Forum dla Panów - Kulturystyka
rosomak1983 - 12-01-2009, 21:31 Temat postu: Kulturystyka Czy jakis mitsumaniak jest podobnie jak ja kulturysta amatorem? POZDRO
Cezar - 12-01-2009, 22:34
No cos tam sie dzwiga, ale to dodatek do MMA - a moze odwrotnie
rosomak1983 - 12-01-2009, 22:39
Cezar napisał/a: | dodatek do MMA |
co to MMA? chce sie upewnic bo nie do konca czaje te skróty...
[ Dodano: 12-01-2009, 22:39 ]
Cezar, ile cwiczysz? Ostro?
karolgt - 12-01-2009, 22:47
a już miałem pisać ze ja i Cezar, ale Cezar widze był pierwszy
no i ja, ostro,nie ostro, różnie, ale już dobre pare lat, ostatni rok był bardzo słaby, najpierw kontuzja, potem 2 przeziębienia z rzędu no i spory brak czasu, mam nadzieje ze za jakis miesiąc w końcu na dobre sie wezmę za treningi
Cezar - 12-01-2009, 22:51
rosomak1983 napisał/a: | co to MMA? |
MMA - Mixed Martial Arts czyli mieszane sztuki walki
Tak od ponad roku, po 30min treningu mozna zebrac wiadro potu i troche krwi
rosomak1983 napisał/a: | Cezar, ile cwiczysz? Ostro? |
Ponad 10 lat temu wszystko sie zaczelo, potem mialem dluga przerwe, choc czasami cos tam sie cwiczylo i teraz od ponad roku wszystko od nowa
Szkoda zdrowia zeby ostro cwiczyc
[ Dodano: 12-01-2009, 22:53 ]
karolgt napisał/a: | a już miałem pisać ze ja i Cezar, ale Cezar widze był pierwszy |
trenuje sie, to jest sie pierwszym
rosomak1983 - 13-01-2009, 01:10
Ja trenuje niecałe dwa lata ale na poczatku sie do tego zapaliłem strasznie zaczałem interesowac dieta odzywki technika cwiczenia... Wiele na ten temat wiem teraz.
Ostatnie pół roku spokojniej bo mnie mój misiek bardziej zajmuje... Miałem sie zapisac na krav mage, nawet byłem na pierwszych zajeciach ale potem złamałem kostke palca hehe i tak cwiczyłem na siłce. Wszyscy mówili ze jestem nienormalny...
Najlepsze jest to ze własnie po takim ostrym treningu wychodzisz zmęczony i czujesz sie swietnie.... (Hormony które wydziela sie-endorfiny wydzielajace sie po wysiłku) to chyba dlatego tak to lubie. Wogóle kulturystyka piękny sport warto zebysmy go promowali na forum.
Jesli chodzi o inne sporty to jeszcze biegam jakies skromne dystanse 4-8 km.Po takim wysiłku aerobowym tez sie czuje wspaniale... Jakos mi to słuzy... Cezar napisał/a: | MMA - Mixed Martial Arts |
dobre to bo jak wydobrzeje mi całkiem ręka to chce sie na cos zapisac...
Tylko raczej na kravke
Co do mojej aktualnej formy to rewelacji nie ma ale jestem zadowolony. POLECAM WSZYSTKIM KULTURYSYKA SPORT DLA KAZDEGO NIE DAJCIE SIE TYLKO NAMOWIC NA DROGE NA SKROTY
[ Dodano: 13-01-2009, 01:19 ]
Anonymous - 13-01-2009, 22:49
rosomak1983 napisał/a: | Czy jakis mitsumaniak jest podobnie jak ja kulturysta amatorem |
od jakiś 2 lat nieustanie próbuje... niestety zawsze po 2-3 miesiącach stałych treningów znajdzie się coś co blokuje mi czas...
teraz zamierzam znów spróbować... rosomak1983 napisał/a: | Wiele na ten temat wiem teraz. |
czekam na rady
aktualnie nie ćwicze nic jakoś od 7-9 miesięcy... ale chętnie znajdę czas 2 razy w tygodniu na jakiś trening adaptacyjny, a potem może nawet 3 razy? chodzi mi raczej o zyskanie na masie bo straszny szczypior jestem xD (180cm 63kg) szybka przemiana materii ;/ + fajki i chyba to robi swoje ;/ , może jakieś rady? od czego by tu znowu zacząć itd? no i jakie suple robiłem sobie kiedyś, już nie pamiętam nazwy ale jakieś czekoladowe szejki bogate w węglowodany, no i jakoś słabo zyskałem te mase, co prawda siły w tamtym okresie przybyło ale też nie było ta jakaś rewelka
nie potebuje być jakimś karkiem ale z 15 kilo chętnie bym załapał, oczywiście masy mięśniowej nie tłuszczowej P
rosomak1983 napisał/a: | Co do mojej aktualnej formy to rewelacji nie ma |
ile ważysz i jaki masz wzrost bo jak dla mnie to rzeźby można pozazdrościć
rosomak1983 - 14-01-2009, 02:56
Derpin napisał/a: | niestety zawsze po 2-3 miesiącach stałych treningów znajdzie się coś co blokuje mi czas... |
to fajna zabawa ... Warto cwiczyc cały czas i sie nie zniechecac.
