To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - [Shogun] chyba coś ze skrzynią? ale co?

JJK - 19-12-2008, 10:22
Temat postu: [Shogun] chyba coś ze skrzynią? ale co?
Odpala bez problemu i powoli jadę , po 200 metrach wyjazd z osiedla na prostą, ja dodaje gazu a misiek ledwo jedzie, zauważam że zgasła kontrolka od napędu tzn. świeci się tylko prawe tylnie koło. Przesunęłam dźwignie do tyłu do końca (poza L) i ponownie na D, na kontrolce napędu zapala się lewa strona i misiek jedzie jak gdyby nigdy nic.
Co to mogło być?

zbyszekm2 - 19-12-2008, 23:06

Olej w skrzyni kiedy zmieniałaś? Wygląda jakby zawór nie przepuszczał oleju, albo pozycjoner na skrzyni.
JJK - 20-12-2008, 10:55

:shock: brzmi drogo!!!, niestety mój nadworny mechanik poleciał do Polski na Święta i wróci dopiero 10 stycznia.
Czy mogę z tym jeździć? po tym incydencie jeździłam wczoraj cały dzień i sytuacja się nie powtórzyła, wszystko było ok.

zbyszekm2 - 20-12-2008, 12:58

JJK napisał/a:
:shock: brzmi drogo!!!, niestety mój nadworny mechanik poleciał do Polski na Święta i wróci dopiero 10 stycznia.
Czy mogę z tym jeździć? po tym incydencie jeździłam wczoraj cały dzień i sytuacja się nie powtórzyła, wszystko było ok.

Ale dalej nie odpowiedziałaś, kiedy wymieniony był olej w skrzyni? To ważne.

JJK - 20-12-2008, 18:13

nie wiem kiedy był olej w skrzyni wymieniany, ja go mam dopiero pół roku.
Nie zapytałam jak kupowałam :oops:
Ale dzisiaj rano miałam to samo, poczekałam aż się auto troszkę rozgrzeje i załapało.

Anonymous - 20-12-2008, 18:56

To nie wymieniłaś po zakupie wszystkich "rzeczy ciekłych" w swoim Pajero :?:
JJK - 20-12-2008, 19:30

.........no nie wymieniłam oleju w skrzyni, skupiłam się na tym co w jakiś tam sposób szwankowało lub nie działało tak jak powinno. Do wczoraj wszystko było ok.
To moje pierwsze auto, a przyznaje się bez bicia że nie mam zielonego pojęcia o samochodach i dlatego korzystam z Waszych rad, ale czytam i w jakiś sposób nadrabiam straty. Jak kupie następne (L200) to będę mądrzejsza.

Berni - 20-12-2008, 21:35

Angelika - po zakupie "nowego" autka jeżeli nie znamy poprzedniego właściciela wymieniamy musowo rozrząd(nawet jak sprzedawca twierdzi że pięc minut temu go wymienił) i oleistości najlepiej wszystkie a w pajero jest ich trochę- płynu w skrzyni nie wymieniłas- i uwaga płyn w chłodnicy ważny jeżeli nie ma swoich parametrów a nie wiadomo co ktoś tam lał to jak przyjdzie mrozik to się może okazac że masz pajero... :doubt: ale do remontu

p.s. a swoją drogą masz prawo się nie znac na samochodach- tak jak każdy obecny na tym forum-po to niektórzy maja swoich mechaników- ale jak meches Ci tego nie powiedział to możesz spokojnie i z czystym sumieniem urwac mu głowę

zbyszekm2 - 20-12-2008, 21:50

A więc pierwsze co musisz zrobić to wymienić filtr i wymienić olej w skrzyni. KONIECZNIE!!!
JJK - 20-12-2008, 23:04

Dziękuje Panowie.
zbyszekm2 - 20-12-2008, 23:37

JJK napisał/a:
Dziękuje Panowie.

Cała przyjemność po naszej stronie :)

Olin1 - 01-11-2016, 18:36

Panowie u mnie podobne objawy:
Jak zimny to pod gore nie reaguje (ani przodem ani tylem nie ruszy pod gore). Po plaskim rusza normalnie. Po przejechaniu kilku kilometrow wszystko O.K.
Dodam, ze olej wraz z filtrem wymieniony miesiac temu. Wszystko oryg. Olej i filtr.
Co mu dolega ? Może to mieć zwiazek z wymiana oleju ? Wydaje mi sie ze takie objawy były od wymiany tzn. przy lekkich wzniesieniach jakoś go dławiło. Dzisiaj dopiero ruszałem na sporym nachyleniu i :shock:
Po kilku godzinach zrobilem test. Wszystko dziala poprawnie.
Olej czysty, gorny stan na rozgrzanym ....
O co chodzi ?

[ Dodano: 27-12-2016, 16:19 ]
Znowu sie przydazylo . To jednak nie wina skrzyni- po prostu zamula na niskich obrotach i wtedy nie jedzie ....