Carisma - Techniczne - Odmrażanie szyb
Budrys - 29-12-2008, 10:12 Temat postu: Odmrażanie szyb Witam, mam kłopot, dziś okrutny mróz miałem na szybach z każdej strony i od środka.
Problem tyczy się tego, że klimatronik nie za bardzo dmucha na szybę. leciutko dmucha (nawiew na nogi i szybę) ale jak zamknę środkowy nawiew to leci troszkę mocniej. Ale i tak w porównaniu z Cinquecento to ja nie mam nawiewu na szybę... A Klimatronik ustawiony na auto nie załącza pełnej prędkości choć auto rozgrzane (15km trasa). A więc dwa pytania co z tym nawiewem na szybę ? czy wam też tak słabo dmucha ? czy macie zamknięty środkowy wylot ? (ja muszę mieć bo nie odmroże szyby) Ogólnie DENERWUJE mnie to bo w ten czas nie można nagrzać sodka samochodu. HELP.
czekoladka_1981 - 29-12-2008, 10:36
Budrys napisał/a: | Problem tyczy się tego, że klimatronik nie za bardzo dmucha na szybę. |
To często w skutek zmniejszonej przez zanieczyszczenia przepustowości filtra kabinowego.
Budrys - 29-12-2008, 11:19
A jak gdzie indziej dmucha jak trzeba tylko nie na szybę to też ten filtr? Ponoć nie wszystkie Carismy mają.
Piwor - 29-12-2008, 11:44
Z tym, że wszystkie z Klimatronikiem filtr posiadają. Zerknij, nic nie będzie kosztować najwyżej godzinka grzebania i mycia. Filtr znajdziesz za schowkiem pasażera: Klik!
Budrys - 29-12-2008, 12:06
Ok. Dzięki.
Ale na wyświetlaczu nie miga mi A/P. ( w sierpniu był podobno robiony przegląd klimy) No i ponawiam pytanie czy w razie brudu to tylko na szybę leci słabo ? Bo u mnie wieje gdzie indziej dobrze.
markukbany - 29-12-2008, 17:59
U mnie też tak jest że słabo dmucha na szybę a filtr kabinowy jest czysty. I co Wy na to?
[ Dodano: 29-12-2008, 18:23 ]
Dodam jeszcze że moja wersja to GLS czyli z klimatronikiem
Budrys - 29-12-2008, 19:35
To ja jestem spokojny. Myślałem, że może zostało uszkodzone jakies połaczenie w wylocie.
markukbany - A jak sobie radzisz z porannym odmrożeniem przedniej szyby?
Masz zamknięty cały czas główny przedni wylot? (u mnie tylko wtedy mocniej leci na szybę)
loki7777 - 29-12-2008, 20:10
Jak nie domkniesz glownego to nawiew tak jakby byl wysrodkowany pomiedzy wlasnie srodek i przod;) Ja tak mam u siebie i raczej nie zalezy to od tego czy masz klime czy nie - bo ja jej nie posiadam.
wichura1 - 30-12-2008, 12:40
Włączam przycisk odparowywania szyb na klimatroniku, zamykam wylot pod zegarem, zwiększam temperaturę nawiewu i prędkość wentylatora. Odpalam i skrobię szyby:boczne, tylną (już rozmrożoną grzałką) i dopiero przód (jest już w 80% odmrożona).
|
|
|