To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Zamarza chłodnica - poprawna wymiana płynu

NikoN_86 - 09-01-2009, 16:39
Temat postu: Zamarza chłodnica - poprawna wymiana płynu
Witam.. może głupie pytanie ale... :D

Jak poprawnie wymienić płyn w chłodnicy CJ0 oraz ile wejdzie nowego :?: :?
Bo niestety przymarza płyn :/
Jak go wylać ?
Szukałem w Service Manual , ale nic nie znalazłem... :|

PROSZĘ O POMOC !!

Anonymous - 09-01-2009, 20:10

w chłodnicy na samym dole jest taki mały odkrecany kołeczek, najczęściej biały zakończony takim jak by motylkiem, odkręcasz czekasz aż cały płyn wyleci, zakręcasz,

nalewasz płyn do chłodnicy, następnie do zbiornika wyrównawczego tak żeby było pomiędzy min a max, odpalasz sprawdasz czy nie ubyło ze zbiorniczka wyrównawczego, w razie potrzeby dolewasz do zbiorniczka wyrównawczego.

NikoN_86 - 09-01-2009, 20:52

A ile płynu wejdzie ? mam 4L Prestona... styknie ?
Hugo - 09-01-2009, 21:28

NikoN_86 napisał/a:
mam 4L Prestona... styknie ?
Styknie, a nawet zostanie :wink:
NikoN_86 - 10-01-2009, 02:03

Hugo napisał/a:

Dla zainteresowanych... wchodzi około 3,5 litra :mrgreen:

PRZYDATNE GDY ZAMARZNIE ZBIORNICZEK PŁYNU :arrow: zbiorniczek zdejmuje się po przez przesunięcie go ku górze
(zbiornik jest wsuwany w mocowanie pod akumulatorem) i odsunięcie go od mocowania -
można wyjąć go górą (uwaga na jakieś kabelki od wiatraka) albo od dołu i wyjąć pod zderzakiem ;)

-nie potrzeba żadnych kluczy ani kombinowań alpejskich :badgrin: :badgrin: :badgrin:

bym zapomniał dodać ... szybciej wycieka płyn jak odkręci się korek od chłodnicy ;)

i to chyba wszystko w tym temacie
dziękuje za pomoc :)

Anonymous - 10-01-2009, 10:24

Derpin napisał/a:
dpalasz sprawdasz czy nie ubyło ze zbiorniczka wyrównawczego

Musisz poczekac az sie samochod nagrzeje do normalnej temperatury, bo musi sie odpowietrzyc. Tak pozatym to mam jeszcze jedno zastrzezenie co do tego opisu podanego przez Derpin. W taki sposob spuscisz plyn tylko z chlodnicy i jakas czesc z silnika. Aby spuscic tez wszystko z silnika to powinienes odkrecic srube, ktora jest gdzies w bloku. Nie wiem dokladnie gdzie bo nie znam tych silnikow :P

pawela - 10-01-2009, 10:31

Hugo napisał/a:
NikoN_86 napisał/a:
mam 4L Prestona... styknie ?

no świetnie, na wymianę pompy wody i termostatu kupiłem 6L prestona, będzie na zapas ;)