LPG - Świece -przerwa
Szymon82 - 09-12-2008, 15:53 Temat postu: Świece -przerwa Witam! Czy przy gazie wskazane jest zmniejszenie przerwy między elektrodą świecy? Czy ktoś z Użytkowników stosował ten zabieg i z jakim skutkiem?
pozdrawiam
Sylwia - 10-12-2008, 15:41
prowadzimy warsztat montujacy instalacje LPG i wiekszosci wymian swiec zmniejszamy przerwy miedzy elektrodami do 0,9 czy 0,8
pozdrawiam
Sylwia
Bartek - 10-12-2008, 15:50
.8 mm to dobra przerwa - powoduje łatwiejszy zapłon mieszanki gazowej - bardziej stabilną pracę silnika zwlaszcza na niskich obrotach
Szymon82 - 10-12-2008, 16:12
Dzięki za opinie. A jak się wykonuje ten zabieg- przy pomocy szczelinomierza i młotka?
kris80 - 11-12-2008, 00:22
Ja właśnie dzis kupowałem świece i koleś w sklepie doradził mi ze do gazu to świece powinny mieć mniejszą przerwę, zdaje się że 0,8 lub 0,9mm. Jutro zakładam i zobaczymy jak bedzie.
phixius - 11-12-2008, 11:46
Szymon82 napisał/a: | A jak się wykonuje ten zabieg- przy pomocy szczelinomierza i młotka? |
Nic więcej Ci do tego nie trzeba. Tylko ostrożnie z tym młotkiem
emilok - 15-12-2008, 11:24
Mam jedno pytanko totalnego laika, to zmniejszanie odległości pomiędzy elektrodami to nic innego jak lekkie nagięcie elementu który opisałem jako 1 tak aby był bliżej (ok 8mm) elementu nr2 ?
cns80 - 15-12-2008, 11:26
emilok napisał/a: | (ok 8mm) | Chyba 0,8 mm
emilok - 15-12-2008, 11:34
No tak, czeski błąd, miało być 0,8mm ;>
A po za tym to reszta się zgadza?
cns80 - 15-12-2008, 11:40
emilok napisał/a: | po za tym to reszta się zgadza | Tak
Anonymous - 26-12-2008, 17:14
jak nie strzela, nie prycha i kabli nie pali dajcie sobie spokój z przerwą. Przy sprawnym układzie zapłonowym nie powinno byc problemu z zapłonem mieszanki z LPG, cyrki sie zaczynają jak ktoryś z lelementów nie domaga. Zmniejszenie przerwy to tylko półsrodek, zmniejszający moment obrotowy.
Anonymous - 26-12-2008, 17:29
jeżeli ktoś już sie zdecydował na mniejszą szczelinę,
zważywszy, ze świece to często tani element lepiej kupić
fabryczny odpowiednik z mniejsza szczeliną niż samemu majstrować
jeździłem na poprawnie zamontowanej instalacji LPG I, II, IV, oraz obecnie V generacji,
w różnych autach,
nie było nigdy żadnych problemów, a świece ZAWSZE takie jakie dedykowała fabryka,
bez klepania młotkiem
takie zabiegi rodem z warsztatu typu stodoła stosują ludzie w 2 przypadkach,
źle zamontowali instalacje i nie pracuje ona jak powinna,
lub tak jak pisał kolega wyzej, któryś elemnt nie domaga
więc drogą półśrodków ratują sytuację ułatwiając zapłon,
tylko czy to słuszna droga...
Anonymous - 01-03-2009, 17:38 Temat postu: Mniejszy odstęp na świecach Ja tak zrobiłem, zamiast świec standardowych BPR5ES-11 (odstęp 1,1 mm) kupiłem BPR5ES o odstępie 0,8 mm. Autko chodzi zajebiście na benzynie i na gazie. Tutaj link do katalogu świec NGK: http://www.ngkntk.pl/inde...=pkwzuendkerzen
marke - 03-03-2009, 13:01
w moim przypadku przy taniej instalacji LPG (z mieszaczem)miałem problem ze strzelaniem gazu w kolektor do czasu zmniejszenia przerwy na świecach (0,8).Sama wymiana swiec na nowe nie pomogła.Dopiero kolejna wymiana swiec po 15 tys.i zmniejszeniu przerwy zakończyła temat strzelania.Wybuchy występowały bardzo sporadycznie,tylko w momencie ruszania(raz na kilka dni).Przy którymś wystrzale wyrwało ramkę z przepływomierza.Wówczas samochód na gazie pracuje prawidłowo ale na benzynie żle,falują obroty i gaśnie.Z mojego doświadczenia polecam zmniejszenie przerwy.
Anonymous - 03-03-2009, 13:43 Temat postu: Strzały gazu Gaz strzela przez chwilowe zubożenie mieszanki podczas dodawania gazu. Proponuję wyregulować gaz bo jazda na ubogiej mieszance powoduje wypalanie gniazd zaworów i kosztowny remont silnika. Ja mam gaz od prawie 6 lat w Colcie i NIGDY nie strzelił zarówno przy standardowej przerwie na świecy jak i zmniejszonej. Dodam że sam sobie reguluję gaz , kupiłem interfejs do centralki gazowej i przy pomocy laptopa można samemu to zrobić. Jeśli w autku jest przepływomierz to po strzale najczęściej się uszkadza.
|
|
|