Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Pompka paliwa
jaxan - 17-12-2008, 22:35 Temat postu: [Cari 1.6] Pompka paliwa Witam! Dziś zauważyłem, że wycieka mi benzynka z samochodu. Zatankowałem dwa dni temu troche więcej... tzn 15 litrów - dużo nie tankuję z racji tego, że mam gaz ale dosyć często bo nie mam wskaźnika poziomu benzyny (ten na desce pokazuje mi poziom gazu a dodatkowego nie ma) a nie chce żeby brakło bo już pompke raz musialem wymiecić. Ale do rzeczy.
Bak po oględzinach okazał się cały, więc podniosłem kanapę i zabrałem się właśnie za pomkę paliwa i się okazło, że jest mokra a dookoła zebrała się niewielka ilość paliwa. Poprostu się wychlapuje w czasie jazdy jak jest "pełno". Całe to mocowanie pompki, gdzie są wężyki chodzi na boki, czuć jak by pływało. Czarna obręcz (nakrętka) która jest dookoła i trzyma to wszystko dała się trochę dokręcić ale nie zlikwdowało to luzów.
Czy ktoś z Was koledzy może mi powiedzieć czy to jest normalne? To ma tak latać? Może brakuje tam jakiejś uszczelki (mechanior kiedyś pompkę wymieniał, więc może o czymś zapomniał - było mnie paliwa to było sucho, teraz dowaliłem więc się chlapie).
Wdzięczny będę za pomoc
Indiana - 28-12-2008, 01:14
Niedawno wymieniałem pompkę, jest tam taka szeroka tulejowata gumowa uszczelka.
Po kolei:
-wyjmij całą pompę
-ustaw równo tą uszczelkę na krawędzi baku
-załóż pompę
-mocno dokręć nakrętkę - ja dobijałem ją "na chama" dwoma śrubokrętami, aż zniknął zupełnie luz, i "jeszcze trochę"
|
|
|