To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Anonymous - 28-05-2006, 23:45
Temat postu: CB RADIO
Jestem posiadaczem cb radia(zajefana rzecz :P ) może by tak koledzy oprócz znaczkow na naszych furkach itp rzeczom pozdrawialibyśmy sie własnie przez cb?(oczywiście ci ktorzy je maja :D ale pozostałych zachecam do kupna) stwozenie nawet "assistance" czy pomocy w danym miescie na trasie przejazdu itd a nawet samego pogadania z kolegami mitsumaniakami
było by fajnie no nie? :wink: czekam na wasze reakcje po 2 jestem ciekaw ilu z was ma CB?

Hubeeert - 29-05-2006, 00:02

Assistance już działa - polecam lekturę forum i strony głównej Klubu www.mitsumaniaki.com.
Z CB jeżdżę od 4 lat. Pozdrawiam kierowców Miśków które mają antenkę na samochodzie.

Pozdrawiam

Anonymous - 29-05-2006, 06:33

:lol: wiem że działa ale cb by dużo ułatwiło w jego działaniu
Anonymous - 29-05-2006, 09:03

Z CB jeżdżę od pół roku i nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez radyjka :lol:

Pozdrawiam misiomaniaków

Hubeeert - 29-05-2006, 09:37

gg66 napisał/a:
ale cb by dużo ułatwiło w jego działaniu

A to ciekawe - jak radio mające śrdni zasięg 8km usprawni działanie ogólnopolskiego Assistance :?: :lol:

Proszę o odpowiedź ze szczególnym uwzględnieniem osiągnięc kolarskich pingwinów w oparciu o badania wpływu Zorzy Polarnej na życie płciowe Eskimosów. :mrgreen:

arekp - 29-05-2006, 21:18

To ja zmodyfikuje lekko tok dyskusji. Moze Panowie posiadacze CB wprowadzicie pozostalych w temat?

Ile to kosztuje, z czym to sie je i od czego zaczac ;-)

igi - 29-05-2006, 21:23

arekp napisał/a:
To ja zmodyfikuje lekko tok dyskusji. Moze Panowie posiadacze CB wprowadzicie pozostalych w temat?

Ile to kosztuje, z czym to sie je i od czego zaczac ;-)

Popieram przedmówce :)

Może i ja się skusze :)

JCH - 29-05-2006, 22:33

arekp napisał/a:
Ile to kosztuje, z czym to sie je i od czego zaczac

W zasadzie to chyba zwraca się już po pierwszym (tym niezapłaconym) mandacie .... :?:

Anonymous - 30-05-2006, 07:02

Cb radio można już kupic za 250 zł nowe z antenką na Allegro(MIDLAND1001Z) :D to naprawde tanio u siebie na wsi :wink: widziałem ten sam zestawik za jakieś 320 :o radia nie trzeba rejestrowac tak jak to było kilka lat temu, zamontowac samemu(łatwizna 8) i gadac :D
Naprawde można powiedziec ze jest to legalny antyradar :!: jadac po trasie wiesz gdzie stoja "miski z suszrka" gdzie wypadek nawet jak dojechac do punktu x w miescie ktorego nie znasz :lol:
polecam :www.cb-radio.pl

a to linka do taniutkieo radyjka:http://www.allegro.pl/item105957627_zestaw_firmy_midland_radio_cb_antena_magnetyczna.html

[ Dodano: 30-05-2006, 07:11 ]
Hubeeert napisał/a:
A to ciekawe - jak radio mające śrdni zasięg 8km usprawni działanie ogólnopolskiego Assistance :?: :lol:

Chodziło mi o assistance w obrebie danego miasta jak jade na trasie przeciez bedac w Krakowie nie bede chcial pomocy w Warszawie :idea:

Grześku - 30-05-2006, 07:53

gg66 napisał/a:
zamontowac samemu(łatwizna 8)

tu bym się tak nie podniecał, bardzo ważną rzeczą jest zestrojenie anteny do radia i do samochodu a nie można tego zrobić bez odpowiedniego urządzenia.

Ja za swój zestaw (Harry II i 0,9m antena) zapłaciłem z montażem 300 PLN, temat jakie CB i jaką antenę kupić jest poruszany na wielu forach, średnio po 3 godzinach można "znaleść" swojego faworyta i po jakimś czasie - zakup, montaż - słuchać informacji o ewentualnych korkach na drodze.... 8)

Chooper - 30-05-2006, 09:13

mi polecano TYLKO Presidenta, albo Alana...
Grześku - 30-05-2006, 09:32

Chooper napisał/a:
mi polecano TYLKO Presidenta, albo Alana...

Harry II to właśnie President, mi też tak polecano i jestem bardzo zadowolony.

Karwoś - 30-05-2006, 11:16

Ja posiadam w domku radyjko - Cobra coś tam z USA - trzeba by było je chyba przestroić i dokupić antenę - tylko gdzie ja je zamontuję żeby się nie rzucało w oczy (pod siedzeniem to dobry pomysł??

A wogóle jaki jest koszt roczny używania CB - ile się rocznie płaci??

Hubeeert - 30-05-2006, 12:12

Koszt uzytkowania =0 nic się nie płaci. Już nie.
Strojenie =20 do 50 zł.
Polecam dobre radio i dobrą antenę.
Prywatnie mam Alana 48 EXCEL + antena 2m Sirio Siver Megawatt + głosnik z cyfrowym przetwornikiem redukującym szumy.
Koszt (ile zapłaciłem) = ~1400PLN. W tej chwili już taniej. Na hasło "jestem od Huberta - tego dużego" ;-) w Alanie w Jawczycach (wyjazdówka z Warszawy na Poznań po prawej stronie stoi helikopter przy drodze - to tam ) rabat dla Mitsumaniaków na cały asortyment.
www.alan.pl

Anonymous - 30-05-2006, 12:20

Hm, Hubert, no to chyba ja sie skusze :)

Kilka lat temu (6?7?) bylem CBmaniakiem swego czasu (kasy nie bylo wiele, radyjko Alan, podstawowe 40 + połówki, bez band), antena poczatkowo polfalowa (taki duzy badyl na dachu) - jak nacisnalem nosna, to sasiadom 3 domy dalej zamiast TVP1 w glosnikach brzmial moj glos :) To byly czasy... no tak, ale wtedy takie cos trzebabylo rejestrowac, placic co roku jakies pieniadze za to...

Teraz juz jest darmowe? Nie potrzeba homologacji na radio itp?

No i to wspomniane radyjko przez kogos - wie ktos jaki zasieg ma taka antena?
Rozumiem tez, ze jest na magnes - nie rysuje sie wam lakier np?

M.