[XX-92]Colt C50 i starsze - [C5xA] padający aku 1.3 12V
Pattrol - 17-11-2008, 10:00 Temat postu: [C5xA] padający aku 1.3 12V Witam. Mam problem z padającym aku w colcie c50 1.3 12V.
Myślałem,ze to problem alternatora(często po dłuższym postoju na aku było mniej niz 10V). Wymieniłem wiec alternator. Jeżdżę codziennie i w zasadzie problem znikł na tydzień.
Teraz po weekendzie rano aku ledwo dawał prąd żeby zakręcić rozrusznikiem.
Wymieniałem tez w międzyczasie wkład zegarów na taki z obrotomierzem. Sprawdzałem wtyczkę od włącznika ogrzewania tylnej szyby, nie byla nadpalona/podtopiona. Skoro ten przełącznik nie działa to czy może to powodować podczas dłuższego postoju rozładowywanie się aku??
szpala85 - 17-11-2008, 11:27
alternator nie ładuje tyle ile powinien (miałem to samo w colcie 1,3 C51A )
daj do elektryka samochodowego to ci naprawi
Pozdrawiam
Krzyzak - 17-11-2008, 12:06
sprawdz napiecie ladowania i sie pochwal
co do wlacznika ogrzewania szyby - na mojej WWW jest opis jak to poprawic, ale to nie on rozladowuje aku (polaczenie przez stacyjke)
guzer - 18-11-2008, 19:31
Krzyzak napisał/a: | sprawdz napiecie ladowania i sie pochwal
co do wlacznika ogrzewania szyby - na mojej WWW jest opis jak to poprawic, ale to nie on rozladowuje aku (polaczenie przez stacyjke) |
Witam
mialem to samo aku mi padal chociasz byl nowy, sprawdzilem pobor mocy na wylaczonym silniku i byl 2.5 A (ostro nie ?:) ) po 4 godzinach doszedlem ze to przelacznik (ten kolo kirownicy) od ogrzewania tylniej szyby robil to spiecie, wyjelem i problem znikl
pozdro
Anonymous - 27-11-2008, 11:26
Sprawdź przewody dochodzące do alternatora, może są zaśniedziałe końcówki lub poluzowane. Miałem taki przypadek, alternator niedoładowywał aku .
|
|
|