To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - Nowy użytkownik diesla ma kilka pytań.

domin82 - 18-11-2008, 22:18
Temat postu: Nowy użytkownik diesla ma kilka pytań.
Witam serdecznie kolegów.

Nie było mnie jakiś czas(odkąd żona rozbiła mi Eclipsa :( ), ale teraz mam za to MSS 1.9 did i w związku ztym mam kilka pytań.To mój pierwszy diesel,więc pierwsze pytanie o olej, bo próbowałem się wczytać w wasze wypowiedzi,ale różnik użytkownicy did różnie pisali:
1.Czy olej do diesli też dzieli się na syntetyk,półsyn. i minerał? I jeśli nie wiem który olej był wcześniej to wlewamy półsyn. czy syntetyczny.
2. Czy w serwisie będą wstanie sprawdzić faktyczny przebieg auta, bo czuje ,że auto ma więcej niż wyświetlane 161400 km.
3. I czy to przypadłośc diesli,że przy zmianie biegów lub puszczeni na luz przy wolnych obrotach słychać chwilowo dziwny dzwięk z silnika( jak stał na dworze na luzie i dodałem gazu to jak obroty spadły poniżej 1000 też chwilowo ten dzwięk się pojawia) trudno mi to opisać,ale w poprzednich benzyniakach czegoś takiego nie słyszałem-martwi mnie to.
I to by było na tyle z pierwszych pytań o diesle.Z góry dzięki za wszystkie porady i opinie.
Pozdrawiam

jarek - 19-11-2008, 22:34

Punkt trzeci.Nie chcę cię martwić ale to chyba (oby nie) koło dwumasowe,droga impreza.
Anonymous - 19-11-2008, 23:07

Jeżeli nie wiesz jaki olej lać, najlepiej wlać półsyntetyk. Jeżeli potrzebujesz więcej informacji zadzwoń do serwisu miśków podaj przebieg, oni zaproponują Ci jaki olej możesz wlać. A co do tego dźwięku, to jeżeli jeszcze temu towarzyszą drgania to fakt, może to być koło dwumasowe. Sprawdzenie przebiegu jest raczej niewykonalne, bo jak ktoś cofa licznik to kasuje i historię, chyba że istnieje możliwość sprawdzenia licznika ABS, bo kiedyś słyszałem że coś takiego istnieje.
JCH - 20-11-2008, 00:38

domin82 napisał/a:
I czy to przypadłośc diesli,że przy zmianie biegów lub puszczeni na luz przy wolnych obrotach słychać chwilowo dziwny dzwięk z silnika
Przy zmianie biegów i raczej stuk a nie dźwięk albo przy odjęciu i dodaniu gazu - jeśli słychać stuk to może to być koło dwumasowe, o którym wspominają koledzy.

Jeśli nie znasz przebiegu i nie wiesz jaki olej był wcześniej to też skłaniałbym się do półsyntetyka.