To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Świece do 1,8 SOHC

Anonymous - 22-12-2008, 20:39
Temat postu: Świece do 1,8 SOHC
Chciałbym dokonać wymiany świec w moim autku. Byłem ostatnio w sklepie motoryzacyjnym i pan zza lady powiedział mi że po uwzględnieniu moich rabatów wychodzi cena 48 zł za sztukę :rolleyes: Według mnie świece do tak starego autka i prostego w budowie (nie tak jak GDI) powinny być o wiele tańsze. Czy Wy również tyle płaciliście za świece do swoich Carism 1.8l ? Jakiego producenta polecacie, może NGK ?
londolut - 22-12-2008, 20:51

48zł ale chyba za opakowanie. ~50zł od sztuki za świecę to chyba z platynowymi końcówkami do GDI ;) Zmień sklep i/lub podaj kolesiowi VIN. Powinieneś mieć BKR6E-11.
tom1312 - 22-12-2008, 21:31

Ja zapłaciłem za komplet NGK BKR6E-11 ok.42zł. Więc ta Twoja cena Cichanos to chyba za komplet albo tak jak pisał londolut Pan sprzedawca chciał Cię obdarować tymi do GDI :mrgreen:
Piwor - 22-12-2008, 23:44

Znajdź wspomniane NGK BKR6E-11. Nie kupuj innych wynalazków, a tym bardziej gratów do GDI.
adaśko - 23-12-2008, 00:40

ja do swojego miska placilem jakies 200 zl za komplet orygunalnych swiec firmy DENSO a ngk wyrzucilem bo niechodzil silnik na nich tak jak powinien.niemam silnika gdi tylko normalny
Piwor - 23-12-2008, 00:45

adaśko, to jesteś chyba pierwszą osobą, która skarży się na NGK jaka widzę. Owszem, skoro silnik nie działał, to trzeba było użyć innych. :)
Anonymous - 23-12-2008, 21:36

NGK BKR6E-11 około 9zł za sztukę
DENSO K20PR-U11 ok 12zł za sztukę (nijak nie wychodzi 200 za kpl :) )
jeżeli to nie podróby to obie marki doskonale się spiszą

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=8433

Anonymous - 23-12-2008, 22:10

Problem w tym że właśnie po numerze VIN Pan sprzedawca znalazł takowe świece i chciał mnie obdarować takim "prezencikiem". Po chwili namysłu doszedłem do wniosku że są to części zbyt drogie i odpuściłem sobie temat myśląc że zaszła jakaś pomyłka :wink:

Odnośnie świec NGK używałem w Fordzie, obecnie są w Lexusie IS200 oraz Iveco i sprawdzają się znakomicie 8)

Dziękuję Wam koledzy za pomoc. Wiedziałem że ta cena z UPUSTEM to jakaś wielka pomyłka.

adaśko - 24-12-2008, 11:35

no wiem ze sa po 12 zl swiece denso bo tez mi takie sugerowano ale podziekowalem za nie bo to niebyly orginalki tylko zamienniki jakies a duzo sie naszlyszalem o takich swiecach ze elektroda sie wykruszyla i silnik uszkodzila.wiec wole nieryzykowac tym bardziej ze mam zagazowanego miska.
Anonymous - 24-12-2008, 11:48

Denso to porządny japoński wyrób,
jeździłem na takich i silnik pracował idealnie.

Co do NGK jak się trafia japońskie to super,
mogą być też te z kontynentu hamerykańskiego,
teraz właśnie mam NGK made in canada i są ok.

natomiast słyszałem pogłoski, nie wiem na ile prawdziwe wiec
prosze traktować z przymruzeniem oka, że produkowane w innych
krajach niż te 2 wymienione są gorszej jakosci.

wichura1 - 24-12-2008, 11:50

adaśko napisał/a:
no wiem ze sa po 12 zl swiece denso bo tez mi takie sugerowano ale podziekowalem za nie bo to niebyly orginalki tylko zamienniki jakies a duzo sie naszlyszalem o takich swiecach ze elektroda sie wykruszyla i silnik uszkodzila.wiec wole nieryzykowac tym bardziej ze mam zagazowanego miska.

Zwykłe świece kosztują 12PLN za sztukę, różnica między takimi z platynową elektrodą jakie zakupiłeś adaśko to cena i wytrzymałość. Mój poprzedni pojazd Lancer CB0 zrobił na platynowych 90.000km. Jak kupujesz świece NGK, albo DENSO nie kupuj znakowanych inaczej niż: "Made in Japan". DENSO i NGK nie są zamiennikami, takie były montowane fabrycznie.