Carisma - Techniczne - Sterowania centralnego z pilota
Budrys - 02-01-2009, 17:23 Temat postu: Sterowania centralnego z pilota Witam. Proszę o pomoc w sprawie centralki zamka centralnego. Na forum jest mnóstwo tematów ale nie na ten w tej sytuacji. Jak zamykam drzwi to bagażnik nie reaguje ale z bagażnika mogę zamknąć całe auto. Kupiłem sterowanie centralnym BX-30. Interesuje mnie podłączenie na osobny kanał otwierania/zamykania bagażnika, jaki przewód w carismie jest za to odpowiedzialny?
Anonymous - 02-01-2009, 20:32
tu masz dokładny schemat elektryczny centralnego
http://forum.mitsumaniaki...ralnego+carisma
Budrys - 02-01-2009, 20:46
Cholewka. Prawie nic z tego nie wiem, a już na pewno nie mogę odczytać kolorów przewodów...
kielurkk - 02-01-2009, 20:57
Budrys napisał/a: | Jak zamykam drzwi to bagażnik nie reaguje ale z bagażnika mogę zamknąć całe auto. |
może przerwany przewód. Najczęściej na "odgiętce" pomiędzy klapą bagażnika a resztą karoserii
Budrys napisał/a: | Interesuje mnie podłączenie na osobny kanał otwierania/zamykania bagażnika, jaki przewód w carismie jest za to odpowiedzialny? |
podejrzewam że wszystko jest spięte równolegle więc pozostaje tylko rozłączyć przewody do bagażnika od reszty siłowników i podłączyć do osobnego kanału. To tylko sugestia mogę się mylić więc poprawcie mnie jeśl tak jest
Budrys - 02-01-2009, 21:37
Dobra, dzięki. Jak to jest tyle z tym roboty (odcinanie i podłączenie do osobnego kanału) to sobie daruje. Myślałem że jest po prostu osobne sterowanie a nie równolegle podpięte.
barthez2183 - 03-01-2009, 02:04
Budrys, miałem ten sam problem,też bagażnik z drzwi nie reagował a bagażnikiem zamykał się cały.Winę za to ponosił uszkodzony siłownik w klapie,po wymianie wszystko działa tak jak powinno.Może u Ciebie jest to samo?
Budrys - 03-01-2009, 11:11
Panowie ale jaja. Chcialem sobie zamontować ten sterownik centralnym. Lecz po wykręceniu tabliczki z przekaznikami zgodnie z tutorialem na Faq okazało się że nie mam tam tego przekaźnika ! po lewej stronie gdzie sie powinien znajdować jest pusto ! Zerkałem do środka gdzie jest przycisk od ryglowania ale tam nie ma czegoś takiego tylko jakaś duże pudełko metalowe z żółtą naklejką. Proszę o jakąś podpowiedź.
kielurkk - 04-01-2009, 11:51
czyli co twierdzisz że masz centralny zamek niefabryczny czy co?
Budrys napisał/a: | jakaś duże pudełko metalowe z żółtą naklejką. |
jeśłi dochodzą do tego żółte przewody to masz tam komputer/sterownik poduszek powietrznych i nie radzę tego ruszać
Budrys - 04-01-2009, 13:30
Racja, puszka jest od poduszek. Dowiedzialem się że przekaźnik od sterowania jest przed gałką biegów. Nie ruszałem tego tylko wpiąłem sie do guzika rygla. szkoda, bo problem był z zasilaniem i w przyszłości będzie z sygnalizacją kierunkowskazami. Ale na razie dziękuje za pomoc.
kielurkk - 04-01-2009, 13:39
Budrys napisał/a: | w przyszłości będzie z sygnalizacją kierunkowskazami |
na forum kilkakrotnie opisywałem że przewody do kierunkowskazów najlepiej znaleźć od listwą na progu kierowcy i kolory co jest co też tam opisywałem. Użyj szukajki a na pewno znajdziesz. Nie zapomnij o diodach żeby odseparować kierunkowskaz lewy od prawego
|
|
|