To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5W 2.5]podświetlenie podgrzewania foteli

Anonymous - 01-06-2006, 15:25
Temat postu: [EA5W 2.5]podświetlenie podgrzewania foteli
Witam przepaliło mi się podświetlenie od podgrzewanego lewego siedzenia(bo nie świeci tylko lewe) nie wiem jak to tam wygląda bo nie chciał bym czegoś urwać. Czy może ktoś już to u siebie wymieniał? Jeśli tak to jak? Wiem, że to błachostka a jednak troszkę denerwuje szczególnie w nocy.

Samochd Galant EA

Pozdrawiam

roch_27 - 02-06-2006, 16:34

Musisz wyjąć schowek z podłokietnika, następnie ręką delikatnie wypchnąć cały przełacznik (na dwa siedzenia) i odłączyć go.
Jak bedziesz miał juz odłączony musisz go delikatnie rozebrać podważając zatrzaski. I masz już praktyznie dostęp do diody podswietlającej przycisk.
:!: Uważaj na sprężynki i małe kulki do przełącznika- żebyś nie zgubił przypadkiem. :!:
Przy montażu zakładasz praktycznie w dowrotnej kolejności. Jeszcze jedna ważna rzecz przy składaniu - musisz włożyć kulki odwracając przełącznik do dołu przyciskami, wrzucasz kulkę i następnie spręzynkę i na końcu zatrzaskujesz obudowę.

Miłego majsterkowania.

Jak bedziesz miał problem daj znać

Pozdro

Anonymous - 03-06-2006, 14:47

Dzięki Roch_27 wezmę się za to w tym tygodniu gdyż zapowiada się ciężki weekend i będę musiał odczekać aż ręce przestaną się trząść :)

Ale pewnie się odezwę (bo jednak przewiduje problemy z tymi kulkami)

Anonymous - 26-07-2006, 08:59

Witam..Czy podczas włączenia pozycyjnych Wasz przełącznik ma podświetlanie.....u mnie się nie świeci-tylko dioda jak włączę ogrzewanie....Przełącznik rozebrałem, ale żadnych zaróweczek nie znalazłem.....
roch_27 - 26-07-2006, 11:08

W momencie właczenia pozycyjnych powinno być załaczone podświetlenie ogrzewania :arrow: wniosek przepalone diody.

ps. może jak znajde czas (obecnie spory deficyt :? ) to zrobie fotki i dorzucę

pozdro

Anonymous - 27-07-2006, 14:37

U mnie jak zapalę pozycyjne to na przełączniku się nic nie świeci- mam wersję skandynawską-światła mijania zawsze się świecą...jak włączę ogrzewanie to tak , kolor w zależności od stopnia ogrzewania...Ja już rozbierałem przełącznik-przeciściłem kulki i sprężynki-więcej nie udało mi się rozłożyć...nie używałem siły...- diody z oświetlenia jak się domyślam są pomiędzy stykami w kostce- czy jest sposób aby rozebrać przełącznik -aby mieć dostęp do klawiszy-czyli czarna kostka razem z klawiszami powinna wyjść z obudowy przełącznika???

[ Dodano: 27-07-2006, 14:39 ]
Czy dużo jest pracy aby zdjąć zderzak przedni- nie działają mi spryskiwacze, a dostęp do nich jest tylko od wewnętrznej części zderzaka, a przy okazji będę mógł skleić grilla bo jest pęknięty...

swees - 27-07-2006, 14:51

najprostszy sposób na przepalające się żaróweczki podświetlające podgrzewanie foteli to po prostu zmniejszenie jasności podświetlenia całego kokpitu. mniejsze napięcie -> żaróweczki się nie przepalają.

pozdr

Anonymous - 28-07-2006, 08:48

sprawa oczywista z napięciem.....ale jak już się nic nie świeci - to trzeba naprawić...
packman13 - 25-06-2009, 17:14

Odświeżę temat Bo dziś wyjąłem tą kostkę w której są przełączniki od ogrzewania ale nie mogłem tego rozebrać. Podważałem dwoma Śrubokrętami z dwóch stron ale nie chciało wyjść a bałem się żeby tego nie uszkodzić. I teraz mam pytanie. Mianowicie które plastiki trzeba podważyć? Te co są dwa takie większe jeden z jednej strony a drugi z drugiej? Czy te 4 małe? A jak je podważymy to w którą stronę trzeba naciskać i za co? A na koniec gdyby udało mi się to rozebrać to jak dobrać się do tych diod? Wiem że dużo pytań ale nie bardzo wiem jak tego nie zepsuć. Pozdrawiam.

