[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Galant TD - dymi na czarno
matyr - 10-12-2008, 12:23 Temat postu: [EA6A/W 2.0TD] Galant TD - dymi na czarno Witam wszystkich, mam problem jak w tytule z moim autem. Samochód jest z końca 1998 roku, ma przejechane nieco ponad 180 000 km i wydaje się, że jest to przebieg prawdziwy. Kopci jak Stefan Batory, poza tym nie ma żadnych innych objawów, moc i spalanie w normie, silnik pracuje równiutko, nie ma żadnych kłopotów z odpalaniem czy czymkolwiek innym. Byłem u mechaników, powiedzieli, żeby się tym nie przejmować... i w mieście nie wrzucac piątego biegu Faktycznie jest tak, że jak się go pogazuje na biegu jałowym, to kopcenie z czasem się zmniejsza. Ale wyprzedzać to już jest, delikatnie mówiąc, lekko wstyd.... Pozdrawiam i czekam na opinie.
Anonymous - 10-12-2008, 12:39
zobacz na mondeo ... kiedys widzialem 07 rok mondeo zaczal wyprzedzac .... zaslona dymna az niemilo wydaje mi sie ze tak to jest z dieslami, przynajmniej niektorymi
sampler - 10-12-2008, 13:16 Temat postu: Re: galant TD - dymi na czarno przy przyspieszaniu
matyr napisał/a: | witam wszystkich, mam problem jak w tytule z moim autem. Samochód jest z końca 1998 roku, ma przejechane nieco ponad 180 000 km i wydaje się, że jest to przebieg prawdziwy. Kopci jak Stefan Batory, poza tym nie ma żadnych innych objawów, moc i spalanie w normie, silnik pracuje równiutko, nie ma żadnych kłopotów z odpalaniem czy czymkolwiek innym. Byłem u mechaników, powiedzieli, żeby się tym nie przejmować... i w mieście nie wrzucac piątego biegu Faktycznie jest tak, że jak się go pogazuje na biegu jałowym, to kopcenie z czasem się zmniejsza. Ale wyprzedzać to już jest, delikatnie mówiąc, lekko wstyd.... Pozdrawiam i czekam na opinie. |
Prawdopodobnie przedawkowanie na pompie wtryskowej.
Owczar - 10-12-2008, 16:36
Jak kupiłem swojego też miałem ten problem. Mój ma 250tys. Zanim go kupiłem prawdopodobnie długo stał.
Silnik sam w sobie jest w naprawdę dobrym stanie. Z tego co wiem, to bardzo częstą przyczyną jest nieszczelność przewodów od IC lub samego IC. Nalezałoby to sprawdzić.
Ja przy okazji naprawy skrzyni wyciągnąłem IC wraz z przewodami, okazało się, że jest tam mnóstwo oleju z odmy. Jak wiadomo odma nawet przy zdrowym silniku puszcza mgłę olejową, która osadza się w układzie dolotowym. 2 litry benzyny, moczenie, sprężarka i wszystko jak nowe. Oczywiście lezało potem kilka godzin, żeby wszystko odparowało (to dość ważne). Złożone w całość, dobrze poskręcane. A efekt naprawdę widoczny, daję gaz w dechę i nie zakopci. Przewód od odmy włożyłem do pojemniczka zrobionego z puszki, a otwór przy filtrze zatkałem. Co prawda jest to niezgodne z ekologią, ale nie zapaskudzi mi szybko dolotu. Posłuchaj czy nie ma przedmuchów na przewodach powietrza przy przegazowaniu.
Inna przyczyna to końcówki wtrysków, jeśli nie pomoże to co napisałem, to warto to sprawdzić. Najlepiej podjechać gdzieś i sprawdzić bodajże "ciśnienia"?. W każdym razie zaopatrz się najpierw w podkładki pod wtryski i mogą Ci je sprawdzić nawet w warsztacie od ciągników grunt żebyś miał te jednorazowe podkładki.
Kolejne przyczyny to m.in jak napisał sampler zła dawka paliwa.
Zacznij od najprostszych rzeczy, które możesz sprawdzić sam.
PS. Podczepię się pod temat diesla i zapytam posiadaczy Gali z 4D68 jak się zachowują Wasze autka przy wyższych obrotach. Ja mam padnięty czujnik położenia wału i nie mam obrotomierza, to po pierwsze, a po drugie nie mam korekcji kąta wtrysku. Odnoszę wrażenie, że mój przy wyższych obrotach jest słabszy. Nie wiem czy tak powinno być, ale np na 3cim biegu do 80 można go rozpędzić i na tym koniec, dalej już nie ma siły, przy czym najlepiej ciągnie gdy zmieniam biegi 2 ok 20, 3 około 40, 4 przy 60, no i 5 tak przy 80-90. Zastanwaiam się czy to wina tego czujnika (który czeka na wymianę w wolnej chwili), czy ten typ tak ma? Silnik jak już pisałem jest w dobrym stanie
[ Dodano: 10-12-2008, 16:39 ]
miziek napisał/a: | zobacz na mondeo ... kiedys widzialem 07 rok mondeo zaczal wyprzedzac .... zaslona dymna az niemilo wydaje mi sie ze tak to jest z dieslami, przynajmniej niektorymi |
Mondeo faktycznie przoduje w rankingu kopciuchów ;P Ale jak z Galantem jest ok to nie daje takiego czadu. Podobno jak się jedzie za mną to nie widać, że to diesel
sampler - 10-12-2008, 18:36
U mnie tez na kopcenie mial wplyw zawor EGR. Zaslepienie zdecydowanie pomoglo.
