujnik zakończony jest wtyczką z trzema przewodami, a żeby go wyjąć potrzeba odkręcić jedną śrubę. Czujnik można sprawdzić poprzez wyjęcie ze skrzyni, załączeniu stacyjki odbracajac zębatką czujnik Twój prędkosciomierz powinien się zacząć ruszać. jeżeli chodzi o zakłócenia jak w moim przypadku to problem polegał na złym styku na wtyczce do komputera. komputer umieszczony jest w kabinie po stronie pasażera po lewej stronie. Po prawej stronie jest gniazdo diagnostyczne. Aby się tam dostać musisz trochę rozebrać plasticów w środku samochodu. Podaj mi trochę więcej szczegółów Twojego przypadu to coś się wymyśli.
Pozdrawiam

saysus - 12-01-2009, 18:56

Cześć. Dzięki za zainteresowanie.
Chodziło mi o czujnik prędkości w skrzyni.

Licznik przejechanych mil (kilometrów) mam elektroniczny, z odległościami A i B. (wnioskuje że linki brak)
Sprawdziłem bezpieczniki pod maską i w kabinie - są sprawne i całe.
Wykręciłem licznik i przeczyściłem alkoholem styki, ale nic to nie pomogło więc podejrzenie pada na czujnik prędkości.

Przedstawię mój problem.
Zaczęło się od opadnięcia wskazówki prędkościomierza do 0. Nagle i niespodziewanie. Za kilka dni zauważyłem że sama wstała i działała poprawnie.
Później zdarzyło się jej jeszcze tak kilka razy, aż pewnego razu została w punkcie 0.
Dodam jeszcze że elektroniczny licznik przejechanego dystansu również się zawiesił. Pokazuje cały czas to samo pomimo jazdy.

mm40 - 12-01-2009, 20:20

W moim przypadku było podobnie, z tym żze czujnik raz pokazywał a raz na wsrząsach przestał i tak w kółko. Wymieniłem czujnik w skrzyni na inny (kupiłem na allegro) i nie pomogło. Rozebrałem więc część plastików pod schowkiem z prawej strony deski rozdzielczej. Umieszczono tam komputer i wdochodzi do niego wiązka przewodów, szukaj pomarańczoewgo. Mam schemat elektoniki do Cari mogę Ci podesłać. Zanim będziesz rozbierał aby dostać się do komputera, wyjmij schowek, odkręć część tapicerki z prawej strony pasażera i spróbuj poruszać tą wiązką.
saysus - 13-01-2009, 17:37

Dzięki za sugestie.
Odkręcanie schowka w moim przypadku jest nie potrzebne. Mieszkam w Manchester i Cari ma kierownicę po prawej stronie. Wszystko jest pod kierownicą. Sprawdzając bezpieczniki już tam zaglądałem. Znajdę chwilkę i oblukam wiązkę do kompa i opowiem czy to coś pomogło.
Pozdrawiam

siwek - 07-05-2010, 09:45

Ma ktoś może zdjęcie w którym miejscu znajduje się ten czujnik bo i u mnie ostatnio pojawiły się małe z tym problemy...ewentualnie może by ktoś dokładnie opisał gdzie z której strony on się znajduje ...
lukasz921 - 07-05-2010, 17:43

Witam,
Ja wlasnie dzisiaj usunalem podobny problem w Space Starze 1.6. Okazalo sie ze problem byl z kostka ktora wchodzi do czujnika predkosci ze skrzyni. W moim przypadku ta kostka znajdowała sie w tylnej czesci skrzyni a prosciej mowiac - przy skrzyni ponizej filtra powietrza znajduje sie kostka , przesledz gdzie ona idzie do skrzyni i konczy sie własnie tą właściwą kostka, Gneralnie pod maska musisz siegnac reka w tylna czesc silnika / skrzyni.

Pozdrawiam
Lukasz921

jaxan - 22-05-2010, 18:06

Panowie, oszukałem się trochę tego czujnika i go nie znalazłem. Było coś, co jak odkręciłem to mnie olejem ochlapało :evil: i na pewno to nie jest czujnik prędkościomierza, bo po odłączeniu prędkościomierz podniósł się kilka razy. Tak więc, jeśli ktoś mógłby zdjęcia wrzucić to był bym wdzięczny.

[ Dodano: 25-05-2010, 08:32 ]
siwek, i jak z Twoim prędkościomierzem? Znalazłeś? Naprawiłeś?
Ja dziś rano przejechałem ok 6 km i działał prawidłowo, po czym podskoczył kilka razy i padł. A już uwierzyłem w samo-naprawienie.
Zaczął szwankować po czwartkowej ulewie. Jest możliwe, że zamókł? Myślałem, że może wyschnie i będzie działał, ale minęło 5 dni, przejechałem z 200 km a ten nadal nie działa jak należy.

zbycho77 - 24-09-2010, 17:02

Koledzy wypowiem się w tym temacie, bo niedawno poradziłem sobie z omawianym problemem i może się to komuś przydać. Wskazówka od prędkościomierza raz wskazywała wartość, drugi raz nie wskazywała nic - opadała. Zacząłem szukać czujnika prędkości tego w skrzyni (elektryczny, nie ten na linkę) i miałem duży problem żeby dostać do Carismy, bo sprzedawali mi cały czas od Renault'a twierdząc, że będzie pasował. No i co się okazało - pasował, ale zawyżał prędkość dwukrotnie. Sprawdziłem takie dwa od turbo diesla i od 1.6 benzyny.
Oryginalny czujnik rozklejałem, czyściłem - nic to nie dawało - znowu czasami działał, czasami nie. Sprawę załatwiła wymiana na nowy - za używane wołali mi 100 - 150 więc lepiej było wziąć nówkę z 200. Teraz jest OK. Pozdrawiam.