To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - WYPADEK KUZAJA

Anonymous - 06-12-2008, 10:47
Temat postu: WYPADEK KUZAJA
" Leszek Kuzaj, uczestniczący w 14. Rajdzie Praskim, wypadł na pierwszym odcinku specjalnym Reporyje- Cementarna z trasy i wjechał w stojącą w niedozwolonym miejscu grupę osób.
Polski kibic zginął na miejscu, cztery osoby są ciężko ranne, w tym dziecko. Rajd został przerwany.

Tuż po starcie, Peugeot 307 WRC liderów Praskiego Rallysprintu wypadł na lewym zakręcie i uderzył w słup. Samochód jest mocno rozbity. Leszek Kuzaj i jego irlandzki pilot Craig Parry najprawdopodobniej nie odnieśli poważniejszych obrażeń."

mkm - 06-12-2008, 12:35

http://www.sport.cz/clane...int-zrusen.html
http://deniksport.blesk.c...mrt-divaka.html
http://www.ct24.cz/domaci...z-byla-zrusena/

londolut - 06-12-2008, 13:27

Takie wypadki się zdarzają na rajdach. Mokra, śliska nawierzchnia pomimo nastaw zawiasu, stabilizatorów, rajdowych gum i innych ulepszaczy jest zdradziecka. Pretensje powinny być kierowane do organizatorów rajdu za niedostateczne zabezpieczenie trasy oraz do samych kibiców
dm17 napisał/a:
stojącą w niedozwolonym miejscu

ictus - 06-12-2008, 18:38

http://tn.nova.cz/zpravy/ film z zjascia
Kibloo - 06-12-2008, 18:47

Adrenalinka była... tyle, że Kuzaj jest tu kompletnie niewinny... a schiza do końca życia... kibic był sam sobie winny...

ale szkoda chłopaka [']['][']...

pozdro

JCH - 06-12-2008, 20:03

Właśnie usłyszałem informację, że drugi kibic, też Polak, zmarł w szpitalu.
:( :( :(

JJK - 06-12-2008, 21:03

Złe zabezpieczenie i głupota tych ludzi. Pewnie było tak że organizator nie miał wystarczającej liczby osób do zabezpieczenia i stali za daleko od siebie- często tak się zdarza. Sama jestem ratownikiem drogowym i brałam udział w zabezpieczeniach rajdów, czasami też ciężko było mi upilnować ludzi którzy wychodzą poza taśmę.
Ale takie jest życie , ludzie płacą za własną głupotę życiem.

ictus - 06-12-2008, 21:10

zabezpiecznie rajdu w 100% jest niemozliwe... potrzba by tyle samo osob zabezpieczajacych co kibicow
Anonymous - 06-12-2008, 21:29

JJK napisał/a:
ludzie płacą za własną głupotę życiem.
I nic innego niestety nie było przyczyną tragedii

Szkoda chłopaka ........... :(

Piwor - 06-12-2008, 22:26

Właściwie dwóch. Gdyby tam nie stali, to mogli by nawet pomagać Kuzajowi i pilotowi z samochodem, a tak to wyszło jak wyszło. Śmiejemy się z "Nagród Darwina", ale czy to nie było równie głupie?
Anonymous - 07-12-2008, 02:19

nie wiem czy mieliście przed filmem reklamę skody ktora statcza sie z góry i ląduje cała na kołach mimo upadku... moim zdaniem reklama trochę nie smaczna przy takim wydarzeniu....

a co do samego wypadku, niestety mimo tego że szkoda mi tych ludzi to jeżeli stali oni w niedozwolonym miejscu to są sobie sami winni i nikt nie powinien mieć pretensji do Kuziego za ten wypadek, wiadomo że w rajdach jedzie sie czasem na 101% swoich możliwości i łatwo przedobrzyć...

Bartek - 07-12-2008, 17:39

Współczuję rodzinom ofiar i Leszkowi......stanie w takim miejscu można swobodnie podciągnąć pod próbę samobójczą..... tym razem udaną....
polsaler - 09-12-2008, 21:21

Fakt faktem że stanie na wypadkowej zakrętu jest szczytem bezmyślności i absolutnie nie należy winić Leszka za to zajście ale oglądając ten film z wypadku kilkanaście razy twierdzę , że Lechu pojechał tam troszkę zbyt optymistycznie .
Bardzo współczuję załodze , rodzinom ofiar , organizatorom i wszystkim , których ta tragedia dotknęła .

Leszek zaś zawiesił tymczasem starty w rajdach samochodowych .Szkoda bo to bardzo barwna postać naszych rajdów .

P.S .
jeżdząc kiedyś w rajdach ( pucharPZMoT ) włosy same z pod kasku wypadały jak widziało się ludzi z aparatem przy oku LEŻĄCYCH na dohamowaniu przed trójkowym zakrętem . Wystarczyła awaria przewodu hamulcowego (np) i TVN24 miałoby o czym trąbić .

może pora na położenie nacisku na edukację kibiców tego pięknego sportu....

Student - 10-12-2008, 08:33

Szkoda kibiców i szkoda Leszka. :cry:
Sprawa z zawieszeniem wygląda chyba w ten sposób że Leszek musiał zawiesić starty bo : prawdopodobnie ma zatrzymane prawko po takim zajściu, więc nie jest to dobrowolne zawieszenie a wymuszone prawem.
Mogę się oczywiście mylić bo nie znam dokładnie regulaminu.

Morfi - 10-12-2008, 09:02

Tam był podobno olej i dlatego tak sie stało :(