To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sportback Invite 1.8 -wrazenia i pytania po jezdzie testowej

Anonymous - 31-12-2008, 12:06
Temat postu: Sportback Invite 1.8 -wrazenia i pytania po jezdzie testowej
Hej,

Dzisiaj najarany na Lancera jak krolik na wizyte w fabryce marchewek udalem sie do jednego z ASO w rejonie celem
sprawdzenia i zobaczenia auta w rzeczywistosci. Wczesniej umowilem sie telefonicznie ze potrzebuje 60 min, bo chce w roznych warunkach itp itd...

Zajezdzam na miejsce... (o tym ASO i obsludze klienta napisze moze w innym watku).. handlowca ktory sie dzien wczesniej umowil nie ma, jest inny, ale nie bardzo ma czas bo koniec roku itp itd i mozemy tylko na max 20-30 min.
No nic trudno, jedziemy.

Pierwsze wrazenie: duzy... Spodziewalem sie ze bedzie bardziej kompaktowy. Dopiero teraz porownuje ze w sumie nieduzo dluzszy od Mazdy 3, czy tez Focusa, ale jest rowny skodzie Octavii Kombi (mniej wiecej).
Przed ruszeniem pytanie o opony: zalozone letnie... nie pomne ze lekki szron na jezdni, i -5 st, i daja auto na letnich...
No coz, nie poszalejemy..

Pierwsze co to hamulce... jak dla mnie dosc mocne, ale nie probowalem ABS-u. Hamuja wyczuwalnie, ale tez zdecydowanie.. W lusterkach jak dla mnie jest dobra widocznosc, za to tylna szyba i widok przez nia to masakra,
bez czujnikow parkowania sie nie obedzie jednak.. Do przodu widac niezle..

Miedzy samochodami w ruchu miejskim nawet da sie jechac, jakies lekkie zakrety daje rade... Jade na parking zobaczyc jak sie parkuje... W sumie parkowalem tylko na wyczucie bez sasiedztwa aut, dalo rade, ale takie auto musi miec czujniki...

Potem cos co mnie zdziwilo.. wolny placyk i jazda w kolko przy maksymalnym skrecie po kostce brukowej i przy skrecie w lewo, lekki odglos ocierania sie czegos w lewym kole , przy skrecie w prawo przy prawym kole...
Sprzedawca mowi ze moze kontrola trakcji, nie pomyslalem zeby wylaczyc... Tez tak macie ?? A moze ktos moze sprobowac ??

Poza tym spalanie... auto bylo praktycznie nowe 300km na liczniku, po miescie dochodzilo do 14-15l/100. Mimo wszystko duzo a raczej nie szarzowalem zbytnio..

aaa Jak dla mnie ma bardzo maly promien skretu :-)

Poza tym mi sie podoba, poki co moja druga polowka boi sie wielkosci, ale do tego da sie przyzwyczaic ;-)
A i tak dostala prawo wyboru tylko koloru ;-)

Pozdr
AK

apikus - 31-12-2008, 12:29

dwakola napisał/a:
Sprzedawca mowi ze moze kontrola trakcji, nie pomyslalem zeby wylaczyc

Przy ingerencji kontroli trakcji na wyświetlaczu pojawia się ostrzeżenie. Więc pewnie byś zauważył.

Pozdrawiam
Andrzej

Anonymous - 31-12-2008, 13:41

Dzieki za info,

Nic nie zauwazylem na wyswietlaczu, albo raczej nie zwrocilem uwagi i nie zapadlo w pamiec..

Jak nikt nie potwierdzi to po nowym roku sprobuje jeszcze raz w innym ASO..
Moze to tylko przypadlosc jednego wozu byla..

Pozdr
AK

piomic - 31-12-2008, 13:49

Zauważyłbyś.
Wyświetlacz z czerwonopomarańczowego robi się żółty ze znakiem poślizgu.

Anonymous - 31-12-2008, 14:04

U mnie był identyczny objaw. Przy szybkim braniu ostrego (i wyboistego) zakrętu, kiedy zawieszenie z przodu maksymalnie się ugina słychac było jakby szorowanie opony o nadkole. W ASO przesmarowali coś tam (musiałbym sprawdzic w książce serwisowej bo nie pamiętam) w amorach przednich i do tej pory (przez rok) jest cicho.
apikus - 31-12-2008, 16:35

dwakola napisał/a:
Nic nie zauwazylem na wyswietlaczu, albo raczej nie zwrocilem uwagi i nie zapadlo w pamiec..

