[XX-92]Lancer C6x i starsze - Mam problem - głowica Lancer GTi
KucharMSN - 20-11-2008, 15:55 Temat postu: Mam problem - głowica Lancer GTi witam wszystkich Mitsumaniakow:)
mam problem zwiazany z moim samochodzikiem! strzelila mi glowica i nigdzie nie moge takiej dostac! autko juz ponad 2 miesiace stoi w warsztacie i niestety nic sie z nim nie dzieje! slyszalem ze glowica od eclipse'a 2.0 16V prawdopodobnie pasuje do mojego silnika, ale niestety to tylko przypuszczenia! czy jest ktos kto moze mi pomoc z tym fantem! z gory wielkie dzieki i czekam na jakies info![/b]
Anonymous - 20-11-2008, 23:16
Co to za Lancer? Model, rocznik, silnik? Niestety wróżek u nas nie ma...
KucharMSN - 21-11-2008, 23:19
Lancer Gti 1.8 16V DOHC rocznik 90!! jesli wiesz cos na ten temat, to prosilbym i pomoc, bo juz nie moge patrzec jak on stoi a ja nic nie moge zrobic!! bo nawet nie wiem co mam robic. glowicy nigdzie nie moge znalesc, a z tym "swap'em" od eclipse to tez ciezki temat...
Anonymous - 25-11-2008, 21:17
jesli pasuje od eslipsa to proponuje tu http://www.eclipse.net.pl...c76d1834c#57356
Anonymous - 25-11-2008, 22:53
Od siebie mogę zaproponować kontakt z Trawor76 - może znajdzie coś dla Ciebie w swoim garażu. Ostatnio rozbierał Colta C50 ale niestety nie wiem, z jakim silnikiem.
Hubeeert - 26-11-2008, 02:02
KucharMSN napisał/a: | Lancer Gti 1.8 16V DOHC rocznik 90!! jesli wiesz cos na ten temat, to prosilbym i pomoc, bo juz nie moge patrzec jak on stoi a ja nic nie moge zrobic!! bo nawet nie wiem co mam robic. glowicy nigdzie nie moge znalesc, a z tym "swap'em" od eclipse to tez ciezki temat... | TO zależy jaki model tego 4G62 DOHC z Eclipse bo były dwa. Ty masz silnik 6 bolt (tzn koło zamachowe montowane jest na 6 śrub do wału. W Eclipse były 6 i 7 bolt. Są pewne różnice w głowicy.
KucharMSN - 26-11-2008, 08:06
oznaczenie silnika w moim lancerze to 4g67, a chcialem sprobowac z ta z eclipse'a 4g63, bo ta podobno pasuje, ale dziki wszystkim za pomoc! jakby ktos cos jeszcze wiedzial to tez bym sie nie obrazil gdybym dostal jakas wiadomosc
Hubeeert - 26-11-2008, 11:16
KucharMSN, my wiemy, że silnik 1.8 DOHC w Lancerze to 4G67. Mi chodzi o to czy Ty wiesz z jakiego silnika możesz mieć tą głowicę? Podaj rok produkcji, cokolwiek.
Głowica z 4G63 6bolt pasuje do Twojego silnika.
Pytania które mam do Ciebie - co się stało z silnikiem? Pasek? Czy sprawdziłeś tłoki?
KucharMSN - 26-11-2008, 19:36
n wlasnie nie wiem i to jest najgorsze!!! a Ty jestes pewny ze ta 4g63 6bolt pasuje?!
