Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] olej na dwóch swiecach
adaśko - 12-12-2008, 12:29 Temat postu: [Cari 1.8] olej na dwóch swiecach zauważyłem że dwie swiece sa zalane olejem ale nie od strony komory silnika tylko od tej strony wierzchniej gdzie wklada sie przewody wysopkiego napiecia.Jaka moze byc przyczyna tego problemu??
Maretzky85 - 12-12-2008, 19:01
Nieszczelność uszczelki pod pokrywą zaworów ?
Grahamos - 12-12-2008, 21:19
Witam
Też dołączę się do pytanka. Wczoraj wymieniałem świeczki i na 1 świecy miałem kilka kropli oleju nie wiem jak to możliwe ale olej w silniku jest już czarny a na świecy był olej czyściutki jak nowy. Nie wiem czy dobrze mi się wydaje ale zawsze jak wymieniam olej to leją mi Max i może ciśnienie było troszkę za wysokie i mogło coś się przecisnąć przez uszczelkę. Co o tym sądzicie ???
Maretzky85 - 12-12-2008, 21:49
Może miałeś pękniętą podkładkę pod świecą i przy dolewaniu oleju coś się dostało ?
adaśko - 13-12-2008, 09:31
no ale olej jest z gornej czesci swiecy wiec niemoze to byc uszczelka pod glowica.moze jakis uszczelniacz siedzi na fajce od swiec??
Piwor - 13-12-2008, 11:23
To nie jest uszczelka, tylko powiedzmy część składowa, tak zwane oringi. Kup za ~40 pln razem z uszczelką i wymień wszystko dla świętego spokoju. Wymieniałem u siebie, prosta sprawa.
adaśko - 13-12-2008, 14:39
aha dzieki za informacje:) a te oringi to tylko w serwisie sa dostepne czy tez mozna je kupic w sklepie
Maretzky85 - 14-12-2008, 00:42
Podejrzewam, że oringi najprędzej kupisz razem z uszczelką pod dekiel zaworowy, ale musisz się upewnić czy tam są, bo może być sama uszczelka, bez wspomnianych oringów...
Piwor - 14-12-2008, 11:43
adaśko, szukałem w sklepach "fota" - akurat wóz stał vis a vis sklepu i mieli. Około 40 pln komplet z uszczelką pod dekiel. Wymiana od razu też nie zaszkodzi. Jak dzwoniłem do jakiegoś gościa z allegro, to dowiedziałem się, ze sprzedadzą mi oringi za 35/SZTUKA!!
Teraz widzę troszkę droższy zestaw, ale i tak cena do przeżycia. Mianowicie: Klik! Masz 4 sklepy w Podlaskim, mam nadzieję, że coś sobie wypatrzysz.
przemekx303 - 18-04-2011, 00:12
trochę odkopię , podczas wymiany świec na 3 i troche na 4 świecy znalazł sie olej , na 3 to prawie pół świecy było zalane. Czy to wina uszczelki pod deklem czy może uszczelki pod kolektor dolotowy
, o jakie oringi chodzi ?
[ Dodano: 18-04-2011, 21:18 ]
no niestety sprawa chyba wygląda bardziej skomplikowanie niż myślałem wymiana uszczelki pod kolektorem czy pod pokrywą zaworów nic nie da.Dzwoniłem dzisiaj do Japaneze i przy okazji zapytałem o ten olej , wskazał na uszczelkę pod połową głowicy
Uploaded with ImageShack.us
czy może ktoś to wymieniał, czy można ją wymienić bez rozpinania rozrządu i jakie niespodzianki mogą mnie jeszcze czekać ?
marcinkn - 20-04-2011, 07:34
czy tą połowę głowicy trzeba też planować po ściągnięciu??
przemekx303 - 21-04-2011, 23:31
ta połówka głowicy to tzw. nadstawka , puścił silikon fabryczny między częściami głowicy . Niestety żeby to zrobić trzeba rozrząd rozpinać i jakąś trudno dostępną śrubkę od pompy wc odkręcić więc sam się za to nie łapię. Mam dwóch fachowców którzy dobrze wiedzą o co chodzi tylko jeszcze nie wiem którego wybrać. Nie trzeba nic planować bo główna część głowicy ta co łączy się z blokiem pozostaje nie ruszona. Przy okazji może napinacz hydrauliczny wymienię i pasek , szkoda że się nie da sprawdzić hydro popychaczy bo któryś mi lekko się odzywa , a niestety 16szt trochę kosztuje. A tu taki filmik poglądowy znalazłem http://www.youtube.com/us.../20/ILwtRGm7ONg
|
|
|