To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - 1.8 GDI Dwa szybkie pytania

Budrys - 26-11-2008, 19:33
Temat postu: 1.8 GDI Dwa szybkie pytania
Witam po raz pierwszy wszystkich miłośników lub tylko posiadaczy Mitsubishi. Ja na razie jestem tylko posiadaczem. Kupiłem nie dawno i na razie mam dwie sprawy. Proszę doradźcie jak ustawić klimatronik na zimę ? (czy z *, *eco, lub bez tego) oraz czy przed odpaleniem silnika trzeba czekać na zgaśnięcie kontrolki engine check ? z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi.
crimi - 26-11-2008, 19:43

W zime powinienes jezdzic bez kilmy (*, *eco), tylko na zwyklej nagrzewnicy. A co do CE, ja nie czekam, odpalam, i jade.
Piwor - 26-11-2008, 19:45

Kontrolka sama gaśnie po kilku sekundach. :)
jurekkraków - 26-11-2008, 19:51
Temat postu: Re: 1.8 GDI Dwa szybkie pytania
Budrys napisał/a:
Witam po raz pierwszy wszystkich miłośników lub tylko posiadaczy Mitsubishi. Ja na razie jestem tylko posiadaczem. Kupiłem nie dawno i na razie mam dwie sprawy. Proszę doradźcie jak ustawić klimatronik na zimę ? (czy z *, *eco, lub bez tego) oraz czy przed odpaleniem silnika trzeba czekać na zgaśnięcie kontrolki engine check ? z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi.

Kolego w zimie nie musisz jeżdzić na klimie cały czas ale co jakieś dwa tygodnie powinno się włączyć klimę choć na 10 min. celem przesmarowania-konserwacji układu.tak przynajmniej zalecają mechanicy od klimy.Co do engine check nie ma znaczenia czy czekasz aż zgaśnie,czy palisz od strzała.

Raffil - 26-11-2008, 19:57

Jesli chodzi o kontrolke to ja czekam az zgasnie.. Tlumacze sobie to tym ze przeciez przy uruchomieniu zaplonu musi zostac przeprowadzony test czy wszystko jest ok i nie przeszkadzam temu procesowi.. zgasnie - jest oki; nie zgasnie - lipa..

Pozdr

Budrys - 26-11-2008, 20:11

To fajnie. a na przykład mogę jeździć na auto ? i tylko ustawić temp. (podobno auto steruje też intensywnością dmuchawy i kierunkiem, i czy w tym trybie nie włączy się klima?).
jurekkraków - 26-11-2008, 20:30

Budrys napisał/a:
To fajnie. a na przykład mogę jeździć na auto ? i tylko ustawić temp. (podobno auto steruje też intensywnością dmuchawy i kierunkiem, i czy w tym trybie nie włączy się klima?).

Kolego w trybie auto klimatronic zawsze chodzi z włączoną spreżarką czyli na klimatyzacji.

Budrys - 26-11-2008, 20:32

Dzięki za odpowiedzi.
daroslo - 26-11-2008, 20:52

jurekkraków napisał/a:
Budrys napisał/a:

Kolego w trybie auto klimatronic zawsze chodzi z włączoną spreżarką czyli na klimatyzacji.

W trybie auto klimatronic chodzi z włączoną sprężarką przy temperaturze teoretyczenie >+5*C , poniżej tej temp sprężarka poprostu się nie załączy.
W/g mnie lepiej mieć na AUTO, jest lepsza gospodarka ciepłem, komfort i nie trzeba co raz pchać palców w nastawy.
Po za tym klimatronic zacznie grzać kabinę jak czynnik chłodzący uzyska odpowiednią temp, czyli jak silnik złapie odp. temp. a nie odrazu na chama jak w manualu zabiera się ciepło z silnika do kabiny, chyba ważniejsze jest nagrzanie silnika a dopiero kabiny chociażby dla ekonomiki i przedłużenia żywotności silnika.

mlun - 26-11-2008, 21:27

Zacznie grzać tak samo jak na manualu.
Zresztą każdy chyba wie jak ten tryb auto potrafi w cari działać:P

Anonymous - 26-11-2008, 21:43

Raffil napisał/a:
Jesli chodzi o kontrolke to ja czekam az zgasnie.. Tlumacze sobie to tym ze przeciez przy uruchomieniu zaplonu musi zostac przeprowadzony test czy wszystko jest ok i nie przeszkadzam temu procesowi.. zgasnie - jest oki; nie zgasnie - lipa..

Pozdr

ja robię tak samo. Cały proces trwa kilka sekund więc mogę zaczekać... :mrgreen: