Pajero II - [2.8 TD] Body lift
dami - 05-01-2009, 20:05 Temat postu: [2.8 TD] Body lift Witam wie ktoś morze jak wysoko można podniesć MMC bez ingerenci w przewody hamulcowe drążek kierowniczy , linki itp . Interesuje mnie podniesienie na ramie.
Janusz - 05-01-2009, 20:18
Witam podnosiłem kilka, co prawda I generacji pajero, ale z tego, co wiem, bo mam II to jest tak samo do 10 cm można bez zmiany stosuje się do tego tworzywo „ertalon” najlepiej jest taki wałek przetoczyć w środku nabić tuleje dajesz gumy w oryginale następnie pręt 10 lub 12 i skręcasz tak mniej więcej to wygląda Ja sam wiem, że w terenie wytrzyma to ok. 1.5 roku i śruby się poddadzą sam traszkę tą metodę zmodyfikowałem i robię to na metalu trochę więcej zachodu, ale mam już 2 lata i jest ok.
tu masz taką stronke zobacz jak to wygląda ok 5 cm w tym przypadku. http://www.pajerouk.co.uk...ch_larslift.htm
jawaldek - 05-01-2009, 20:44
Janusz napisał/a: | Witam podnosiłem kilka, co prawda I generacji pajero, ale z tego, co wiem, bo mam II to jest tak samo do 10 cm można bez zmiany stosuje się do tego tworzywo „ertalon” najlepiej jest taki wałek przetoczyć w środku nabić tuleje dajesz gumy w oryginale następnie pręt 10 lub 12 i skręcasz tak mniej więcej to wygląda Ja sam wiem, że w terenie wytrzyma to ok. 1.5 roku i śruby się poddadzą sam traszkę tą metodę zmodyfikowałem i robię to na metalu trochę więcej zachodu, ale mam już 2 lata i jest ok |
Witaj A możesz pokazać zdjęcia jak wygląda po lifcie 10cm.Przymierzam się do tego a i w warsztacie powiedzieli że bez problemu tylko jak to będzie wyglądać ??? Pozdrówka
dami - 05-01-2009, 21:03
Dzięki Janusz za link i za info myślę ze mogę zrobić to na parkingu bo nie mam garażu ,ale myślę ze zrobię to z przetoczonych wałków aluminium
Janusz - 05-01-2009, 21:17
Foto będzie może jutro jak będę u siebie w warsztacie, bo tam jest auto na parkingu w zimę masz zacięcie wałki aluminium myślę, że trochę drogo i raczej bym przemyślał ich wytrzymałość. Bo jeśli się tylko trochę wygniotą lub wytrą to zacznie się to poruszać i wtedy śruby polecą, ale opiszę zdjęcia i mam nadzieje, że pomogę.
dami - 05-01-2009, 22:21
No masz rację aluminium morze być troszkę za miękkie no i jest drogie ,ale sama tuleja nie będzie pracować tylko poduszka pod nią . A ile kosztuje ten Ertalon i gdzie go można kupić
Gene - 06-01-2009, 09:37
Podstawowe pytanie po co Ci Bodylift. Chcesz wieksze kola instalowac? Sa rozne szkoly i rozne patenty. Niech sie nikomu nie wydaje, ze jest to prosta sprawa. Odkrecamy kilka srub i gitara. Podnosnik, 2 godziny i sprawa zalatwiona. Jak widac na podstawie L200 to powazna sprawa a nie bulka z maslem: http://pagesperso-orange....dylift_l200.htm
Co do aluminiowych dystansow to ten patent ma jeszcze inna wade. W polaczeniu stali z alu pod wplywem wody tworzy sie ogniwo. Szybka korozja murowana. Bolaczka starych Deflektorow. Lepiej to zrobic z Poliuretanu (twardego) lub Poliamidu. Niektorzy spawaja stalowe elementy i korzystaja z oryginalnych czesci gumowych.
Trzeba tez pamietac, ze tego typu dzialanie oslabia konstrukcje. Kazdy wiekszy dzwon moze spowodowac, ze buda wyprzedzi rame na jakims parszywym drzewie lub innej przeszkodzie.
Tu macie link do forum anglojezycznego. Jest sporo patentow:
http://outerlimits4x4.com/forum4.php
Tu prosze link do tematu na Rajdach4x4:
http://www.forum4x4.pl/vi...hp?f=19&t=40307
Warto dobrze przesledzic pomysl kolegi BooBoo. Jest tam opisane na co zwrocic uwage i jak radzic sobie z problemami.
Janusz - 06-01-2009, 20:27
Witam jak obiecałem opiszę troszkę ten temat
Przede wszystkim jest to podniesienie karoserii ponad ramę i elementy do niej przytwierdzone.
