FAQ & How to? - Podłączenie niewyjętego aku do prostownika
pawela - 07-01-2009, 13:36 Temat postu: Podłączenie niewyjętego aku do prostownika pytania czysto teoretyczne?
1: Co może i czy może się usmażyć, kiedy podłącze pod prostownik aku, które jest dalej podpięte pod auto?
2: Co może i czy może się usmażyć, kiedy podłącze urządzenie rozruchowe zasilane z sieci do aku, które jest dalej podpięte pod auto?
Bartek - 07-01-2009, 13:41
Jeszcze nic nie udało mi się tak usmażyć, ale podłączam zawsze na wyłączonej stacyjce..... Miałem przygodę w Galu E33, regulator napięcia sczezł - napięcie w instalacji 22-23V - nic się nie zepsuło poza H4 w reflektorach....
f04 - 07-01-2009, 18:29
Raczej nic się nie zepsuje. Jeszcze jak masz jakiś stary porządny prostownik, sprawny oczywiście, to raczej wątpie żeby coś strzeliło albo się usmażyło. W warsztacie podłączają i odpalają na prostowniku.
Kiedyś dziadkowi bezpiecznik od radia chyba poleciał jak podłączał prostownik ale On jakieś różne żeczy robi czasem takie jakich nie powinien.
krzychu - 09-01-2009, 12:19
Moje wiadomości na ten temat:
Podłączanie prostownika do wpiętego w samochód akumulatora to normalka tylko tak sie ładuje. Za to zapalanie na prostowniku to już nie takie różowe co słabszy prostownik usmaży lub wywali w nim bezpiecznik więc ogólnie niepolecane. A to że w serwisie odpalają to może mają jakiś 5 razy droższy niż taki domowy. W każdym bądź razie samochodowi nie powinno się nic stać.
Krzychu
cns80 - 09-01-2009, 12:28
A mi ładowanie aku bez odłączania klem załatwiło immobiliser w CA0 Teraz jest jakieś zwarcie i ciągle włącza awaryjne, ale bez mrugania (tylko świecą). Robi to samoczynnie albo podczas jazdy, albo w nocy w garażu. W czasie jazdy to niebezpieczne, a w garażu pięknie rozładowuje mi na rano akumulator. A mówiłem matce żeby rozłączyła przed ładowaniem
pawela - 09-01-2009, 16:55
dziękuję chłopaki
Pytam bo:
1: Odłączałem aku ostatnio kilka razy, nie chcę go znowu wyciągać do ewentualnego ładowania co by znów go obrotów nie uczyć itp... Prostownik mam od lat sprawdzony
2: No właśnie ja mam takie 5x droższe urządzonko, wielkości mikrofalówki, co bez akumulatora potrafi odpalić auto, i tak pytam, czy to jakoś instalacji nie pruje
f04 - 09-01-2009, 20:27
Co do prostownika to jest stary, pożądny prostownik na kółkach bo nie łatwo go podnieść. Prąd ładowania czasami jest ponad 80A:)
Krzyzak - 09-01-2009, 21:06
ja kilkakrotnie ladowalem aku bez odlaczania klem - ale mam prostownik o pradzie max. 4A z automatycznym wylacznikiem i zmniejszeniem pradu po pelnym naladowaniu
czasem mialem cala noc wlaczony i wszystko bylo OK
cns80 - 09-01-2009, 22:08
Krzyzak napisał/a: | czasem mialem cala noc wlaczony i wszystko bylo OK | Masz immo ?
Jogurt - 09-01-2009, 22:20
pawela napisał/a: |
Pytam bo:
1: Odłączałem aku ostatnio kilka razy, nie chcę go znowu wyciągać do ewentualnego ładowania co by znów go obrotów nie uczyć itp... Prostownik mam od lat sprawdzony
| ja tak doładowuję aku w colcie od 4 lat. immo w nim nie mam. tylko trzeba pamietac o wykręceniu korków z aku i dolaniu wody destylowanej
Krzyzak - 09-01-2009, 22:29
cns80 napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | czasem mialem cala noc wlaczony i wszystko bylo OK | Masz immo ? |
nie
mialem to dopisac, ale myslalem, ze kazdy wie, ze E32 czy C52 nie ma immo
cns80 - 10-01-2009, 00:19
Krzyzak napisał/a: | mialem to dopisac, ale myslalem, ze kazdy wie, ze E32 czy C52 nie ma immo | C52 podobnie jak CA0 miały immo - akcesoryjny
TRAWOR76 ma cały karton takich
|
|
|