To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Mój Miś piszczy....raaatuuunkuuuu

Anonymous - 26-11-2008, 18:39
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Mój Miś piszczy....raaatuuunkuuuu
Miśkomaniacy... na zimnym silniku Miś piszczy... :( Czy ktoś spotkał się z podobnymi objawami?
Pozdrawiam serdecznie:)

kkriss - 26-11-2008, 19:01

Piszczenie często/głównie jest objawiem ślizgania się pasków, np od alternatora - wymień, lub naciągnij trochę mocniej
Anonymous - 26-11-2008, 19:31

Dzięki :) Byłam u mechanika i powiedział, że tam jest napinacz i się nie reguluje naprężenia paska..............hmmmmmmmm...potraktowali mnie jak blondynkę?

[ Dodano: 27-11-2008, 17:23 ]
Zauważyłam,że pisk nie ma związku z obrotami silnika. I co to może być?

daroslo - 27-11-2008, 18:46

[ Dodano: 27-11-2008, 17:23 ]
Zauważyłam,że pisk nie ma związku z obrotami silnika. I co to może być?[/quote]

Czym się chrakteryzuje ten pisk, na wysokich i niskich obrotach jest tak samo?, jest ciągły czy przerywany

Anonymous - 27-11-2008, 19:31

Pisk nie ma związku z obrotami. Czyli na niskich i wysokich obrotach jest tak samo. A w charakterze dźwięku przypomina jakby coś obcierało i cyklicznie jest raz troszkę ciszej i przechodzi w troszkę głośniej itd. Jest to bardzo regularne. Dziś rano piszczało zaledwie jakąś minutkę.
daroslo - 27-11-2008, 19:48

Stawiam na poduszki zawieszenia silnika i skrzyni, nic innego sensownego nie przychodzi mi do głowy.
Może ktoś znajomy czający się w kwestii samochodów mógłby Ci pomóc, łatwiej jest cokolwiek zdiagnozować jak się widzi i słyszy objawy niż z opisu.

Anonymous - 27-11-2008, 20:56

Dziękuję:)
Jakoś przeraziło mnie to co napisałeś..... No nic sprawdzimy jeszcze... Kurcze...mój Miś ma dopiero 90 tys. i już byłby tak chory? :roll: Chyba potrzebny mi mechanik,który by włożył trochę serducha w naprawę Misia....
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

tosztotomasz - 27-11-2008, 21:11

daroslo napisał/a:
Stawiam na poduszki zawieszenia silnika i skrzyni

A to ciekawa teoria. Nie spotkałem się jeszcze z piszczącymi poduszkami ale może w Cari jest inaczej.
Wiola, nawet jeśli to poduszki to nie masz się co stresować - to nie jest nic poważnego. W sumie jest to część eksploatacyjna tak samo jak amortyzatory. Poprostu po pewnym czasie się rozłażą.
Jutro posłuchamy co tam piszczy :wink:

Anonymous - 27-11-2008, 21:13

Dziękuję.... będę spokojnie spała :biggrin:
Tomashi - 28-11-2008, 10:17

U mnie też piszczało zaraz po odpaleniu silnika. Wymiana paska KLINOWEGO zrobiła z tym porządek :)
saphire - 28-11-2008, 12:18

Pasek wielorowkowy też się napina - o ile pamiętam luzujesz śrubę od kółka z wspomagania a potem od przodu auta wykręcasz/wkręcasz śrubę która przesuwa oś tego kółka napinając pasek, dokręcasz na koniec wszystko i już. Ale to sie robi przy wymianie paska bo jak już piszczy to pewnie zjechany jest.
JCH - 28-11-2008, 22:51

saphire napisał/a:
Pasek wielorowkowy też się napina - o ile pamiętam luzujesz śrubę od kółka z wspomagania a potem od przodu auta wykręcasz/wkręcasz śrubę która przesuwa oś tego kółka napinając pasek, dokręcasz na koniec wszystko i już.
Widzę że koleżanka ma DID-a i jeśli dobrze czytam w manualu to jest tam rolka napinająca, która być może już nie napina albo nie bardzo ma co napinać. Tak czy siak profilaktycznie lepiej pasek wymienić niż stanąć gdzieś w trasie.
tosztotomasz - 29-11-2008, 09:29

JCH napisał/a:
Tak czy siak profilaktycznie lepiej pasek wymienić niż stanąć gdzieś w trasie

HAWGH!

Anonymous - 29-11-2008, 10:13

Wszystkie paski i rolka były wymieniane w maju tego roku, po 89 tys :) Staram się dbać o Misia :) Ale być może mechanik dał plamę...mimo mojego stałego nadzoru nad jego pracą..... sprawdzimy 8)
Dziękuję....