Derpin napisał/a: | teraz zamierzam znów spróbować.. |
Brawo!!! Dobra decyzja.
Derpin napisał/a: | aktualnie nie ćwicze nic jakoś od 7-9 miesięcy... |
A wiec na poczatku musisz zrobic trening ogólnorozwojowy
tj . na jednym treningu cwiczysz wszystkie patrie mięsniowe przechodzisz po koleji robisz np klatka plecy(moja ulubiona patria) barki biceps triceps nogi (brzuch-lubie go pomęczyć) Robisz tak przez 3 tygodnie.Potem powiem co dalej. Tutaj nie musisz sie wspomagac czymkolwiek wystarczy jak dobrze jesz.
Derpin napisał/a: | chodzi mi raczej o zyskanie na masie bo straszny szczypior jestem xD (180cm 63kg) |
Mozesz spokojnie zyskac troche kilogramów ale musisz regularnie cwiczyc i sie dobrze, wartosciowo i kalorycznie odzywiac.
Derpin napisał/a: | + fajki |
moja rada rzuć ja przestałem palic i zaczalem cwiczyc hehe. Wujek rosomak radzi rzuc to badziewie
Derpin napisał/a: | już nie pamiętam nazwy ale jakieś czekoladowe szejki bogate w węglowodany, |
pewnie gainery sa jak najbardziej ok przy budowaniu masy ale pamietaj dieta to absolutna podstawa!!! Odzywki to tylko dodatki jest sens je brac tylko wtedy gdy dobrtze jesz. Wtedy sa efekty.
Derpin napisał/a: | 15 kilo chętnie bym załapał, |
Aż tyle czytej masy to ciezko w krótkim czasie zrobic. Ale jak przytujesz 5 kg to od razu zauwarzysz róznice a to zadanie osiaglane w 0.5-1 roku.Pamietaj to sport dla wytrwałych i cholernie upartych.
Derpin napisał/a: | ile ważysz i jaki masz wzrost |
waga 75.5 wzrost 174 Bedzie lepiej
Co do treningów odzywiania itp to jak masz serio checi to rad wuja rosomaka ciag dalszy nastapi
Anonymous - 14-01-2009, 03:39
rosomak1983 napisał/a: | a jednym treningu cwiczysz wszystkie patrie mięsniowe przechodzisz po koleji robisz np klatka plecy(moja ulubiona patria) barki biceps triceps nogi (brzuch-lubie go pomęczyć) |
jak długi powinien być rozsądny trening tak żebym nie ciskał się z hantelkami 2 godziny bez sensu ? nie wiem godzina 1,5 starczy ? oczywiście wliczając w to rozgrzewkę.
no i jeżeli idziemy na mase to więcej przyłożeń a mniejszy ciężar czy większy ciężar a mniej przyłożeń ? bo z różnymi opiniami się spotkałem
rosomak1983 napisał/a: | moja rada rzuć ja przestałem palic i zaczalem cwiczyc hehe. Wujek rosomak radzi rzuc to badziewie |
w sumie to 4 -5 fajnek dziennie max czasem nawet jednej nie spale na imprezach idzie z 10, zobaczymy może uda się z tym coś zrobić będe garniery kupował zamiast fajek
rosomak1983 napisał/a: | .Pamietaj to sport dla wytrwałych i cholernie upartych. |
i do tego jeszcze cierpliwych...
rosomak1983 napisał/a: |
waga 75.5 wzrost 174 Bedzie lepiej |
a ile miałeś na starcie ?
co do diety rozumiem że wódke odstawiamy na jakiś czas ale piwko raz w tygodniu ok? chociaż czasem nawet rzadziej bo ja to wygodny jestem i na imprezki autem wole pojechać niż potem sie taksą tłuc z powrotem więc tu raczej jest na + bo piję rzadko ale jak już to konkretnie. a co do diety to zalecane pewnie dużo białka i węglowodanów no i słyszałem o piciu co najmniej 2 litrów wody? prawda to? że niby organizm ma sie nasycić wodą ? czy jakoś tak...
ale pytań nawymyślałem P oj będziesz sie ze mna miał P hehe no zobaczymy postaram się od przyszłego tygodnia zacząć to może do zlotu w beskidach będą już jakieś efekty
karolgt - 14-01-2009, 08:17
Derpin napisał/a: |
jak długi powinien być rozsądny trening tak żebym nie ciskał się z hantelkami 2 godziny bez sensu ? nie wiem godzina 1,5 starczy ?
|
30-40 min intenstwnego treningu, zamiast opierniczania się 2 godziny
oczywiście wliczając w to rozgrzewkę.
