[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sportback Invite 1.8 -wrazenia i pytania po jezdzie testowej
Anonymous - 31-12-2008, 12:06 Temat postu: Sportback Invite 1.8 -wrazenia i pytania po jezdzie testowej Hej,
Dzisiaj najarany na Lancera jak krolik na wizyte w fabryce marchewek udalem sie do jednego z ASO w rejonie celem
sprawdzenia i zobaczenia auta w rzeczywistosci. Wczesniej umowilem sie telefonicznie ze potrzebuje 60 min, bo chce w roznych warunkach itp itd...
Zajezdzam na miejsce... (o tym ASO i obsludze klienta napisze moze w innym watku).. handlowca ktory sie dzien wczesniej umowil nie ma, jest inny, ale nie bardzo ma czas bo koniec roku itp itd i mozemy tylko na max 20-30 min.
No nic trudno, jedziemy.
Pierwsze wrazenie: duzy... Spodziewalem sie ze bedzie bardziej kompaktowy. Dopiero teraz porownuje ze w sumie nieduzo dluzszy od Mazdy 3, czy tez Focusa, ale jest rowny skodzie Octavii Kombi (mniej wiecej).
Przed ruszeniem pytanie o opony: zalozone letnie... nie pomne ze lekki szron na jezdni, i -5 st, i daja auto na letnich...
No coz, nie poszalejemy..
Pierwsze co to hamulce... jak dla mnie dosc mocne, ale nie probowalem ABS-u. Hamuja wyczuwalnie, ale tez zdecydowanie.. W lusterkach jak dla mnie jest dobra widocznosc, za to tylna szyba i widok przez nia to masakra,
bez czujnikow parkowania sie nie obedzie jednak.. Do przodu widac niezle..
Miedzy samochodami w ruchu miejskim nawet da sie jechac, jakies lekkie zakrety daje rade... Jade na parking zobaczyc jak sie parkuje... W sumie parkowalem tylko na wyczucie bez sasiedztwa aut, dalo rade, ale takie auto musi miec czujniki...
Potem cos co mnie zdziwilo.. wolny placyk i jazda w kolko przy maksymalnym skrecie po kostce brukowej i przy skrecie w lewo, lekki odglos ocierania sie czegos w lewym kole , przy skrecie w prawo przy prawym kole...
Sprzedawca mowi ze moze kontrola trakcji, nie pomyslalem zeby wylaczyc... Tez tak macie ?? A moze ktos moze sprobowac ??
Poza tym spalanie... auto bylo praktycznie nowe 300km na liczniku, po miescie dochodzilo do 14-15l/100. Mimo wszystko duzo a raczej nie szarzowalem zbytnio..
aaa Jak dla mnie ma bardzo maly promien skretu
Poza tym mi sie podoba, poki co moja druga polowka boi sie wielkosci, ale do tego da sie przyzwyczaic
A i tak dostala prawo wyboru tylko koloru
Pozdr
AK
apikus - 31-12-2008, 12:29
dwakola napisał/a: | Sprzedawca mowi ze moze kontrola trakcji, nie pomyslalem zeby wylaczyc |
Przy ingerencji kontroli trakcji na wyświetlaczu pojawia się ostrzeżenie. Więc pewnie byś zauważył.
Pozdrawiam
Andrzej
Anonymous - 31-12-2008, 13:41
Dzieki za info,
Nic nie zauwazylem na wyswietlaczu, albo raczej nie zwrocilem uwagi i nie zapadlo w pamiec..
Jak nikt nie potwierdzi to po nowym roku sprobuje jeszcze raz w innym ASO..
Moze to tylko przypadlosc jednego wozu byla..
Pozdr
AK
piomic - 31-12-2008, 13:49
Zauważyłbyś.
Wyświetlacz z czerwonopomarańczowego robi się żółty ze znakiem poślizgu.
Anonymous - 31-12-2008, 14:04
U mnie był identyczny objaw. Przy szybkim braniu ostrego (i wyboistego) zakrętu, kiedy zawieszenie z przodu maksymalnie się ugina słychac było jakby szorowanie opony o nadkole. W ASO przesmarowali coś tam (musiałbym sprawdzic w książce serwisowej bo nie pamiętam) w amorach przednich i do tej pory (przez rok) jest cicho.
apikus - 31-12-2008, 16:35
dwakola napisał/a: | Nic nie zauwazylem na wyswietlaczu, albo raczej nie zwrocilem uwagi i nie zapadlo w pamiec.. |
Jest jeszcze dodatkowo sygnał dźwiękowy.
