To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.6] Wymiana silnika

yarinho - 22-12-2008, 12:00
Temat postu: [Cari 1.6] Wymiana silnika
Witam wszystkich serdecznie. Carismę posiadam od sierpnia 2008, ale dopiero teraz znalazłem chwilę dla siebie aby aktywować konto, napisać itd.

Z uwagi na to iż silnik 1,6 nie jest wystarczający dla mnie (i mojej rodziny) w "tak dużym" aucie, zastanawiam się nad zmianą silnika na 1,8 GDI, czy oprócz samego silnikamusiałbym w tym przypadku wymienić jeszcze jakieś podzespoły (np. skrzynka biegów), czy konieczna będzie regulacja np. pompy paliwa itp przez jakiegoś "konkretnego" fachowca.

Jeśli ktoś wykonywał podobną "przeróbkę", proszę o info.

Z góry dzięki,
Krzysiek

wichura1 - 22-12-2008, 13:25

Nieopłacalne, do wymiany: silnik, osprzęt silnika, komputer skrzynia biegów, pólosie. drążek zmiany biegów wraz z linkami, licznik, wiązki, wydech. Postaraj się dowiedzieć, jak zmienić moc z twoich 90KM na 100KM to jedyna opłacalna modyfikacja. (Ludzie twierdzą, że różnica mocy jest spowodowana zastąpieniem aparatu zapłonowego i kabli, innym aparatem + fajkocewki.)
Anonymous - 27-12-2008, 10:37

hmmm... jaki to ten inny aparat zapłonowy i cewki?? Zaciekawiło mnie :mrgreen:
Grand - 28-12-2008, 22:50

co do przekładki to trzeba było o mocniejszym silniku pomyśleć przed zakupem a interesuje mnie sprawa z tym zapłonem może jakieś informacje?
wichura1 - 30-12-2008, 12:51

Czaki napisał/a:
hmmm... jaki to ten inny aparat zapłonowy i cewki?? Zaciekawiło mnie :mrgreen:

Do tego trzeba jeszcze wymienić pokrywę zaworów, bo fajkocewki przykręca się do niej.

Anonymous - 30-12-2008, 14:11

Zaraz zaraz, czyli chodzi o to ze jak cari ma aparat zapłonowy to ma 90KM a jak fajkocewki to 100? Bo ja mam fajkocewki, a w dowodzie 90KM.