To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Jaki jest najlepszy filtr paliwa?

pan_michal - 12-01-2009, 13:42
Temat postu: [Cari 1.9TD] Jaki jest najlepszy filtr paliwa?
Witam wszystkich :wink:
pytanie tak jak w temacie: jaki jest najlepszy filtr paliwa do naszego autka? zbiliża się czas gdy trzeba go wymienic.
czytalem gdzies (na nieszczescie nie pamietam gdzie to bylo) ze zmieniając filr paliwa mozna poprawic osiągi naszego autka (tzn diesla) duzo bardziej niz zmieniajac filtr w benzynie.
moje pytanie brzmi czy jest to mozliwe jakos w przypadku carismy? czy ktos z Was zmienial filtr na jakis lepszy ktory cos poprawil?
Pozdrawiam!

Student - 12-01-2009, 14:16

Nie mam wiedzy w temacie poprawy osiągów bo nie czytałem żadnego wątku na ten temat ale przypuszczam że odczucia były tego typu dlatego że większość osób jeździ na filtrze do momentu aż on praktycznie stanie i nie daje wcale paliwa. Trzeba wziąć poprawkę że poza ewentualną parafiną w mrozy to filtr zabija się stopniowo więc i auto staje sie mułowate stopniowo.
Po wstawieniu nowego filtra mamy uczuci jak byśmy zrobili tiuning :mrgreen: a to normalna czynność serwisowa.

Moim zdaniem dla zwykłego zjadacza chleba nie ma filtrów lepszych czy gorszych (lub różnica pomiędzy nimi jest znikoma) wymieniaj na czas i tyle.

Anonymous - 12-01-2009, 14:37

.....chyba pomysliłeś filtry......pompka przetłaczająca i tak ma zapas w wydajności więc nie ma możliwości podniesienia mocy przez zastosowanie ,,super filtra", może chodzi Ci o filtr powietrza to już prędzej ale to naprawdę szkoda zachodu...
pan_michal - 12-01-2009, 15:06

przepraszam wszystkich,ale pomylilem filtr paliwa z filtrem powietrza :oops:
a informacje na ktore sie powolywalem pochodzą stąd:
http://tuningmania.pl/tun...yka/dziala1.htm

tak swoją drogą prawie 10KM i lekka poprawa jazdy to ciekawy bajer :)

Anonymous - 12-01-2009, 18:47

pan_michal napisał/a:
przepraszam wszystkich,ale pomylilem filtr paliwa z filtrem powietrza :oops:
a informacje na ktore sie powolywalem pochodzą stąd:
http://tuningmania.pl/tun...yka/dziala1.htm

tak swoją drogą prawie 10KM i lekka poprawa jazdy to ciekawy bajer :)

Z tego co wiem to zamontowanie filtra stożkowego nie zawsze wiaze sie z przyrostem mocy. W niektorych przypadkach jest odwrotnie. Nie zawsze filtr ten dobrze wplywa na prace silnika tak wiec dobrze sie zastanow,a jak juz zdecydujesz sie zamontowac taki filtr to nie kupuj byle czego tylko dobra sprawdzona marke,a co do tych 10KM to raczej na to nie licz no chyba,ze sie myle... Pozdrawiam

pan_michal - 12-01-2009, 20:36

chyba powaznie sie nad tym zastanowie :) jezeli mam miec spadek KM jeszcze poniezej tych 90 to moze wole nie ryzykowac ;)
Pozdrawiam i dzieki za posty

Jaro1974 - 12-01-2009, 21:44

Witam i dołączę się do tematu. Mianowicie jest możliwe podniesienie mocy za pomocą filtra stożkowego ale nie o 10 ale zaledwie o ok. 5KM. Dowiadywałem się u goscia który już w tym trochę siedzi. A wywalić ok. 200pln na zaledwie 5KM to chyba lekka przesada.
Pozdrawiam

Anonymous - 13-01-2009, 17:29

Popieram kolege Jaro1794. Jest to gra niewarta swieczki

Pozdrawiam