To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C5xA] padający aku 1.3 12V

Pattrol - 17-11-2008, 10:00
Temat postu: [C5xA] padający aku 1.3 12V
Witam. Mam problem z padającym aku w colcie c50 1.3 12V.
Myślałem,ze to problem alternatora(często po dłuższym postoju na aku było mniej niz 10V). Wymieniłem wiec alternator. Jeżdżę codziennie i w zasadzie problem znikł na tydzień.
Teraz po weekendzie rano aku ledwo dawał prąd żeby zakręcić rozrusznikiem.
Wymieniałem tez w międzyczasie wkład zegarów na taki z obrotomierzem. Sprawdzałem wtyczkę od włącznika ogrzewania tylnej szyby, nie byla nadpalona/podtopiona. Skoro ten przełącznik nie działa to czy może to powodować podczas dłuższego postoju rozładowywanie się aku??

szpala85 - 17-11-2008, 11:27

alternator nie ładuje tyle ile powinien (miałem to samo w colcie 1,3 C51A )

daj do elektryka samochodowego to ci naprawi

Pozdrawiam

Krzyzak - 17-11-2008, 12:06

sprawdz napiecie ladowania i sie pochwal
co do wlacznika ogrzewania szyby - na mojej WWW jest opis jak to poprawic, ale to nie on rozladowuje aku (polaczenie przez stacyjke)

guzer - 18-11-2008, 19:31

Krzyzak napisał/a:
sprawdz napiecie ladowania i sie pochwal
co do wlacznika ogrzewania szyby - na mojej WWW jest opis jak to poprawic, ale to nie on rozladowuje aku (polaczenie przez stacyjke)

Witam

mialem to samo aku mi padal chociasz byl nowy, sprawdzilem pobor mocy na wylaczonym silniku i byl 2.5 A (ostro nie ?:) ) po 4 godzinach doszedlem ze to przelacznik (ten kolo kirownicy) od ogrzewania tylniej szyby robil to spiecie, wyjelem i problem znikl

pozdro

Anonymous - 27-11-2008, 11:26

Sprawdź przewody dochodzące do alternatora, może są zaśniedziałe końcówki lub poluzowane. Miałem taki przypadek, alternator niedoładowywał aku .