Jest jeszcze dodatkowo sygnał dźwiękowy.

Anonymous - 31-12-2008, 16:58

A ja z kolei odkąd mam Sportbacka żadnego ocierania nie zarejestrowałem.

Co do spalania: mi na początku też pokazywało chore wartości, ale z każdym kolejnym kilometrem coraz bardziej uczę się tego samochodu i spalanie jest coraz mniejsze. Ale nikt się nie łudzi, na zejście w mieście poniżej 10 l.

Anonymous - 01-01-2009, 12:26

No to raczej nie byla kontrola trakcji... Patrzac po tym co piszecie..

Forensic mam prosbe jesli chcialoby Ci sie sprawdzic to daj znac, bede wiedzial
o czym rozmawiac nastepnym razem..

Pozdrawiam
AK

Hubeeert - 01-01-2009, 13:26

Michal1 napisał/a:
Ale nikt się nie łudzi, na zejście w mieście poniżej 10 l.

Da się na 100% - jeżdżąc zgodnie z przepisami i nocą :wink: co w Warszawie oznacza, że nawet autobusy MZK będą Cię wyprzedzać. Z tymi autobusami to sam sprawdziłem :D

Anonymous - 01-01-2009, 14:57

Więc właśnie :) W normalnych, miejskich warunkach będzie to bardzo trudne.
mily - 01-01-2009, 22:04

Moj w miescie pozera 12L/100km i to bez wiekszego szarzowania :) w prawdze jeszcze sie dociera (1200km) i zobaczymy tak kolo 5k, ale cos mi sie wydaje ze 10 bedzie dla mnie malo osiagalne :)
Anonymous - 02-01-2009, 15:11

dwakola napisał/a:
No to raczej nie byla kontrola trakcji... Patrzac po tym co piszecie..

Forensic mam prosbe jesli chcialoby Ci sie sprawdzic to daj znac, bede wiedzial
o czym rozmawiac nastepnym razem..

Pozdrawiam
AK

Czynnośc serwisową określono jako "smarowanie tłoczysk amortyzatorów". Po tym zabiegu różnicę w czasie jazdy dało się odczuc natychmiast.

Anonymous - 02-01-2009, 22:23

Hej,

Dzieki.

Dzisiaj bylem na drugiej jezdzie z moja druga polowa, ktora nie byla do konca przekonana
do Lancera. Dzisiaj ja bylem pasazerem i poskutkowalo ;-) Mam nadzieje w przyszlym tygodniu podpisac papiery zakupowe... yuppi

A w innym modelu w innym ASO problemu z tarciem nie bylo..
Ponoc moglo to byc spowodowane zle dobranymi oponami.

Pozdr
AK

Anonymous - 02-01-2009, 22:52

To dobrze :) I podstawowa invite, czy chcesz do niego jeszcze coś dokupić?
Kolor już wybrany?

Anonymous - 03-01-2009, 12:11

Hej,

Wybralem Invite (jak pewnie wiekszosc). w kolorze grafitowym (Stone Gray).

W sumie jest to prawie najtansza wersja ale jak dla mnie pozostale nie wnosza nic za co chcialbym zaplacic..

1. Opony dobrze ze sa na normalnym profilu - przy naszych drogach imo niskoprofilowe to pomylka.
2. Przecimgielne - ponoc swiatla sa na tyle dobre ze nie potrzeba ich.
3. Xenony - jakos nie jestem zwolennikiem.
4. Audio - raczej slucham ciszej niz glosniej.
5. Czujniki parkowania - mam nadzieje ze uda mi sie dolozyc do Invite.
6. Skora tez mnie nie rajcuje i podgrzewanie..
7. Dostep bez kluczyka czy lampy doswietlajace to dla mnie gadzet.

Tak wiec pozostaje Invite jako najlepszy stosunek wyposazenia do ceny w tym segmencie aut.

Jeszcze tylko Silnik to 1.8 Benzyna.
ENGINES TDI ARE FOR SENIOR CITIZENS

Pozdr
AK