To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] Aparat zapłonowy-luz na wałku rozdzielacza zapłon

Anonymous - 03-12-2008, 11:00
Temat postu: [E33A 2.0] Aparat zapłonowy-luz na wałku rozdzielacza zapłon
Podczas wymiany kopułki w aparacie zapłonowym zauważyłem duży luz na wałku (w jego górnej części), na którym osadzony jest rozdzielacz zapłonu. To chyba nienaturalne...Auto zaczęło pracować jakby na 3 cyl., a wcześniej było ok. Mam pytanie do szanownych forumowiczów - czy ktoś tak ma lub miał. A jesli tak to czy naprawa łożyskowania wałka w aparacie zapłonowym jest możliwa czy tylko wymiana na inny nieuszkodzony lub nowy? Prosze o odp. Pozdrawiam.
Anonymous - 03-12-2008, 11:28

Problem może tez leżeć w osadzeniu tuleki oraz blaszki między cewką zapłonową a cewką. Końcówka wałka jest jednostronnie spłaszczona i na tym spłaszczeniu powinna zostać osadzona blaszka. Bardzo łatwo niewłaściwie osadzić tę blaszkę, bo pod nią jest sprężyna i wybija ją do góry. Tymczasem blaszkę trzeba odpowiedno nałożyć na wałek, docisnąć, założyć tulejkke i dopiero skręcić.
Anonymous - 03-12-2008, 23:12

Ja maiałem to samo zaczeło sie naraz i pozniej juz nie szło prwie jezdzic wymieniłem aparat i wszystko ok jak dobrze poszukasz to dostanie dobry na szrocie za pare złoty ja dałem 20 zł i autko jest znów ok