Carisma - Techniczne - Podstawa lusterka w Cari
Piwor - 30-12-2008, 11:13 Temat postu: Podstawa lusterka w Cari Jakiś miły gość, potraktował moje prawe lusterko "z kopa" dzięki czemu trzyma się na izolacji. tutaj moje pytanie, jak wygląda połączenie podstawy lusterka z obudową? (wichura1, zaskoczysz mnie schematem?) Podejrzewam, że mogę ogarnąć samą podstawę, a nie bardzo mam jak wykręcić lusterko, bo już do końca padnie.
Stąd pytanie, czy nie będzie problemu z przeszczepem?
Pytanie drugie, czy ma ktoś nawet rozbite prawe lusterko do Cari, potrzebna mi ów podstawa, jeśli możliwe jest jej zamiana. Najchętniej w granacie, ale nie będę płakał nad innych kolorem. Ile za takie coś mogę zapłacić?
Anonymous - 30-12-2008, 12:00
Podstawa czyli element ktory przylega do drzwi? Mam takie cos tylko niestety od anglika a jest minimalna roznica w tym elemencie a zeby dostac takie cos od europejczyka bedziesz musial poszukac cari na czesci z uszkodzonym prawym lusterkiem a to moze byc trudne poniewaz wiekszosc handlarzy uszkodzone elementy wyrzuca. Roznica miedzy podstawka euro i uk polega na tym, ze ta od uk minimalnie w innych miejscach przylega do drzwi. Niby nic jednak u mnie na lakierze byl juz slad (delikatny rowek) po starej podstawce i ta od uk mi nie pasowala ponieawaz ow rowek byl widoczny. Jesli jednak na Twoich drzwiach nie ma tego sladu mozesz myslec o podstawce od uk. Musisz jednak pamietac, ze wtedy lusterko bedzie prawie maksymalnie wychylone i regulacja nie bedzie tak duza jak na oryginalnej podstawce. Jesli nie masz tego sladu to chyba jeszcze mam taka podstawke od anglika. Moge Ci ja wyslac i zaplacisz tylko za koszt wysylki. Jesli stwierdzisz, ze wszytsko jest ok wtedy doplacisz mi za to jeszcze 30zl i bedzie ok.
wichura1 - 30-12-2008, 12:08
Piwor niestety producent nie rozróżnia podstawy i lusterka, z jakiegoś powodu to jest jedna część.
edit: ale znalazłem ci w miarę tanie: http://www.allegro.pl/ite...hi_carisma.html kolor zgodnie z życzeniem
edit2: niezależnie czy elektryczne, czy ręczne obudowa jest taka sama, przekładasz tylko elementy sterujące, tak przerabiałem w Lancerze manualne na elektryczne.
Piwor - 30-12-2008, 15:22
dylson, dzięki za ofertę, wichura1, jesteś nieoceniony. Lusterko na aukcji jest od anglika, dziś pomierzę i zobaczę, czy jest ów rowek. dylson, w jakim sensie będzie większe wychylenie? Elektrykę chyba też w nim upchnę? Co może mnie zaskoczyć?
Anonymous - 31-12-2008, 00:08
Piwor napisał/a: | w jakim sensie będzie większe wychylenie? |
Lewe lusterko u nas to lustro kierowcy w uk pasazera wiec na lustro patrzymy z innego kata. Da sie je ustawic tylko bedzie ono maksymalnie przesuniete w prawo/lewo co nie wyglada zbyt ladnie. Generalnie swiatel i lusterek z anglika nie polecam.
Piwor - 31-12-2008, 06:28
dylson, ale wkład będę miał swój, chodzi tylko o skorupę. Czy skorupa będzie bardziej odstawać? Skorupa jest taka sama.
Anonymous - 31-12-2008, 11:24
Jedyna roznica miedzy lusterkiem euro i uk to wlasnie ta podstawka. Cala reszta jest taka sama. I to wlasnie ta podstawka ustawia cale lusterko pod innym katem.
rock35 - 05-02-2009, 01:30 Temat postu: elektryka w lusterku nie działa. Witam, od kilku dni jestem wlascicielem uzywanej carismy. Jest parę rzeczy do ogarnięcia przy autku. Jedną z usterek jest nie działające lusterko kierowcy. Oprócz tego nagrzewa się ono dużo wolniej od prawego. Co może być tego przyczyną? Bezpiecznik, zaśniedziały jakiś styk. Gdzie zajrzeć na początek? Z góry dzięki za pomoc.
demeone - 05-02-2009, 01:35
Sprawdz czy nie masz naklejonego jedno (popekane) na drugie (nowe)
crimi - 05-02-2009, 06:11
demeone napisał/a: | Sprawdz czy nie masz naklejonego jedno (popekane) na drugie (nowe) |
Dokladnie. Ja tak mam w swojej Cari po stronie pasazera.
rock35 - 05-02-2009, 09:11
Jeśli tak, to rozumiem wywalić obydwa szkła i założyć jedno? Z drugiej strony dziwi mnie dlaczego jedno naklejają na drugie? Czy wymiana szkła jest aż tak problematyczna? No nic idę sprawdzić jak to faktycznie wygląda.
crimi - 05-02-2009, 16:05
BO te pierwsze oryginalne w moim przypadku, ma mocowanie, a drugie poprostu jest przyklejony zazwyczaj tasma dwustronna.
>>KLIK<< , tu masz pelno wkladow lusterek. Kwestia czy posiadaja wklady montazowe w komplecie i czy sa podgrzewane.
rock35 - 05-02-2009, 21:40 Temat postu: Crimi dzięki za namiar na wkłady, skorzystam bo mam odpryski No niestety. Lusterko oryginalne. Rozebrałem je na części, styki przeczyściłem nadal słabo grzeje. Kostka od sterowania wręcz w idealnym stanie. Bezpieczniki w całości. Nadal brak sterowania tym lustrem. Macie może jeszcze jakieś sugestie? Kolejna usterka. Paląca się kontrolka hamulca. Płyn hamulcowy ok, pływak w zbiorniczku ze stykiem ok, linka ręcznego ok. Ręczny w porządku tzn jak odepnę kostkę od zbiorniczka z płynem kontrolka gaśnie. czy są jakieś czujki w klockach? A zresztą klocki w 50% zużyciu więc gdyby nawet..Gdzie szukać? Dzięki pozdrawiam.
Piwor - 05-02-2009, 21:53
Zobacz, czy wtyczka dobrze leży w przełączniku od lusterek. Może coś z kablami jest nie tak? Sprawdź miernikiem najlepiej.
rock35 - 05-02-2009, 22:28
sprawdzę jeszcze jak mówisz pod przełącznikiem bo w kostce w lusterku prądu nie ma na bank - sprawdzalem. Panel sterowania (ten ze sterowaniem lusterka) jest na wcisk? Do podważenia czy trzeba akrobacji żeby się od spodu dostać?
|
|
|