To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - ogrzewanie

modrolas - 22-12-2008, 16:27
Temat postu: ogrzewanie
włącza mi się po 5 km i tylko na maksymalnych obrotach konsola sterująca dobra! silniczek wiatraczka ok! ale gdzie reszta nie mam pojęcia
wojtas - 22-12-2008, 18:31

Koledzy pomóżcie chłopakowi bo nam zamarznie!!!
:) :) :)

zbyszek05 - 22-12-2008, 20:27

ok...więc zacznijmy temat ....już powielany ale tak to jest że to czasami szwankuje. opcje są takie że : może być uszkodzony komputer sterowania nawiewem bo jest elektroniczne sterowanie ,następnie jeden z czujników zle podaje temperaturę ....najczęstszym winowajcą jest ten w dachu - taki podłużny z blaszką ,dalej może przyśniedziałe styki w pokrętłach temperatury od nawiewu i od regulacji ,następnie termostat....zacząłbym od rozebrania panela środkowego i sprawdzenia tych pokręteł a na sam koniec - komputer.
poszukaj info w poniższych postach

Anonymous - 23-12-2008, 02:05

To i ja cosik dorzucę. W pierwszej kolejności wymień przekażnik nad skrzynką bezpieczników w nogach kierowcy, opisany jako BLOWER RLY (ten po prawej). Jeśli to nie pomoże, podmień z kimś na próbę kontroler MB897122 - znajdziesz go za schowkiem (tym po stronie pasażera). Jeśli zadziała, to najprawdopodobniej nogi wyciągnął warystor będący zabezpieczeniem nadprądowym przekaźnika. To taka czarna pastylka ozaczona ZNK...(dalej nie pamiętam). Można go zastąpić popularnymi: ZOV07D180K lub ZOV07D220K, nie zaszkodzi przy okazji wymiana kondensatorów elektrolitycznych. Potrzebne będzie 5 szt. 10 µF 25V i 1 szt. 47 µF 25V. Czujnik możesz sobie podarować, gdyby była to ich wina nawiewy nie działały by tylko w pozycji "auto". Może być to natomiast również wina potencjometru (pokrętła) regulującego moc nawiewu w panelu sterowania, co również należało by sprawdzić...

Pozdrawiam.