To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - OC za nieużywane auto

Owczar - 15-12-2008, 10:38
Temat postu: OC za nieużywane auto
Mam taki problem. Na podwórku mojego brata stoi lancer, który jak narazie jest nie do jazdy. W najbliższym czasie mam zamiar dokonać wszystkich naprawa, ale brakuje mi czasu.
Dziś kończyło mu się ubezpieczenie OC, rozwiązałem umowę z PZU i mam zamiar wykupić polisę w mBank, ale przypomniało mi się, że do tego musi być konto w tym banku. Ja mam, ale auto jest na mojego tatę.
Ale wracając do meritum. Jakie czekają mnie konsekwencje jeśli nie wykupię kolejnej polisy?

spown - 15-12-2008, 10:47

Znajomemu przywalili 3500zł... Jeśli dobrze pamiętam.
Owczar - 15-12-2008, 10:48

Ale chyba jak go zatrzymali podczas kontroli?
krzychu - 15-12-2008, 10:54

Z tego co wiem jak auto stoi w garażu to może być nie zarestrowane z nieważnym badaniem technicznym ale ubezpieczenie mogą ponoć sprawdzić nawet jak auto stoi w garażu wystarczy że ktoś by zgłosił.

Krzychu

czekoladka_1981 - 15-12-2008, 11:03

krzychu napisał/a:
mogą ponoć sprawdzić nawet jak auto stoi w garażu wystarczy że ktoś by zgłosił.

Dokładnie!
Z OC to tak jak kiedyś mówiono , czy się stoi , czy się leży kasa się należy.

Owczar - 15-12-2008, 11:07

No to chyba wolę zapłacić niż mieć potem problemy ;) Tylko muszę się dowiedzieć czy będę mógł płacić z mojego MKonta.
spown - 15-12-2008, 19:23

Owczar napisał/a:

A właśnie, że nie... Jest coś takiego jak UFG (Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny). Szukają, żeby wydoić z kasy...

rosomak1983 - 26-12-2008, 02:23

Owczar, a ja bym sie nie przejmował i nie płacił. Prawdopodobnieństwo ze Ci wpadna na dom i sprawdza OC jest bardzooooooo małe. Co za idiotyczne przepisy o ile takie sa....
Anonymous - 26-12-2008, 09:44

spown napisał/a:
Owczar napisał/a:

A właśnie, że nie... Jest coś takiego jak UFG (Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny). Szukają, żeby wydoić z kasy...

wydaje mi sie,ze nie jest to takie proste.ja 3 lata nie placilem za auto i mimo ze nie rozwiazalem umowy z TU[wiec znano moje dane] nikt sie mna nie zainteresowal.po 3 latach podczas wyrejestrowywania auta musialem zaplacic zalegla kwote wraz z [malymi] odsetkami,ale jednoczesnie dostalem znizki za wplate w jednej racie itp.
tak wiec wydaje mi sie ze jesli auto nie jezdzi,nie powinno byc zle.oczywiscie nikogo nie namawiam do nieplacenia OC. :mrgreen:

Anonymous - 26-12-2008, 15:18

wlad napisał/a:
spown napisał/a:
Owczar napisał/a:

wydaje mi sie,ze nie jest to takie proste.ja 3 lata nie placilem za auto i mimo ze nie rozwiazalem umowy z TU[wiec znano moje dane] nikt sie mna nie zainteresowal.po 3 latach podczas wyrejestrowywania auta musialem zaplacic zalegla kwote wraz z [malymi] odsetkami,ale jednoczesnie dostalem znizki za wplate w jednej racie itp.
tak wiec wydaje mi sie ze jesli auto nie jezdzi,nie powinno byc zle.oczywiscie nikogo nie namawiam do nieplacenia OC. :mrgreen:

a ja powiem tylko tyle, że można nie płacić tylko trzeba pamiętać o 2 rzeczach:
1. musi być ciągłość w OC więc prędzej czy później trzeba będzie zapłacić wszystko
2. jak przyjdą na kontrole to oprócz składki naliczają karę 3000PLN
wiem coś o tym bo jak mnie dopadli przy złomowaniu fiata to się dowalili za brak OC 4 lata i 3000zl kary łącznie musiałem zapłacić coś kolo 5000PLN więc czy ja wiem czy warto nie płacić?