To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Piła spalinowa :)??

gulgulq - 06-12-2008, 13:45
Temat postu: Piła spalinowa :)??
Standartowe pytanko o porade: dobra piła łańcuchowa, spalinowa w cenie 500-700 zł.
Przeznaczenie : drzewo do kominka, ogród itp. prace około domowe :) .
Przymierzam sie w styczniu do zakupu, moze jakies dobre promocje beda.

jawaldek - 06-12-2008, 14:05
Temat postu: Re: Piła spalinowa :)??
gulgulq napisał/a:
Standartowe pytanko o porade: dobra piła łańcuchowa, spalinowa w cenie 500-700 zł.
Przeznaczenie : drzewo do kominka, ogród itp. prace około domowe :) .
Przymierzam sie w styczniu do zakupu, moze jakies dobre promocje beda.

Jeśli koło domu to zastanów się nad łańcuchową elektryczną;bardziej niezawodna,cichsza i tańsza od spalinowej.Sam używam elektrycznej i jest OK tylko niedogodnością,niewielką,jest kabel Co prawda widziałem w jakimś markecie spalinową za 150zł :shock: z prowadnicą 15cm ale ryż się z niej wysypywał czyli jednorazówka. Na ostatnim wyjeździe w teren przydała by się ale na szczęście inna załoga miała siekierę .Pozdrówka :)

karolgt - 07-12-2008, 03:35

Podpisuje sie pod tym co jawaldek, za połowe tej ceny kupisz dobrą piłe elektryczną, wadą jest ograniczenie że trzeba za soba ciagnac kabel, ale napewno koło domu to nie bedzie duzy problem.

Pozatym odpada sporo "problemow" jak wlewanie benzyny, sprawdzanie roznych filtrów/oleju itd itd (to już zalezy pewnie od konkretnego egzemplarza), a przy elektrycznym tylko podpinasz kabel i nic wiecej nie trzeba, poza oczywiscie naciągnięciem łancucha raz na jakis czas.

Taka piła łancuchowa wytrzymala u mnie około 3-4 lata, przy srednio-intensywnym używaniu, po takim czasie mozna spokojnie kupic nowa za kolejne 300-400 zł, zamiast raz piły motorowej.

Marcino - 07-12-2008, 10:46

Do piły elektrycznej wlewasz olej do smarowania łańcucha jak do każdej porzadnej,
Piły z supermarketów spalinowe za 500zł to nie piły wg mnie. Koło domku można operowac. jadnak w lesie napewno sie nie sprawdzi. MOj tato kupił Huskwarne jakies 14 lat temu. Dał za nią chyba grubo ponad 1000zł - piła tnie do dzisiaj, zuzytych kilkanascie łańcuhców. kilka prowadnic, ale silnik gada do dzisiaj. Nawet swieca nie była wymienia - choś koszt to kilka zł ale w serwisie powiedieli za jak "pali" to po co chce pan grzebać..:) Piła nie jest super wielka prowadnica chyba 45cm ale dąb o śrenicy około 1m został przez nas powalony.
Pamietam ze zgodnie z instrukją została dotarta - 2zbiorniki paliwa wypalone na postoju czyli na wolnych obr.

gulgulq - 07-12-2008, 14:34

no raczej elektryczna odpada - czasem moge miec jakies ciecie gdzies poza domem a wtedy kłopot z prądem
Krzyzak - 07-12-2008, 17:11

moje typy to wlasnie husquwarna (chyba tak to sie pisze) lub Makita
sasiad ma ta pierwsza, drugi sasiad ta druga - obie dzialaja juz kilka lat
obaj opalaja dom drewnem i cala reszta (ciepla woda) tez z tego medium pochodzi - przepalaja co roku 10-15 m3, ten pierwszy dodatkowo pracuje w lesie, wiec pily nie maja lekko

gulgulq - 09-12-2008, 07:43

coś takiego rzuciło mi sie w oczy:
http://www.makita.pl/inde...log&produkt=241

Chooper - 09-12-2008, 07:50

ja kilka lat temu kupiłem alpinę 510 i nic złego o niej powiedzieć nie mogę. Powaliłem nią topolę o średnicy ok. 1,5 m (40 m wysokości). A nawet kiedyś widziałem, że takiej samej uzywają w "zieleni miejskiej"
Student - 09-12-2008, 08:20

