[97-04]Galant EAxA/W - Płyn do wspomagnia kierownicy
KamilR10 - 04-01-2009, 16:43 Temat postu: Płyn do wspomagnia kierownicy Mam zbyt mało płynu od wspomagania kierownicy, w instrukcji pisze żeby używać Dexron II. Byłem w pobliskim sklepie to go¶ć nie wiedział za bardzo o co chodzi. Może znacie jakie¶ inne płyny które mog± być stosowane zamiast tego Dexrona. O tej samej specyfikacji lub przewyższaj±cej. I jeżeli nie wiem jaki mam teraz wlany i doleje jakiego¶ innego to nic nie powinno się stać? W końcu to tylko płyn do wspomagania, ale wolę sie upewnić.
Matik608 - 04-01-2009, 16:55
plyn do wspomagania to jest to samo co olej do automatycznej skrzyni biegow.
ja w wakacje jak kupilem gala zalalem mobilem i ladnie chodzi, nic nie wyje ani nie cieknie.
czekoladka_1981 - 04-01-2009, 17:00
KamilR10 napisał/a: | płynu od wspomagania kierownicy, w instrukcji pisze żeby używać Dexron II. |
HIPOL ATF IID i jest on czerwony jak DEXRON II. Zawsze możesz zmienić sklep?
lub kupić na każdej stacij paliw.
KamilR10 - 04-01-2009, 17:29
Do tej pory zawsze sie u nich zaopatrywałem, pójdę jeszcze raz i dokładnie wyja¶nię albo sam co¶ znajdę. Może poprostu sprzedawca nie wiedział że płyn do wspomagania to jest to samo co do automatycznych skrzyni biegów (sam dokładnie tego nie wiedziałem), a wydaje mi się że co¶ takiego tam widziałem.
Matik608 - 04-01-2009, 18:54
KamilR10, ja jak kupowalem to tez nie wiedzialem ze to jest to samo, ale sprzedawca mi powiedzial, ten mobila olej co kupilem tez jest czerwony, nawet na butelce pisze ze jest on przeznaczony do ukladow wspomagania i automatycznych skrzyni biegow.
ja mam mobil ATF 220
seir - 05-01-2009, 00:56
Ja mam za dużo płynu i muszę się go pozbyć. Go¶ć w warsztacie zalał mi czym¶ dziwnym i pompa wyje. Ponoć olej jest za gęsty (ale kolor ma dobry - czerwony). Jak łatwo odlać stary olej i uzupełnić dobrym tak, żeby nie zapowietrzyć układu? Wyssać strzykawk±?
czekoladka_1981 - 05-01-2009, 08:10
seir napisał/a: | Go¶ć w warsztacie zalał mi czym¶ dziwnym i pompa wyje. |
Co¶ na temat:
http://forum.mitsumaniaki...ania+kierownicy
win_p - 06-01-2009, 00:42
seir, nawet jak spuscisz caly olej to po zalaniu nowego jak wykonasz kilka ruchow kierownica do konca w prawo i w lewo to ukl. sam sie odpowietrzy i po sprawie
KamilR10 - 06-01-2009, 16:05
http://allegro.pl/item517...misyjny_1l.html
Dzisiaj w tym samym sklepie kupiłem ten płyn, jednak mieli go.
Matik608 - 06-01-2009, 16:41
ale czy to tak bardzo istotne czy jest Dexron II we wspomaganiu?
ja z tym plynem to mialem taki motyw ze mialem pekniety zbiorniczek od plynu wspomagania, i jeszcze ladnych pare kilometrow zrobilem calkiem bez plynu moim Misiem, potem kupilem tego mobila co pisalem wyzej i po wlaniu wylo tak ze silnika nie bylo slychac, ale pokrecilem troche tak jak napisal win_p, i do dzisiaj jest wszystko jak najbardziej ok a co do ilosci to wlalem caly litr a poziom sam sobie zrobilo, troche sie wierzchem lalo ale poziom jest na max i wszystko jest ok
Marti - 06-01-2009, 21:41
Matik608 napisał/a: | ale czy to tak bardzo istotne czy jest Dexron II we wspomaganiu?
ja z tym plynem to mialem taki motyw ze mialem pekniety zbiorniczek od plynu wspomagania, i jeszcze ladnych pare kilometrow zrobilem calkiem bez plynu moim Misiem, potem kupilem tego mobila co pisalem wyzej i po wlaniu wylo tak ze silnika nie bylo slychac, ale pokrecilem troche tak jak napisal win_p, i do dzisiaj jest wszystko jak najbardziej ok a co do ilosci to wlalem caly litr a poziom sam sobie zrobilo, troche sie wierzchem lalo ale poziom jest na max i wszystko jest ok |
Ostro zagrywasz..... najważniejsze żeby olej (jeżeli nie ma dydykowanego to jaki¶) znajdował się w układzie. Prada jest taka że nie znasz dnia ani godziny i możesz nieszanować pompy i pochodzi a możesz głasakć i nawali. Z tego co wiem to pompa wspomagania jest pomp± od¶rodkow± więc przy krótkiej pracy bez płynu nic się nie powinno jej stać....
Matik608 - 06-01-2009, 21:56
no zagrywam ale jest to moje pierwsze auto, i zaraz po kupieniu i przyjechaniu do PL i zjechaniu z lawety to mnie telepalo zeby sie przejechac pompie na szczescie nic sie nie stalo
seir - 17-01-2009, 04:26
OK, zakupiłem DEXTON II, mam nadzieję, że 1L starczy...
czekoladka_1981 - 17-01-2009, 08:15
seir napisał/a: | zakupiłem DEXTON II, mam nadzieję, że 1L starczy |
Starczy , gdyż do układu wchodzi 0,9L
win_p - 17-01-2009, 21:17
czekoladka_1981 napisał/a: | seir napisał/a: | zakupiłem DEXTON II, mam nadzieję, że 1L starczy |
Starczy , gdyż do układu wchodzi 0,9L |
dokladnie tak jak pisze czekoladka_1981,
|
|
|