To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Cło - pytania

BartekWu - 12-12-2008, 05:46
Temat postu: Cło - pytania
Właśnie dotarł z Jues eju nowy wał korowy w związku z tym mam pytanie - czy ktoś z was ma już jakieś doświadczenie z urzędem celnym ? w sensie, czy to są jakieś korowody z załatwianiem tych kwitów i opłaceniem czy to jest pyk pyk i po sprawie ? Dodam że sami przysłali wezwanie :)

Przy okazji, wrzucę hasło, niestety zostałem oszukany przez mechanika który rezyduje w Łomiankach, a którego nazwisko litościwie pominę - sprzedał mi korbowód nie pasujący i na hasło "o co kaman", stwierdził że się pomylił i wymieni - oczywiście wsiąkł, a kasy nie oddał.
No...także chętnie nabędę korbowód do 6G72 DOHC - jeśli któryś z kolegów dysponuje takowym na zbyciu, to ja reflektuję.

lukasz12 - 12-12-2008, 22:56
Temat postu: Re: Cło - pytania
BartekWu napisał/a:
Właśnie dotarł z Jues eju nowy wał korowy w związku z tym mam pytanie - czy ktoś z was ma już jakieś doświadczenie z urzędem celnym ? w sensie, czy to są jakieś korowody z załatwianiem tych kwitów i opłaceniem czy to jest pyk pyk i po sprawie ? Dodam że sami przysłali wezwanie :)
takowym na zbyciu, to ja reflektuję.

O co pytają w tym wezwaniu? U mnie pytali co to jest i kazali wysłać fakturę więc im wysłałem i od tego naliczyli cło i vat .niestety trochę cię to będzie kosztować no ale taki kraj...w przyszłości jeśli cokolwiek bedę kupował to będzie to "prezent" od cioci z usa o wartości 40$ :)

BartekWu - 13-12-2008, 08:19

Heh..no człowiek uczy się całe życie ;) Ale właśnie tak jak mówisz - po prostu muszę jechać cło zapłacić plus VAT - już to powyjaśniałem. Nie przewidziałem tego wcześniej, ale cóż - misiak ponad wszystko ;) charakterze ciekawostki...podałem adres dostawy na mechanika, no i teraz mam jaja z odbiorem bo nie dość że on jest firma, to żebym mógł cokolwiek załatwić, musi mi wystawić oświadczenie że to nie jego przesyłka tylko moja ;) )) paranoja lekka ale cóż...a tak na marginesie, czy Tobie Lukasz naliczali cło od kosztów dostawy również czy od samej wartości przedmiotu ?
lukasz12 - 13-12-2008, 10:05

O ile pamiętam to chyba od wszystkiego - ogólnie to jest bandyckie państwo wiec każda okazja żeby złupić obywatela jest dobra, wiec jak pisałem - jesli kiedykolwiek cokolwiek bede sprowadzał to będę "oszukiwał" ale inaczej sie u nas nie da bo z uczciwego człowieka zdejmą skórę i to w majestacie prawa
BartekWu - 16-12-2008, 21:11

masz rację - już to rozkminiłem i jest tak że koszą ze wszystkiego, łącznie z tym że jak przesyłka np. była przez Ciebie ubezpieczona, to to się tez wlicza do podstawy cła i VATu...ehhh.człowiek uczy się całe życie... "pogański kraj - pogańskie obyczaje"