To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] SILNIK - Olej w układzie intercoolera.

Anonymous - 11-01-2009, 18:30
Temat postu: [MSS DID] SILNIK - Olej w układzie intercoolera.
Witam forumowiczów.

Zauważyłem, że w dolnej rurze chłodnicy powietrza zbiera sie sporo oleju silnikowego. Czy świadczy to o puszczaniu oleju na turbinie (na samej turbinie oleju nie widać), czy może jest to olej ze skrzyni korbowej, który poprzez odmę trafia do układu powietrznego - co na moją głowę świadczyłoby o mocnych przedmuchach z cylindrów do skrzyni korbowej. A może jest to zupełnie coś innego???

W pracy silnika nie zauważyłem nic niepokojącego (przebieg to 135000km - chyba?). A do tego oleju doszedłem podczas czyszczenia przepustnicy i przewodów powietrznych.

Może ktoś z Was mógłby mi coś wyjaśnić na ten temat.

Anonymous - 12-01-2009, 14:53

Te typy tak mają. U mnie jest to samo, może nie zbyt dużo ale jest, w zafirach TDI też to występuje, rozmawiałem ze znajomym mechanikiem im to samo potwierdził.
cns80 - 12-01-2009, 15:03

W Peugeocie 1,9 TD była prosta zasada: Nie chcesz mieć oleju tam gdzie go być nie powinno to nigdy nie lej więcej niż 2/3 stanu na bagnecie. Najlepiej lać połowę. To taka francuska przypadłość chyba ;)
Nie pamiętam jak to jest u nas rozwiązane, ale jeśli to powietrze jest z domieszką spalin z EGR to może nieść takie oleiste syfy.

Anonymous - 12-01-2009, 21:13
Temat postu: Olej w układzie intercoolera
Dzięki za odzew.
Widzę, że tragedii nie ma - przynajmniej na razie - skoro taki objaw pojawia się nie tylko u mnie. Ale przydałoby się chyba sprawdzić ciśnienie sprężania w moim didolku. Pomyślę o tym.
A tak na marginesie:
czy ten przewód idący z odmy do rury powietrznej można by odłączyć i zostawić swobodnie, a otwór w rurze powietrznej zaślepić, czy też musi to być układ zamknięty? A może taki zabieg nic nie zmieni???
Są to oczywiście przemyślenia laika :wink:

Japko - 18-03-2009, 19:23

Potwierdzę regułę. Po 93000 przebiegu w intercoolerze było ok. 0,25l oleju. Powiedziano mi, że to turbina przepuszcza.