Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Mój Miś piszczy....raaatuuunkuuuu
Anonymous - 26-11-2008, 18:39 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Mój Miś piszczy....raaatuuunkuuuu Miśkomaniacy... na zimnym silniku Miś piszczy... Czy ktoś spotkał się z podobnymi objawami?
Pozdrawiam serdecznie:)
kkriss - 26-11-2008, 19:01
Piszczenie często/głównie jest objawiem ślizgania się pasków, np od alternatora - wymień, lub naciągnij trochę mocniej
Anonymous - 26-11-2008, 19:31
Dzięki Byłam u mechanika i powiedział, że tam jest napinacz i się nie reguluje naprężenia paska..............hmmmmmmmm...potraktowali mnie jak blondynkę?
[ Dodano: 27-11-2008, 17:23 ]
Zauważyłam,że pisk nie ma związku z obrotami silnika. I co to może być?
daroslo - 27-11-2008, 18:46
[ Dodano: 27-11-2008, 17:23 ]
Zauważyłam,że pisk nie ma związku z obrotami silnika. I co to może być?[/quote]
Czym się chrakteryzuje ten pisk, na wysokich i niskich obrotach jest tak samo?, jest ciągły czy przerywany
Anonymous - 27-11-2008, 19:31
Pisk nie ma związku z obrotami. Czyli na niskich i wysokich obrotach jest tak samo. A w charakterze dźwięku przypomina jakby coś obcierało i cyklicznie jest raz troszkę ciszej i przechodzi w troszkę głośniej itd. Jest to bardzo regularne. Dziś rano piszczało zaledwie jakąś minutkę.
daroslo - 27-11-2008, 19:48
Stawiam na poduszki zawieszenia silnika i skrzyni, nic innego sensownego nie przychodzi mi do głowy.
Może ktoś znajomy czający się w kwestii samochodów mógłby Ci pomóc, łatwiej jest cokolwiek zdiagnozować jak się widzi i słyszy objawy niż z opisu.
Anonymous - 27-11-2008, 20:56
Dziękuję:)
Jakoś przeraziło mnie to co napisałeś..... No nic sprawdzimy jeszcze... Kurcze...mój Miś ma dopiero 90 tys. i już byłby tak chory? Chyba potrzebny mi mechanik,który by włożył trochę serducha w naprawę Misia....
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
tosztotomasz - 27-11-2008, 21:11
daroslo napisał/a: | Stawiam na poduszki zawieszenia silnika i skrzyni |
A to ciekawa teoria. Nie spotkałem się jeszcze z piszczącymi poduszkami ale może w Cari jest inaczej.
Wiola, nawet jeśli to poduszki to nie masz się co stresować - to nie jest nic poważnego. W sumie jest to część eksploatacyjna tak samo jak amortyzatory. Poprostu po pewnym czasie się rozłażą.
Jutro posłuchamy co tam piszczy
Anonymous - 27-11-2008, 21:13
Dziękuję.... będę spokojnie spała
Tomashi - 28-11-2008, 10:17
U mnie też piszczało zaraz po odpaleniu silnika. Wymiana paska KLINOWEGO zrobiła z tym porządek
saphire - 28-11-2008, 12:18
Pasek wielorowkowy też się napina - o ile pamiętam luzujesz śrubę od kółka z wspomagania a potem od przodu auta wykręcasz/wkręcasz śrubę która przesuwa oś tego kółka napinając pasek, dokręcasz na koniec wszystko i już. Ale to sie robi przy wymianie paska bo jak już piszczy to pewnie zjechany jest.
JCH - 28-11-2008, 22:51
saphire napisał/a: | Pasek wielorowkowy też się napina - o ile pamiętam luzujesz śrubę od kółka z wspomagania a potem od przodu auta wykręcasz/wkręcasz śrubę która przesuwa oś tego kółka napinając pasek, dokręcasz na koniec wszystko i już. | Widzę że koleżanka ma DID-a i jeśli dobrze czytam w manualu to jest tam rolka napinająca, która być może już nie napina albo nie bardzo ma co napinać. Tak czy siak profilaktycznie lepiej pasek wymienić niż stanąć gdzieś w trasie.
tosztotomasz - 29-11-2008, 09:29
JCH napisał/a: | Tak czy siak profilaktycznie lepiej pasek wymienić niż stanąć gdzieś w trasie |
HAWGH!
Anonymous - 29-11-2008, 10:13
Wszystkie paski i rolka były wymieniane w maju tego roku, po 89 tys Staram się dbać o Misia Ale być może mechanik dał plamę...mimo mojego stałego nadzoru nad jego pracą..... sprawdzimy
Dziękuję....
|
|
|