a odnosnie pytan, to oddalem go do warsztatu! i tam zdjeli glowice, okazalo sie ze zawory sa wyzej niz szlif na glowicy:( wiec co za tym idzie nie ma jej juz z czego planowac! jesli chodzi o pasek to go wymieniam, bo wymieniam kompletny rozrzad, a jakby z tlokami bylo cos nie tak to by mi na pewno powiedzial mechanik ze cos z nimi nie tak! a oddalem go do naprawde dobrego warsztatu, przynajmniej tak mi sie wydaje! JAPAN AUTO! ja ogolnie sam to sie nie znam za bardzo na tym wszystkim! dlatego tez prosze Was Mitsumaniakow o pomoc
Hubeeert - 26-11-2008, 20:11
KucharMSN napisał/a: | a Ty jestes pewny ze ta 4g63 6bolt pasuje?! | Tak na 99%
Anonymous - 26-11-2008, 20:18
KucharMSN napisał/a: | JAPAN AUTO! | Japan Auto - dobry warsztat? To był dobry warsztat. Skocz raczej do Auto TW czy nawet Evolution Service albo na Parowcową. Rzeczy spartaczone przez Japan Auto w naszych 2 autach:
- brak ustawienia zbieżności po wymianie końcówki drążka w Lancerze CB4A
- błędna diagnoza wymiany rury środkowej między katalizatorem a tłumikiem w Lancerze, a "padł" łącznik elastyczny
- niezamontowanie gum stabilizatorów w Colcie CA1A
- nieustawienie zbieżności po wymianie maglownicy w Colcie
- montaż maglownicy z dotychczasowymi drążkami kierowniczymi w Colcie - mimo luzów na tych drążkach
Oczywiście za wszystkie powyższe, a niewykonane czynności skasowali zapłatę
O takich drobiazgach jak zakręcenie nakrętek kół pistoletem pneumatycznym z momentem tak dużym, że ich odkręcenie było możliwe jedynie za pomocą 2-metrowej przedłużki (pistolet pneumatyczny nie dał rady) nie będę nawet wspominał.
Przepraszam za Off Topic - chciałbym tylko wskazać, że zasadne byłoby skonfrontowanie opinii Japan Auto i innym mechanikiem.
Bartek - 26-11-2008, 21:18
KucharMSN napisał/a: | JAPAN AUTO! |
na Marynarskiej??????
Nie słyszałem o gorszym warsztacie w naszym mieście.....
Przypadek Eclipsa:
objawy - totalny brak wolnych obrotów (gasł bez nogi na gazie), baaaaardzo słaby do 3000 rpm - powyżej rakieta, 0 błędów kompa....
diagnoza - silniczek krokowy ("wymieniony") - sprawny po "wymianie" 600 zł, przepustnica - regeneracja - 1000 zł - oczywiście niezbędna, bo nadawała się tylko na śmietnik.....
auto nie wyjechało od nich o własnych siłach - zniszczyli sprzęgło przy "próbach" drogowych - oczywiście z objawami takimi jak auto dostali
"mechanicy" przy okazji wmawiali koledze, że ma auto tylnonapędowe (1g )
prawdziwa usterka - źle dobrana uszczelka kolektora ssącego przez kowala wymieniającego uszczelkę pod głowicą (była uszczelka do 4g93 w 4g63 - o dziwo śruby pasują, tylko kanały nie bardzo.....)
KucharMSN - 26-11-2008, 23:24
kurde ludziska wielkie dzieki:) to teraz siedze i szukam glowicy 4g63 6bolt:) ale sie juz ciesze:) nie myslalem ze ktos mi pomoze, a tu takie zdziwienie!!! naprawde dziekowa.
KaWu - 27-11-2008, 07:36
KucharMSN, ale moze jeszcze skonfrontuj to z innym mechanikiem.
Bo widze ze powyzej ten warsztat, w ktorym oddales auto, nie ma najlepszej opinii.
A nie sztuka wymieniac cos, gdzie moze nie trzeba, albo trzeba jeszcze cos przy okazji wymienic a oni tego nie zrobia.
Anonymous - 27-11-2008, 09:27
Hubeeert napisał/a: | KucharMSN napisał/a: | a Ty jestes pewny ze ta 4g63 6bolt pasuje?! | Tak na 99% |
Wydaje mi się, iż głowica pasuje na 100% od 4G63 DOHC 6 bolt. Jak się mylę niech Bartek mnie poprawi
Jedyne różnice jakie pamiętam między silnikiem 4G67 a 4G63 to inna średnica tłoków i lekko wyższy blok chyba o 2-3 mm.
Głowicę do 4G67 posiadam, ale nadaje się tylko na złom. Poprzedniemu właścicielowi pękł pasek rozrządu i urwało kilka zaworów.
KucharMSN piszesz że strzeliła Ci głowica. Jakie problemy miałeś z autkiem? Zamontowanie kompletnego 4G63 do Twojego auta to dość proste zadanie. (spójrz w podpis, chociaż ja już miałem założony w momencie zakupu)
|
|
|