matyr - 10-12-2008, 19:24
dzięki za rady, ale niestety jestem w temacie mechaniczno - techniczno - silnikowym całkowitym zerem. Potrafię za to zmienić żarówki i dolać płynu do spryskiwacza. O EGR czytałem, słyszałem, wiem mniej więcej do czego służy, ale nic poza tym, nawet nie mam pojęcia gdzie go szukac pod maską... Dlatego najchętniej spotkałbym się z kimś, kto mógłby to auto na spokojnei obejrzeć i przetestować co i jak... Stawiam piwo. Pozdawiam.
Owczar - 11-12-2008, 13:38
Gdybyś był kiedyś w Wawie to nie byłoby problemu
Anonymous - 12-12-2008, 21:57
Owczar napisał/a: | Odnoszę wrażenie, że mój przy wyższych obrotach jest słabszy |
Powinien być szybszy. Turbina sie załącza przy 2200 obrotach i ciągnie.
Owczar napisał/a: | na 3cim biegu do 80 można go rozpędzić i na tym koniec |
Pamiętaj że to diesel i nie można go piłować jak benzyny.Ale jak dobrze pamiętam to na trójce do setki moim dociągam.
Owczar napisał/a: | najlepiej ciągnie gdy zmieniam biegi 2 ok 20, 3 około 40, 4 przy 60, no i 5 tak przy 80-90. |
Myślę że nie jest źle. Ale jak coś to stawiał bym na turbine.
yam1530 - 13-12-2008, 10:44
Moją turbinę słyszę już od ok 1700 rpm i wyraźnie zaczyna ciągnąć do przodu. Na 3 100km/h to już jest max
matyr, Możemy zrobić mikro spot w tygodniu we Wrocławiu
matyr - 13-12-2008, 11:42
yam1530 - podaj mi na priv jakies namiary, spróbuję odezwać się po weekendzie i moża jakoś udałoby Ci się zerknąć na moje auto. Byłoby ok.
Anonymous - 13-12-2008, 22:35
W moim w lato zrobiona byla glowica (wymiana), regeneracja turbiny i od tej pory zaczal kopcic bardziej niz zwykle. Podobno pompa wymaga regulacji ale spalanie jest w normie wiec moze to to o czym pisal Owczar.
Tak troche offtopikowo myslalem kiedys o tym zeb stworzyc jakies oddzielne forum w ramach mitsumaniakow dla EA6x bo z tego co widze jest to dosc specyficzny model.
Owczar - 14-12-2008, 00:48
przemaz1 napisał/a: | Tak troche offtopikowo myslalem kiedys o tym zeb stworzyc jakies oddzielne forum w ramach mitsumaniakow dla EA6x bo z tego co widze jest to dosc specyficzny model. |
No fakt, mało nas jest. I dlatego jak widzę jakiś topic z EA6A/W to się podpinam z jakimś problemem, bo tak zawsze szybciej ktoś odpowie
Ja dziś wymieniłem w swoim czujnik położenia wału. Normalnie jakby ktoś zamienił mi silniki. Po prostu wymiata Zupełnie inna jazda. Jak na te 90KM to jest naprawdę super
To kopcenie naprawdę może wynikać z nieszczelności przewodów. Znajomy w Mondeo, które normalnie kopci dość sporo, ma pęknięty jeden przewód. Teraz jak rusza to świata poza nim nie widać
marexi - 16-12-2008, 20:48
kopcenie to bardzo czesto jest przez przelewanie wtryskow daja za duzo paliwa kotroe sie nie spaala i wydostaje przez wydech ---- > tzn zla dawka paliwa
matyr - 17-12-2008, 14:19
marexi - mi tez się tak wydaje, ze tu leży przyczyna, nie wiem tylko czy ktoś jest w stanie to sprawdzić? Z tego co pamiętam, to do oceny dawki paliwa podawanej przez wtryski potrzebne są specjalne stoły probiercze.... i gdyby był to VW to w każdym Bosch Service by mi to sprwdzili, a u nas wtryski są japońskie denso, we Wrocławiu nie ma chyba takiego warsztatu który mógłby to sprawdzić...
tommyc1 - 17-12-2008, 14:39
to nazywaja "wystawaniem trumny z dupy"
na pocieszenie kolegi kopciucha moge dodac tylko, ze kiedys sie "scigalem" z jagularem x-type na A2 i gosc jak chcial mi uciec, jak depnal to tez puscil czarna chmure-mimo ze to nowe autko bylo:D
|
|
|