Rozpocznę od tego, co sprawia sporo problemów
- Lewarek, wybierak biegów i reduktora idzie w dół razem ze skrzynią, jeśli mówimy o 10 cm lewarek od reduktora, gdy będziesz włączał reduktor będzie dotykał podłogi trzeba ją podciąć ok. 2 cm. Gumy na lewarkach po kilku kombinacjach dadzą się przykręcić.
- Masa na silniku będzie za krótka, więc wymiana
- Tak jak widać na tej stronie, co kolega podesłał kilka opasek trzeba puścić ułożyć węże od nowa ( ja osobiście nic nie wymieniałem)
- Przewody hamulcowe mają w pajero dość sporo zapasu ( ja je wyprostowałem i jest ok., choć można je wymienić wcale nie są takie drogie.)
- Linki od ręcznego odkręca się od wahaczy
Myślę, że to wszystko i można rozpocząć odkręcanie śrub mocujących często sprawiają wiele problemów w Pajero I (korozja) następnie podnosimy i podkładamy to, co się uważa. Ja osobiście stosowałem „ertalon, „ czyli odmiana plastiku oraz dorabiane rury stalowe. Bardziej wytrzymałe są rury, ale troszkę więcej z tym zachodu. Pierwsze Pajero zrobiłem na ertalonie, ale po intensywnym używaniu w terenie przez ok. 8 miesięcy się rozpadło ( obcięło śruby gniazda się wygniotły i lipa) wtedy przemyślałem pomył i zrobiłem na metalu mniej więcej wygląda to tak 10 cm, czyli
- Rura 95 mm + 5 mm blacha nawiercona na środku Ø 10-12 pod śrubę (10 lub 12 mam tak i tak jest dobrze nawet na 10) następnie trzeba do niej przyspawać nakrętkę. Łączymy rurę z blachą tak, aby nakrętka znalazła się w środku. Tak zmontowany zestaw wspawujemy w karoserie w miejsce obecnych poduszek gumowych.. Teraz oryginalne gumy lądują pomiędzy rurą z blachą a ramą wtedy śrubę wkręcamy poprzez gumy w tą przyspawaną nakrętkę i tak w 8 miejscach przy wersji 3 drzwiowej i 12 przy 5 drzwiowej.
Wiem wiem trochę chaotycznie, ale powoli dam zdjęcia i będzie łatwiej no i najgorsze raczej na parkingu się to nie uda.
Dam zdięcia lub link za kilka chwil przepraszam za wygląd auta ale dopiero co wruciło z błota i jesst.............. troszke brudne te koła to 33 wchodzą 35.
link do zdięć http://www.derlatka123.fotosik.pl/ nieprzestraszcze się rdzą on 3 lata lata po błocie.
dami - 10-01-2009, 15:41
Jak widzę roboty przy tym jest całkiem sporo moje pajero jest w automacie ciekawe co jeszcze dojdzie do zmian . mam strasznie nisko progi którymi często haczę a nie jest łatwo je zmienić lub wyciąć bo są częściom nadkola przedniego i tylnego .Mój model jest jakiś dziwny nie mogę takiego z należ na allegro roczniki się zgadzają ale budy inne
jawaldek - 10-01-2009, 15:47
Ile masz od ziemi do błotnika -> tylnego???
dami - 10-01-2009, 15:50
Nie jestem pewien ale jakieś 25 do30 centymetrów
[ Dodano: 10-01-2009, 15:54 ]
Szału nie robi w starym miałem niecałe 40 centymetrów jeśli dobrze pamiętam 37
jawaldek - 10-01-2009, 15:55
dami napisał/a: | Nie jestem pewien ale jakieś 25 do30 centymetrów |
Od ziemi ??? no nie chyba od opony .Pytam bo ostatnio podnosili mi w warsztacie -wymiana tylnych sprężyn i na drążkach przód- i od ziemi do błotnika->>nadkoli- mam 96cm.
dami - 10-01-2009, 16:06
Sorka podałem ci odległość od progu do ziemi .Zaraz pójdę i ci napiszę 5 nin
[ Dodano: 10-01-2009, 16:13 ]
Od tylnego błotnika do ziemi mam 89 cm niby dużo
jawaldek - 10-01-2009, 17:10
U mnie wygląda to tak
Pozdrówka
Gene - 06-07-2009, 07:38
Waldemord w Twojej Pojarce chyba nie byla buda podnoszona? Zrobiles lift zawieszenia.
Tu jeszcze troche ciekawostek. Niestety Mitsubishi nie znalazlem.
http://www.bodyliftkit.net/
|
|
|