Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Zepsuty Pilot
solecki_tom - 17-11-2008, 18:34 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Zepsuty Pilot Zepsuty Pilot nie wiem co można z tym zrobić trzeba kupować nowy ze sterownikiem tak mi radzili w serwie i koszt 900zł. Nie da sie kupić samego pilota i zaprogramować? Proszę o pomoc
Piwor - 17-11-2008, 21:06
W jakim sensie pilot jest "zepsuty"? Jest w częściach, czy po prostu nie działa? Jak nie działa, to próbowałeś go programować?
Jak programować? Ano tak: http://forum.mitsumaniaki...amowanie+pilota
Jeśli to nie to, to czy sprawdzałeś baterie? Świeci się dioda na pilocie po naciśnięciu przycisku?
MotyF - 18-11-2008, 23:43
Cytat: | Podałem przepis działający u mnie i innych cari (zaprogramowałem już 3 łacznie z moją).
Wsiadam, zamykam drzwi (nie na klucz, nie rygluje poprostu trzaskam), nie wkładam nigdzie żadnego kluczyka.
Poprostu wsiadam zamykam (trzaskam) wzystkie drzwi i reszta jak w poście wyżej. Działa na 100% w oryginalnych centralkach marki TRW (z tyłu pilota pisze i na płytce drukowanej)
Nie jest to pusty opis, tylko testowany na GDI 98, 1,8 97 i 1,6 96rok. Znajomy z TD 98 nie miał centralki w "standarcie" albo ktoś mu wwymontował, więc co do TD się nie wypowiadam, ale wątpie żeby było inaczej oczywiście przy systemie TRW. |
To znaczy, że kupujesz od kogoś np. z rozbitej cari takiego pilota i programujesz. Koszt z 900zł obniża się do góra 50.
solecki_tom - 19-11-2008, 20:23
Poprostu nie swieci dioda a wczesniej cos nie łączyło ze chyba całkiem padł, to wystarczu dokupic jakis pilot z innej carismy i go zaprogramowac???
Piwor - 19-11-2008, 21:37
Tak. Ewentualnie w starym ogarnąć baterię i go zaprogramować od nowa.
mlun - 19-11-2008, 21:47
Możesz zrobić fotke i pokazać jaki masz pilot?
solecki_tom - 20-11-2008, 16:31
ten pilot wyglada tak jak na tej aukcji
http://moto.allegro.pl/it..._centralny.html
major - 20-11-2008, 22:01
Zmień baterie może poprostu padła
mlun - 20-11-2008, 22:08
To nawet niewiedziałem że to jest oryginalny pilot:P Ale chyba mnie czeka wymiana bo ciągle się z nim coś dzieje. Sprubuj go może zaprogramować tak jak piszecie.
Czy wy też musicie te guziki tam mocno wciskać żeby wam załapało?
wichura1 - 20-11-2008, 22:22
Wyczyść styki i gumkę przycisku alkoholem, a jeżeli nadal słabo działa podklej gumkę folią aluminiową, tylko sprawdź ją miernikiem czy przewodzi, bo często jest pokryta lakierem.
turek61 - 21-11-2008, 09:50
solecki_tom, nie przejmuj się tylko trochę inwencji własnej i zaoszczędzisz kasę.
Baterie 2X CR2016
Sprawdź czy nie pękły Ci gumki:
Jeżeli tak to Cyjanopan do miękkich połączeń i sklej:
Jeżeli nie ma styku to kapnij gdzieś trochę cyny aby były cieniutkie placki, wytnij nożyczkami i przyklej:
Mi tak kombinowany pilot działa już dwa lata
mlun - 21-11-2008, 10:27
Ja to chyba bede musiał nową obudowę kupić bo na dodatke chyb sie zwracie gdzieś robi bo bardzo często baterie muszę wymieniać.
Fabjan - 21-11-2008, 10:45
hehe... niezły patent, turek
Trzeba sobie zapamiętać w razie W
Choć póki co u mnie pilot - odpukać! - działa bez zastrzeżeń. Spokojnie daje radę z 15 metrów i nie muszę wciskać mocno. Ale znając życie, to pierwsze problemy z pilotem to tylko kwestia czasu, więc takie informacje na przyszłość są bezcenne
solecki_tom - 21-11-2008, 18:36
Dzieki chopaki z pomoc ale w moim przypadku chyba tylko wymiana wchodzi w grę wymieniłem baterie podkleiłem cyne i nic zadnej reakcji.
slawek st - 18-04-2009, 20:17
Mam dokładnie takiego pilota jak ten zaprezentowany przez turka61. Bezproblemowo działa z inna centralką, czy można go zaprogramować do mojej centralki, sposoby podawane na forum nie sprawdzają się. Moze ktoś zna jeszcze jakiś inny sposób przeprogramowania pilota do innej centralki.
|
|
|