To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - Immobiliser

Grabarz85 - 28-11-2008, 07:52
Temat postu: Immobiliser
Mam w Swoim Lancerku Immobiliser firmy CONLOG.
Przy zakupie dostałem 2 komplety kluczy. Jedne oryginalne, a drugie dorabiane.
Przy tych dorabianych nie ma immobilisera. :(
Czy ktoś wie gdzie mogę dorobić immobiliser ???
I jakie będą koszty ???

idas - 28-11-2008, 23:55

W sensie że masz osobno immo, nie w kluczyku tak? bo ja mam właśnie taki mały paluszek który się wkłada w dziurkę w tunelu środkowym:D i tam też jest conlog napisane, domyślam się iż nie jest to seryjny immobiliser i również nie posiadam zapasówki (a jak na złość w tym jedynym jest ułamane ucho i nie ma go jak powiesić przy pęku kluczy:/ ) tak więc przyłączam się do pytania kolegi, można to gdzieś dorobić?
Pozdrawiam

miki4x4 - 29-11-2008, 08:34

chyba seyjny, montowany w salonach pewnie za dopłata. U mnie tez taki jest :) I też nie mam zapasowego :)
Adaho_krak - 29-11-2008, 12:03

Porponuje Panowie podjechać do elektryka i wymontować ustrojstwo, a w zamian zamontować inne zabezpieczenie. W naszym kraju na tyle nietypowa rzecz, że w/w lepiej się opłaci, zaoszczędzi kłopotu przy ewentualnym zgubieniu "pestki", kasy i zajmie mniej czasu.
Grabarz85 - 30-11-2008, 10:52

Adaho_krak napisał/a:
Porponuje Panowie podjechać do elektryka i wymontować ustrojstwo, a w zamian zamontować inne zabezpieczenie. W naszym kraju na tyle nietypowa rzecz, że w/w lepiej się opłaci, zaoszczędzi kłopotu przy ewentualnym zgubieniu "pestki", kasy i zajmie mniej czasu.

Z tego co mówił mi koleś od tych rzeczy, immobiliser jest zintegrowany z komputerem, i nie jest to taka prosta sprawa.... Próbował ktoś kiedyś odłaczyć ten wynalazek ???

Adaho_krak - 01-12-2008, 09:30

Grabarz85 napisał/a:
Z tego co mówił mi koleś od tych rzeczy, immobiliser jest zintegrowany z komputerem

Fabryczny w kluczyku tak, ale ten o którym mowa w tym temacie nie jest zintegrowany z komputerem. Pozatym to takie samo zabezpieczenie jak najprostsze odcięcie zapłonu.

Grabarz85 - 01-12-2008, 10:57

a czy da sie to odłączyć " domowym sposobem" ??? :)
Adaho_krak - 01-12-2008, 12:12

Grabarz85 napisał/a:
a czy da sie to odłączyć " domowym sposobem" ???

Tego rodzaju imo jest tyle rodzaji ilu producentów, sprytny i kumaty gość sobie z tym poradzi. :) Trzeba się dostać do czytnika i od czytnika po kabelkach do puszki z właściwym urządzeniem, i teraz trzeba dojść który obwód jest rozcięty przez urządzenie.

qpal - 01-12-2008, 15:12

O ile mnie pamięć nie myli (stary już jestem :lol: ) to imo odcina 3 obwody: zasilanie ECU, zasilanie po stacyjce i przekaźnik pompy paliwa. Zdarzało się, że rozpinano wtyczkę od stacyjki i w to miejsce zakładano specjalny łącznik z podłączeniami do imo. Wystarczyło tylko pozbyć się łącznika i 2 obwody odblokowane. Został jeszcze obwód pompy, zazwyczaj rozcinany. Po kabelkach można dojść. Teoretycznie w warunkach domowych osoba która ma odrobinę pojęcia o elektryce, poradzi sobie, ale jak nie czujesz się na siłach to się nie bierz!
Nie biorę odpowiedzialności za błędne stosowanie się do moich wskazówek, gdyż nie muszą one odpowiadać stanowi rzeczywiście występującemu w danym pojeździe.

HamanN - 01-12-2008, 15:20

Witam.
Ja również posiadam w swoim takie urządzonko, ale mam oryginalne 2 kpl kluczyków i 2 te pestki, a do zapasowego kompletu jest dołączona tabliczka z wybitym nr seryjnym tego urzadzenia na podstawie której (wyłacznie) dorobisz nowa pestke :)
Pozdrawiam.

Grabarz85 - 01-12-2008, 16:23

No właśnie, ale skąd ja mam wziąć ten numer ?? nie mam zapasowej "pestki"... więc chyba ciężko będzie dorobić... pozostało tylko odłączyć ten wynalazek.... Ale będe sie z tym bawił jak zrobi sie cieplej :)
Dzięki wszystkim za pomoc :) :partyman:

Miroslaw1305 - 12-01-2009, 18:40

Grabarz85 -udać się do dobrej firmy dorabiającej klucze do samochodów -250 zł i masz problem z głowy .Oni mają urządzenie zczytujące z kluczyka potrzebne informacje i robią drugi kluczyk taki jak orginał . :)
polopm - 06-10-2009, 13:05

idas napisał/a:
W sensie że masz osobno immo, nie w kluczyku tak? bo ja mam właśnie taki mały paluszek który się wkłada w dziurkę w tunelu środkowym:D i tam też jest conlog napisane, domyślam się iż nie jest to seryjny immobiliser i również nie posiadam zapasówki (a jak na złość w tym jedynym jest ułamane ucho i nie ma go jak powiesić przy pęku kluczy:/ ) tak więc przyłączam się do pytania kolegi, można to gdzieś dorobić?
Pozdrawiam

Miałem identyczną sytuacje,ułamane uszko w CONLOG i obawe że w razie zgubienia tej rzeczy wracam do domku na nogach.Przyjechał majster,10 min. pod kierownicą,wywalił jakieś pudełeczko i kilka kabelków, coś polutował i po sprawie.Koszt - 50zł.

miki4x4 - 06-10-2009, 22:34

też miałem ułamane - i dlatego imo jeździ w miśku włożone na stałe :) Nie ma jak porządne zabezpieczenie antykradzieżowe :P
rosomak1983 - 07-10-2009, 01:10

Panowie da sie wywalić imobilajser ???