A Ja polecam STIHL lub Husqvarne z serii półprofesjonalnej lub do prac domowych, mam taką (półprofesjonalną z długą prowadnicą i nie do zajechania tylko jak o wszystko trzeba dbać).
No i do większego cięcia to prowadnica większa i łańcuszek :wink:
Ale na Stihl Ms 180 trzeba ok. 900zł., można Stihl Ms 170 za ok.780zł. na pewno lepsza niż większość elektrycznych.

gulgulq - 14-01-2009, 12:39

po rozmowach coś takiego:
http://www.makita.pl/inde...log&produkt=365

jak narazie jeszcze negocjuje cenę ale mam już 1150 zł :D

[ Dodano: 22-01-2009, 09:11 ]
a wiec od wczoraj Makita DCS4301 jest już u mnie w garażu za super :) cenę 1100 zeta

PiotrBe - 11-02-2009, 20:19

Marcino napisał/a:
w serwisie powiedieli za jak "pali" to po co chce pan grzebać..:)

cenie sobie serwisy husqvarny, po tym jak nie potrafili naprawic mojej kosiarki, a starczyło wymienić pasek do napędu - zrobili w stihlu;)
Swiece trzeba wymieniać, to tak jak w aucie.

Piły Husqvarny i Stihla są porównywalnej jakości, czyli najlepsze.
Z makity nie miałem okazji korzystac, ale sprzęt "budowlany" robia mega dorby, to i piła musi byc ok.
Ja sam korzystam z takiej:

http://wimet.poznan.pl/p/...+spalinowa.html

japonska, jestem zadowolony - korzystam profesjonalnie w firmie ogrodniczej i do prac przydowomych. drzewa wycina sie świetnie i to niemałe :twisted:

Wczesniej miałem Stihla 025, ale niestety sie był zużył

Szkoda, ze wcześniej nie dostrzegłem tematu, bo moze bym Ci podpowiedział co nie co.

Gdybyśie, szanowni Mistumaniacy, mieli jakies dylematy co do sprzętu ogrodniczego i innych pokrewnych, chętnie służę radą. Chociaz w ten sposób "odpracuję" wiedzę wyciągnięta z forum, na temat Mitsu.

Pozdrawiam

Juiceman - 18-10-2010, 23:47
Temat postu: Piła Spalinowa
Temat odnosi się do pił spalinowych :)

Potrzebuję piłę którą będę w stanie raz do roku pociąć 8m3 drewna, o przekroju 10-35cm max.
Czasami wycięcie jakiegoś drzewka, bądź ścięcie gałęzi.
Jedną elektryczną zajechałem.

Cena 1000zł

Myślałem o Stihl'u MS 180, ale nie wiem czy ciut nie za słaby?

Panowie jakich pił Wy używacie ?

robertdg - 18-10-2010, 23:55

Juiceman napisał/a:

Panowie jakich pił Wy używacie ?

Stihl, tylko i wyłacznie, obecnie jedna z najdłużej działajacych które mialem :-) Tylko mnie nie pytaj o model, bo dawno na niej już się wszystko zatarło, wiem, że ma nicałe 3KM, jest oszczędna i daje ognia rowno ;-) Byleby łańcuch był jak brzytwa ;-)

gulgulq - 19-10-2010, 07:02

Ja mam Makite i też daje rade

w tym roku 20 kubików buka załatwiła

edit mkm: juz scalone

Juiceman - 21-10-2010, 17:10

Właśnie dorwałem Stihl'a MS 230C, ktoś może użytkuje :>?