Problemy techniczne - ECU - czy po każdym odpięciu aku trzeba resetować???
szamcio11 - 09-01-2009, 09:28 Temat postu: ECU - czy po każdym odpięciu aku trzeba resetować??? Z postów wynika, że resetowaine i właściwe ustawienie komputera nastepuje po dopięciu aku, i nagrzewaniu silnika bez obciążenia. ale czy po każdym odpięciu aku trzeba go uczyć od nowa???? Przyszła zima, poprzedni własciciel wstawił trochę mały akumulator, i teraz dla spokoju muszę go wyciągać na noc do domu. Czy po takim odpięciu za każdym razem mam uczyć komputer od nowa????
szamcio
Bartek - 09-01-2009, 09:32
Teoretycznie tak - praktycznie, jak nie stwarza problemów typu falujące obroty, to nie ma potrzeby
szamcio11 - 09-01-2009, 10:00
ok, dzięki, poobserwuję obroty. Ewentualnie zakupię większy i nowszy aku, i będzie spokój
pozdr
Miroslaw1305 - 10-01-2009, 17:00
nie kupuj nowszy akumulator tylko nowy
HouseM - 11-01-2009, 16:49
Przyznam że trochę nie logiczne pytanie. Ale do rzeczy. Jak aku odepniesz to siłą rzeczy ECU się zrestartuje. Programowanie co jest absolutną bzdurą bo w Mitsu nie ma możliwości nic zmieniać w fabrycznym programie. W skrócie chodzi o zbieranie danych adaptacyjnych przez jednostkę sterującą , na podstawie których dobierane są parametry takie jak : czas otwarcia wtryskiwaczy, wyprzedzenie zapłonu i tyle, odbywa się w trakcie użytkowania samochodu w normalnych warunkach. Czyli wsiadasz ,odpalasz , jedynka i jedziesz.
Każdy kto Ci będzie opowiadał o jakimś programowaniu ECU nie ma zielonego pojęcia o czym mówi i tyle.
rosomak1983 - 11-01-2009, 22:08
Czuli jak to własciwie jest???? czy HouseM, ma racje???
tomusn - 11-01-2009, 23:18
tak!
ECU dopasowuje te dane bez przerwy, nie ma tak, że "nauczy" się raz i już
oczywiście, żeby nie mieć potem problemów typu falujące wolne obroty, czy inna nierówna praca (na wolnych) należałoby "nauczyć" ECU na wolnych obrotach
ma to chyba również wpływ na spalanie (poprawki FTR)
ja raz może uczyłem , bo miałem czas, a kilkanascie razy nie uczyłem, a komp sobie te dane zebrał podczas jazdy - i nie odczułem żadnej różnicy!
|
|
|