To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.9TD] Osłony przeciwbłotne (chlapacze)

Kylek - 19-11-2008, 10:53
Temat postu: [Cari 1.9TD] Osłony przeciwbłotne (chlapacze)
Kilka tygodni temu zmieniłem opony na zimowe i niestety lakier mojej Carismy boleśnie to odczuł, bo wszystkie te drobne kamyczki, które dostają się w bieżnik odpadają potem na trasie i obijają lakier. Uświadomiłem to sobie dopiero wczoraj, gdy zobaczyłem umyte auto. Postanowiłem kupić osłony przeciwbłotne - powinny trochę pomóc. Sporo jest tego na Allegro, ale to jakieś chlapacze uniwersalne. Montował to ktoś z Was? A może lepiej kupić od razu oryginalne? Dziwne, że samochód nie miał chlapaczy od początku, zwłaszcza że są otworki do ich mocowania...
jaxan - 19-11-2008, 16:04

Ja kupiłem takie uniwersalne w tamtym roku i leżą do dzisiaj nie założone bo ni jak nie pasują. Zresztą paskudnie błyszczące jakieś takie. Chyba nie ma sensu czegoś takiego kupować, lepiej poszukać z jakiejś używanej, ale oryginały.
Anonymous - 21-11-2008, 01:25

jaxan napisał/a:
Ja kupiłem takie uniwersalne w tamtym roku i leżą do dzisiaj nie założone bo ni jak nie pasują. Zresztą paskudnie błyszczące jakieś takie. Chyba nie ma sensu czegoś takiego kupować, lepiej poszukać z jakiejś używanej, ale oryginały.

ja też kupiłem niby do Carismy, ale uniwersalne... :P Za pierwszym podejściem skapitulowałem i nie założyłem chlapaczy - brak cierpliwości i pomysłu jak to zrobić... :doubt: Za drugim podejściem, po dwóch miesiącach, już poszło sprawniej i... założyłem chlapacze na przód i tył :mrgreen: Trochę się namęczyłem przy docinaniu i dopasowywaniu gumy, ale poradziłem sobie. Teraz mogę powiedzieć, że to nie takie trudne :wink: Fakt są błyszczące, ale tylko przez jakiś okres dopóki guma nie zmatowieje od brudu, kurzu itd. Teraz już nie rzucają się w oczy tak jak na początku.
Mam założone takie chlapacze .
Pozdrawiam!

jaxan - 21-11-2008, 09:38

damiano napisał/a:

Dokładnie mam takie same. W sobotę będę wymieniał koła z zimówkami to może pokombinuję, choć zraziłem się do tego dziadostwa pieruńsko.
Szkoda mi wiercić dziur w plastikach na samochodzie, a bez tego się pewnie nie obejdzie bo zupełnie nie pasuje to wszystko do oryginalnych otworów.

Anonymous - 21-11-2008, 10:20

jaxan napisał/a:
damiano napisał/a:

Dokładnie mam takie same. W sobotę będę wymieniał koła z zimówkami to może pokombinuję, choć zraziłem się do tego dziadostwa pieruńsko.
Szkoda mi wiercić dziur w plastikach na samochodzie, a bez tego się pewnie nie obejdzie bo zupełnie nie pasuje to wszystko do oryginalnych otworów.

wiercić jako tako nie trzeba. Oprócz dołączonych śrub z żabkami są także blachowkręty (chyba 4 szt.) i po prostu wkręciłem je w plastik. Dodatkowo użyłem małych wkrętów (4 szt.) do płyt gipsowych dla lepszego przylegania chlapacza do karoserii. Dziur nie widać, a nie mam już zamiaru ściągać chlapaczy :wink: Co do spasowania z oryginalnymi dziurami to też żaden problem: chlapacze są gumowe i łatwo zrobić w nich dziurkę na wkręty czy śrubę. Trzeba tylko najpierw dobrze wymierzyć i przyciąć chlapacz do odpowiedniego kształtu (użyłem do tego zwykłych nożyczek oraz nożyka do tapet).
Powodzenia!

PS. Też myślałem, żeby najpierw ściągnąć koła, ale obyło się bez tego. Z przednimi poszło sprawniej, bo mogłem zrobić sobie miejsce skręcając odpowiednio koła. Natomiast z tylnymi już tak łatwo nie było (czyt. mało miejsca na ręce) i kilka razy gubiłem śrubki :wink:
Ale tak jak mówię: to jest do zrobienia! :lol:

Bartek_Carisma - 23-11-2008, 16:17

ja mam chlapacze, ale bardzo małe i są od początku. Za to nie mam nadkoli z tyłu a z przodu są zniszczone więc będę chciał zamontować i też na blachowkręty.
Kylek - 24-11-2008, 14:25

Z ciekawości zadzwoniłem do ASO i tam mają oryginalne chlapacze za 328 zł (168 zł za przednie + 160 zł za tylne). Trochę dużo chcą... Nawet biorąc pod uwagę zniżkę 20%, którą u nich mam, nadal wychodzi sporo :-)
kris80 - 24-11-2008, 19:42

jak w aso za drogo to kup uzywane z jakiegos auta do rozbiórki na allegro i po kłopocie