[ Dodano: 02-07-2009, 20:49 ]
Kostkę rozebrałem i żarówkę wyjąłem. Tylko tu pojawia się następny problem bo byłem już w paru sklepach motoryzacyjnych i nigdzie takich nie mają. To nie jest dioda tylko bardzo mała żarówka z dwoma drucikami na zewnątrz. Wie ktoś może jak się nazywa model tej żarówki?
Pozdro

[ Dodano: 19-10-2009, 22:10 ]
Odświeżę temat. Bo wciąż nie znalazłem tej żarówki. Ma ktoś pomysł gdzie to można kupić?

spown - 19-12-2009, 22:40

packman13 napisał/a:
Odświeżę temat Bo dziś wyjąłem tą kostkę w której są przełączniki od ogrzewania ale nie mogłem tego rozebrać. Podważałem dwoma Śrubokrętami z dwóch stron ale nie chciało wyjść a bałem się żeby tego nie uszkodzić. I teraz mam pytanie. Mianowicie które plastiki trzeba podważyć? Te co są dwa takie większe jeden z jednej strony a drugi z drugiej? Czy te 4 małe? A jak je podważymy to w którą stronę trzeba naciskać i za co? A na koniec gdyby udało mi się to rozebrać to jak dobrać się do tych diod? Wiem że dużo pytań ale nie bardzo wiem jak tego nie zepsuć. Pozdrawiam.

[ Dodano: 02-07-2009, 20:49 ]
Kostkę rozebrałem i żarówkę wyjąłem. Tylko tu pojawia się następny problem bo byłem już w paru sklepach motoryzacyjnych i nigdzie takich nie mają. To nie jest dioda tylko bardzo mała żarówka z dwoma drucikami na zewnątrz. Wie ktoś może jak się nazywa model tej żarówki?
Pozdro

[ Dodano: 19-10-2009, 22:10 ]
Odświeżę temat. Bo wciąż nie znalazłem tej żarówki. Ma ktoś pomysł gdzie to można kupić?

I dowiedziałeś się jaka to żarówka? Mam przepaloną od stry kierowcy i wypadałoby wymienić, ale jak czytam, że są problemy ze znalezieniem, to może nakierujesz mnie na jakiś trop :)

Juiceman - 19-12-2009, 23:11

Nie ma żadnego problemu z jej znalezieniem/zakupem/wymianą : ) w Poniedzialek podjade do sklepu gdzie je kupowalem to sie zapytam jak się nazywa to ustrojstwo ; )
packman13 - 19-12-2009, 23:47

To jak możesz to daj jakieś namiary bo ja byłem w paru sklepach i nie mieli.
Juiceman - 20-12-2009, 00:23

Ja kupowałem to w Ostrzeszowie z racji ze niedaleko mam chalupke ; ) we wrocku na pewno na ulicy tenczowej to kupisz; )
spown - 21-12-2009, 16:11

Ja również dostałem - w elektronicznym. Nie mieli niestety białych (podobno nie ma u producenta, od którego biorą). Wziąłem niebieskie (pomyślałem, że założę bez tego kapturka) i żółte na próbę.
Niebieskie to jedno wielkie nieporozumienie, natomiast żółte z założonym kapturkiem świecą prawie jak oryginalne białe - ja tam nie widzę różnicy.

Żarówki można kupić tutaj: http://www.sklep.elstat.pl/ nazywa się to "Żarówka miniaturowa 12V / 50mA"

slonio88 - 16-07-2012, 08:11

Witam,
Mam pytanko odnośnie oświetlenia, aczkolwiek chodzi mi o kołnierze żarówki H7 gdzie mogę je dostać ?
Jak założę same żarówki to mają luz a w poprzednim galancie miałem takie dystanse.
Gdzie mogę to zakupić ? i jak to się profesjonalnie nazywa ?