To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] bzyczenie przed uruchomieniem

Anonymous - 07-01-2009, 11:05
Temat postu: [CA4A 1.6] bzyczenie przed uruchomieniem
Witam. Mam cos takiego przed porannym, pierwszym uruchomieniem (zawsze jak auto zmarznie) ze jak przekrece kluczykiem to zanim silnik zakreci to slychac taki hmmm zgrzyt dobiegajacy z okolic panelu srodkowego. Nie brzmi on raczej jak jakis zgrzyt mechaniczny tylko cos w stylu elektryki :] Mysle ze to raczej nie rozrusznik bo na 80% dzwiek dobiega z srodka no ale w sumie rozrusznik jest gdzies na tej wysokosci wiec kto wie... Co tam jest jeszcze takiego co by moglo wydawac taki dzwiek??
kartomaniak gti - 07-01-2009, 11:25

pompa paliwowa sie załącza...albo to przekaźnik od pompy słychać( jest za radiem)
misiek-misiek - 07-01-2009, 11:54

kartomaniak gti napisał/a:
pompa paliwowa sie załącza

Na 100% pompa, która podaje paliwo przed rozruchem. Każde auto (oczywiście z tych nowszych) tak ma. Gorzej jak nie słychać, wtedy może być problem :twisted:

Anonymous - 07-01-2009, 11:56

No ale pompa jest w zbiorniku a dzwiek dochodzi z okolic radia, pozatym to taki dzwiek bardziej jakby zwarcie jakies bylo.
pawela - 07-01-2009, 12:24

tak ma być. To układ paliwowy bzyczy pod maską
Anonymous - 07-01-2009, 12:31

Może to też być silniczek wolnych obrotów. Na mrozie dźwięk się lepiej rozchodzi. :wink:
Anonymous - 07-01-2009, 13:35

Ale wszystko jest OK ?? W sumie juz druga zime tak bzyczy i nic sie nie dzieje wiec chyba musi tak byc i trzeba poczekac na cieplejesze dni ;)
yume - 07-01-2009, 14:02

masz włączony wentylator grzałki ? ;)
Anonymous - 07-01-2009, 16:29

jaki wentylator?? Chodzi Ci o ogrzewanie?? Jak tak to zawsze jak wracam skads to kilkadziesiat metrow od domu wylaczam zbedne odbiorniki zeby akumulator troszke sie podladowal :P tak samo przy uruchomieniu wszystko wylaczone :P
yume - 07-01-2009, 17:12

dokładnie o to mi chodziło, grzałko ogrzewaczke :D no to winszuje i chyba zaczne tak samo robić hyhyhy :mrgreen:
Hugo - 07-01-2009, 17:24

kartomaniak gti napisał/a:
pompa paliwowa sie załącza...
misiek-misiek napisał/a:
Na 100% pompa, która podaje paliwo przed rozruchem
Tyle tylko, że w tym silniku pompa zaczyna podawać paliwo dopiero w momencie kręcenia rozrusznikiem :mrgreen:
Anonymous - 07-01-2009, 23:45

Hugo, w sumie to nato by wygladalo bo jest tak ze przekrecam kluczyk i najpierw jest bzzzzz a pozniej kreci rozrusznik :)
idas - 08-01-2009, 00:03

Podepnę się tutaj:) A co to za dzwięk takie równomierne cykanie podczas rozruchu silnika (zimnego) jak jest ciepły to jak by tego nie było... Słychać właśnie jakby ze środka kabiny. Acha i czy zdrowy silnik 4G92 powinien odpalać od razu po przekręceniu kluczyka (w sensie że obrót w prawo i od razu strzał zapłonu) czy też może kręcić 2-3 razy rozrusznikiem? Bo u mnie czasami zdarza się że jest strzał i pali, ale zwykle jest tak że 2 razy obróci rozrusznik i odpala. Nigdy jednak nie było dwóch prób czyli dwa razy kręcenia w prawo kluczykieM:) Pozdrawiam!
Anonymous - 08-01-2009, 00:58

idas napisał/a:
A co to za dzwięk takie równomierne cykanie podczas rozruchu silnika (zimnego) jak jest ciepły to jak by tego nie było... Słychać właśnie jakby ze środka kabiny.

Nom wlasnie to jest cos takiego :)

idas - 08-01-2009, 01:15

hehe trochę pogubiłem się w tych dzwiękach - "bzyczenie" też słychać, ale to już jak odpali:) (jakieś 2 sekundy to trwa) "zgrzyt" do niczego mi nie pasował, natomiast "cykanie" to pompa paliwa tak?:) Dobrze zrozumiałem?:) Pozdrawiam!