Anonymous - 31-12-2008, 16:58
A ja z kolei odkąd mam Sportbacka żadnego ocierania nie zarejestrowałem.
Co do spalania: mi na początku też pokazywało chore wartości, ale z każdym kolejnym kilometrem coraz bardziej uczę się tego samochodu i spalanie jest coraz mniejsze. Ale nikt się nie łudzi, na zejście w mieście poniżej 10 l.
Anonymous - 01-01-2009, 12:26
No to raczej nie byla kontrola trakcji... Patrzac po tym co piszecie..
Forensic mam prosbe jesli chcialoby Ci sie sprawdzic to daj znac, bede wiedzial
o czym rozmawiac nastepnym razem..
Pozdrawiam
AK
Hubeeert - 01-01-2009, 13:26
Michal1 napisał/a: | Ale nikt się nie łudzi, na zejście w mieście poniżej 10 l. |
Da się na 100% - jeżdżąc zgodnie z przepisami i nocą co w Warszawie oznacza, że nawet autobusy MZK będą Cię wyprzedzać. Z tymi autobusami to sam sprawdziłem
Anonymous - 01-01-2009, 14:57
Więc właśnie W normalnych, miejskich warunkach będzie to bardzo trudne.
mily - 01-01-2009, 22:04
Moj w miescie pozera 12L/100km i to bez wiekszego szarzowania w prawdze jeszcze sie dociera (1200km) i zobaczymy tak kolo 5k, ale cos mi sie wydaje ze 10 bedzie dla mnie malo osiagalne
Anonymous - 02-01-2009, 15:11
dwakola napisał/a: | No to raczej nie byla kontrola trakcji... Patrzac po tym co piszecie..
Forensic mam prosbe jesli chcialoby Ci sie sprawdzic to daj znac, bede wiedzial
o czym rozmawiac nastepnym razem..
Pozdrawiam
AK |
Czynnośc serwisową określono jako "smarowanie tłoczysk amortyzatorów". Po tym zabiegu różnicę w czasie jazdy dało się odczuc natychmiast.
Anonymous - 02-01-2009, 22:23
Hej,
Dzieki.
Dzisiaj bylem na drugiej jezdzie z moja druga polowa, ktora nie byla do konca przekonana
do Lancera. Dzisiaj ja bylem pasazerem i poskutkowalo Mam nadzieje w przyszlym tygodniu podpisac papiery zakupowe... yuppi
A w innym modelu w innym ASO problemu z tarciem nie bylo..
Ponoc moglo to byc spowodowane zle dobranymi oponami.
Pozdr
AK
Anonymous - 02-01-2009, 22:52
To dobrze I podstawowa invite, czy chcesz do niego jeszcze coś dokupić?
Kolor już wybrany?
Anonymous - 03-01-2009, 12:11
Hej,
Wybralem Invite (jak pewnie wiekszosc). w kolorze grafitowym (Stone Gray).
W sumie jest to prawie najtansza wersja ale jak dla mnie pozostale nie wnosza nic za co chcialbym zaplacic..
1. Opony dobrze ze sa na normalnym profilu - przy naszych drogach imo niskoprofilowe to pomylka.
2. Przecimgielne - ponoc swiatla sa na tyle dobre ze nie potrzeba ich.
3. Xenony - jakos nie jestem zwolennikiem.
4. Audio - raczej slucham ciszej niz glosniej.
5. Czujniki parkowania - mam nadzieje ze uda mi sie dolozyc do Invite.
6. Skora tez mnie nie rajcuje i podgrzewanie..
7. Dostep bez kluczyka czy lampy doswietlajace to dla mnie gadzet.
Tak wiec pozostaje Invite jako najlepszy stosunek wyposazenia do ceny w tym segmencie aut.
Jeszcze tylko Silnik to 1.8 Benzyna.
ENGINES TDI ARE FOR SENIOR CITIZENS
Pozdr
AK
|
|
|