To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Mi¶ki - [Cari 1.9DI-D] Krotka historia naszego zwiazku...

przemo1983 - 20-11-2008, 09:14
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Krotka historia naszego zwiazku...
Witam.

Na poczatku opowiem krotka historie...
Kupilem Carisme z maju tego roku. Na poczatku wszystko super dzialalo. Zadowolony bylem niemilosiernie. Po jakims czasie padly czujniki krancowe drzwi kierowcy i pasazera. Wyjalem przeczyscilem i nic. Do wymiany...
Nastepnie zauwazylem ze centralny zamek nie dziala dla bagaznika. Tzn nie zamyka ani nie otwiera klapy. Musze to robic recznie. Zrobie to na wiosne, narazie przezyje.
Pozniej zaczely sie problemy z przelacznikami szyb. A ze wszytkie sa elektryczne to ze wszystkimi sa problemy... Styki na zwieraja i nie dziala cholerstwo. :D Do wymiany na wiosne. Oprocz nie dzialajacych "do konca" przelacznikow niedawno wyrwal sie ten od szyby kierowy!!! Stwierdzilem... samochod ma 7 lat wolno mu. Ok z tym jakos jeszcze zylem...
dodatkowo niedawno posprawdzalem podswietelnie roznych elementow na desce rozdzielczej. No i mam do wymiany kilka zaroweczek. :D Spoko to jeszcze nic... :D :D :D
To ze przestaje mi wchodzic wsteczny to juz jest zakurzajace. Wiem czesty przypadek. :D
Spoko naprawi sie.
Tydzien temu wymienilem siatke siedzenia kierowcy. Z 8 glownych drutow ostal sie jeden. :D Wymienione, lepiej sie siedzi, ale dalej krzywo. Bede musial wymienic gabke. Ale to na wiosne. :D :D
Termometr zewnetrzny... mniam... przy temperaturze lekko ujemnej nie dziala dopoki silnik sie nie zagrzeje (po 5-10 minutach jazdy dziala). :D Da sie z tym jak narazie zyc.
No i teraz punkt programu... ostatnio zaczal szwankowac mi element do ktorego wpinamy pas bezpieczenstwa... Wpiac sie moglem bez problemu, ale wypiac czasem byla ciezko. :D Dzisiaj nie moglem wyjsc z samochodu. Zajechalem pod firme, probuje sie wypiac z pasow a tu lipa... Siedze i mecze sie z tym ustrojstwem. Na lewo, prawo i nic. Po 5 minutach zrezygnowalem, naciagnalem pas i wyszedlem wijac sie jak jakis jaszczur. :D To mnie dobilo. :d I jak tu kochac Carisme?
Dodam ze auto kupilem w super stanie od maniaka takiego jak wy i ja. Sam nie dobijam auta, jestem na tym punkcie troche pedantyczny. :) Po prostu go uzywam, a ona po prostu sie sypie. :D

Ok do sedna sprawy... Z innymi rzeczami jak narazie moge zyc, natomiast z tym zapieciem nie. Powiedzcie mi czy latwo da sie to wymienic, tzn czy napinacz pasow jest przy tym zapieciu czy schowany w slupku? Chcialbym go wymienic jak najszybciej i bez zbytniego kombinowania. Da sie tak? :D

Dzieki z gory za pomoc.
Pozdrawiam.

Tomashi - 20-11-2008, 10:39

HAHAHA!! Jakbym czytał mój pamiętnik :mrgreen: :biggrin:
Wszystko się zgadza, oprócz wstecznego, pasów i siedzenia (u mnie elegancko).
Też byłe mna pocz±tku lekko sfrustrowany, ale okazało się, że to pierdoły.
Acha, u mnie jeszcze nie działa pompka tylnego spryskiwacza - da się z tym żyć.
Zauważ, że s± to typowe usterki dla tego modelu. Cóż, nie jest to 100% "japończyk".

Uwierz mi: Carisma wynagrodziła mi to spalaniem, komfortem jazdy i pokazaniem zadka różnym szpanerom. Głowa do góry :p

Student - 20-11-2008, 12:13

Tomashi
Da ale po co: opis wymiany pompki opisany jest na FAQ (koszt 16zł. i godzina pracy)

Co do tematu zapinania pasów:
Napinacz jest w słupku wiec samo zapięcie można swobodnie odkręcić.
Ja bym jeszcze spróbował przesmarować WD 40 (wpinać/wypinać uchwyt) a potem dobrze odtłu¶cić cały element. Jak nie pomorze to wymiana.

Piwor - 21-11-2008, 15:17

Student, możesz to dokładniej opisać, bo mam podobny problem. :) Napinacz już praktycznie nie ¶ci±ga mi pasa, a cholerna klema nie puszcza, muszę się szarpać. :P
wichura1 - 21-11-2008, 23:41

Kup używany pas i tyle: http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3063191 to sprawdzony sprzedawca specjalizuje się w Carismach. Zadzwoń do niego i się dowiedz. Wszystkie czę¶ci, które od niego kupowałem były tanie w porównaniu z innymi sprzedawcami.
Piwor - 21-11-2008, 23:48

wichura1, też tam kupowałem graty do swojego mi¶ka. :P
przemo1983 - 24-11-2008, 15:06

Maly update...
Zaczep od pasow portaktowalem WD40 i pomoglo. Narazie jej lepiej. :D
Ale dzisiaj mialem kolejna przygode... Cari przez weekend stala na parkingu, dzisiaj przychodze chce zapalic a tu... Carsi nie zyje. :/ Pozostalo mi tylko odpalic ja na kable, zajechac po nowe aku i wydac 300 zlotych. :/ Ehhh, ciezko, ciezko. :D

mkm - 24-11-2008, 15:38

przemo1983 napisał/a:
Maly update...

Zapraszam do dzialu "Nasze Miski". Tam mozesz pisac, opisywac, prezentowac wszystko co zwiazane jest z Twoim autem.