To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - [CB4 1.6] Rozrząd, płyny, pompka sprzęgła.... może coś jeszc

arturocki - 17-11-2008, 15:38
Temat postu: [CB4 1.6] Rozrząd, płyny, pompka sprzęgła.... może coś jeszc
Witam wszystkich!
Jestem od niedawna szczęśliwym nabywcą Miśka kombi, poszperałem trochę na tym forum i jestem pod wrażeniem wiedzy i rzeczowych opisów MitsuManiaków. Aby bezproblemowo wejść do szczęśliwej rodziny, jak to zwykle po zakupie furki bywa, trzeba powymieniać parę rzeczy.

Poniżej to co na tą chwilę mam w planach:
1. Wymiana rozrządu (na liczniku 196 tys. km. ;) , z tego co wyczytałem potrzebuję zakupić pasek rozrządu (MITSUBOSHI, JC) i rolkę napinającą (KOYO) ...czy to komplet?
Doczytałem też o pompie wody która może się skończyc przy tym przebiegu w niedługim czasie, ale musze się jeszcze skonsultować z poprzednim właścicielem czy tego nie zrobił przy ostatniej wymianie rozrządu (200 zł piechotą nie chodzi). Jeżeli musiałbym wymienić to na jaką ...poprosze o sugestie :)
2. Mam zamiar przed zimą wymienić płyn w układzie chlodzenia. Olej wg. opisu przy ostatniej wymianie nie dalej jak w marcu 2009 lub 203 tys. Sądząc po moich przebiegach będzie to właśnie luty, marzec 2009.
3. Pompka sprzęgła "przepuszcza" płyn... czyli reperaturka do pomki powinna załatwić sprawę.

Proszę o uwagi i podpowiedzi na co miałbym zwrócić uwagę i co powymieniać zawczasu
Pozdrawiam serdecznie.

Anonymous - 17-11-2008, 15:52

W żadnym razie nie JC! Pasek MitsubOshi, Sun, Dalco, Tsubaki, Gates, Conti. Najlepiej te z napisem Made in Japan. Napinacz (rolka) Koyo, Sakura lub GMB (Made in Japan). Pasek i rolka to dwie osobne części. Dodatkowo powinieneś zamówić uszczelniacz wałka rozrządu oraz wału korbowego - np. firm NOK/Corteco. Pompę jak najbardziej warto wymienić - zasadniczo wybór ogranicza się do GMB. Jeśli cena będzie wynosiła rzeczywiście 200 PLN, wyślij sprzedawcę na drzewo. Skontaktuj się z Japaneze lum Mateuszem Hanżek (http://all-parts.pl/) - namiary na nich wielokrotnie przewijają się na forum.
stary alfer - 17-11-2008, 15:53

Odnośnie rozrządu TUTAJ masz wszystko napisane.

http://allegro.pl/item481...2_96_japan.html

http://allegro.pl/item478...ancer_colt.html

Paskiem (mitsuboshi) w razie czego dysponuję. Jeśli jesteś zainteresowany proszę o kontakt.

arturocki - 21-11-2008, 10:36

Wielkie dzięki, wiedziałem że się na tym forum nie zawiodę ;) .
W środę jestem umówiony u mechanika, sami sprowadzają części - tylko w ten sposób udzielają pełnej gwarancji. Czekam na dokładną wycenę i specyfikację zamówionych części (na szybko wyszło im 500zł z wymianą (rozrząd + pompa wody) - myślę że jest nieźle).

Skontaktowałem się z poprzednim właścicielem (godny zaufania) powiedział mi, że pompa była ostatnio wymieniana razem z rozrządem - dlatego myślę że tym razem sobie podaruję jej wymianę. Stąd kolejne moje pytanie co ile tysiączków powinno się wymieniać w moim Miśku rozrząd? Jednym słowem czy pompa wytrzyma do następnej wymiany - skoro ma przebieg około 200 tys. powinno się udać :)

stary alfer - 21-11-2008, 10:56

arturocki napisał/a:
Stąd kolejne moje pytanie co ile tysiączków powinno się wymieniać w moim Miśku rozrząd?

To zależy do paska. Zdarzało się tak, że paski strzelają nawet po 50 tys. Czasami sprzedawcy wskazują, że pasek wytrzyma 100 tys. Nie wierz w to.
50 tys. to bezpieczna opcja (moim zdaniem).

arturocki napisał/a:
Jednym słowem czy pompa wytrzyma do następnej wymiany - skoro ma przebieg około 200 tys. powinno się udać :)

Pompa wody w lancerach wytrzymuje 200 tys, czasem mniej. Zamiennik na pewno nie wytrzyma aż tyle, ale spokojnie do wymiany rozrządu wytrzyma.

arturocki - 28-11-2008, 09:39

Rozrząd wymieniony :) Pasek SUN + rolka KOYO + uszczelniacz wałka rozrządu - całość operacji 384 zł. Pompka wody po oględzinach mechanika spokojnie jeszcze powinna pociągnąć do następnej wymiany...

Pojawił się natomiast problem, może pytanie... co do reperaturki pompki sprzegła. Zakupiłem zestaw oznaczony symbolem: D1116 (składa się z 3 gumeczke + zawleczka) zakup w JAPAN AUTO. Koleś który mi to sprzedawał popatrzył (chyba uważnie :) w katalog i takie cuś mi zapodał. Mechanik natomiast twierdzi że zestaw ten może nie pasować do mojej pompki gdyż jest on do diesla?!?!?!? Oczywiście dziś zadzwonię do JA i sobie z nimi pogadam... ale pytam też tutaj bardziej doświadczonych na tym polu koleżanek i kolegów, cobym znowu się z mechanikem nie umawiał na darmo. Czy ten zestaw będzie pasował czy rzeczywiści potrzebuję jakiegoś innego, o jakim numerze?

[ Dodano: 28-11-2008, 10:11 ]
...zestaw do pompki wygląda bardzo podobnie jak tutaj: FOTKA. Ta duża gumka jest tylko troszeczkę inna, ale to chyba najmniejszy problem ;)