|
pisałem bez rozgrzewki.
no i jeżeli idziemy na mase to więcej przyłożeń a mniejszy ciężar czy większy ciężar a mniej przyłożeń ? bo z różnymi opiniami się spotkałem
|
mniej, wiekszymi ciężarami
rosomak1983 napisał/a: | .Pamietaj to sport dla wytrwałych i cholernie upartych. |
tego nie brakuje, bardziej roznych "przypadków losowych" ktore po 3-4 miesiącach super regularnych treningów psują cały plan i rozpiske
rosomak1983 napisał/a: |
waga 75.5 wzrost 174 Bedzie lepiej |
u mnie 176 cm, 93 kg
Anonymous - 14-01-2009, 08:18
Derpin napisał/a: | nie wiem godzina 1,5 starczy ? |
wystarczy, pozniej palisz miesnie
Derpin napisał/a: | no i jeżeli idziemy na mase to więcej przyłożeń a mniejszy ciężar czy większy ciężar a mniej przyłożeń ? |
wiekszy ciezar, np w serii 12-10-10-8
Derpin napisał/a: | a ile miałeś na starcie ? |
ja np. 197 przy 67kg, obecnie 110kg
Derpin napisał/a: | co do diety rozumiem że wódke odstawiamy |
niekoniecznie, wodka pali bialko i w tym problem a do tego jest kaloryczna
Derpin napisał/a: | a co do diety to zalecane pewnie dużo białka i węglowodanów no i słyszałem o piciu co najmniej 2 litrów wody? prawda to? że niby organizm ma sie nasycić wodą ? czy jakoś tak... |
uwazaj z bialkiem bo ja rok temu uszkodzilem sobie klebuszki nerkowe przez bialko, weglowodany jak najbardziej ok przy zbieraniu masy ale tez uwazaj na rosnacy brzuch, ja przy budowaniu masy odpuscilem sobie cwiczenia brzucha i teraz nie moge go zrzucic bez straty kg.
co do wody to jest sporo suplementow ja zatrzymujacych i dajacy efekt lepszego przypakowania (nie rzezby) stad moze to co slyszales o jej dzialaniu, ja ogolnie pije na ile mam ochote
karolgt - 14-01-2009, 08:23
arturro napisał/a: | Derpin napisał/a: | nie wiem godzina 1,5 starczy ? |
wystarczy, pozniej palisz miesnie
|
1,5 godz to za dużo samego treningu wg.mnie.
Anonymous - 14-01-2009, 08:41
karolgt napisał/a: | 1,5 godz to za dużo samego treningu wg.mnie. |
mi trening zajmuje srednio ok 1h
tj jak cwicze partie klatka bicpes - ok 1,10h
barki kaptury ok 50min
plecy triceps ok 1h
plus rozgrzewka i ewentualnie cwieczenia brzucha wiec wychodzi ze na silowni spedzam ok 1,5h - o to mi bardziej chodzilo
karolgt - 14-01-2009, 10:08
to może dwa linki dla początkujących i nie tylko :
Kulturystyczne Forum Dyskusyjne
Sportowe Forum Dyskusyjne
rosomak1983 - 14-01-2009, 14:45
Derpin napisał/a: | nie wiem godzina 1,5 starczy ? oczywiście wliczając w to rozgrzewkę. |
max 1.5 godziny potem jak juz napisał arturro palisz miesnie bo do gry wchodzi kortyzon.
Cytat: | no i jeżeli idziemy na mase to więcej przyłożeń a mniejszy ciężar czy większy ciężar a mniej przyłożeń ? bo z różnymi opiniami się spotkałem |
trening na mase to tak; cwiczysz takim ciezarem którym maxymalnie wykonasz 8-12 PRAWIDŁOWYCH TECHNICZNIE powtórzeń.... Pamietaj technika jest bardzo wazna wolno opuszczamy szybko podnosimy(to tylko jedna z wileu rad technicznych). Nie patrz ze inni robia niechlujnie byleby podniesc wiecej i lepiej wypasc przed kolegami. Cwiczysz dla siebie i jak chcesz efektów to rób cwiczenia technicznie.
Derpin napisał/a: | garniery kupował |
gainery hehe
Derpin napisał/a: | co do diety rozumiem że wódke odstawiamy na jakiś czas ale piwko raz w tygodniu ok? |
profesjonaliscie wogóle nie pija ale my amatorzy czasem mozemy tylko jak juz pijesz to pamietaj ze lepiej nawet czesciej a tylko troche niz rzadziej w trupa po piciu i na kacu pic duzo wody i jesc na siłe!!!
Derpin napisał/a: | bo piję rzadko ale jak już to konkretnie |
no własnie takie konkretne picie moze powodowac duze spadki... Wtedy organzm traci duzo wody oraz pogłebia sie deficyt energetyczny (po piciu w trupa mamy hipoglikemie i organizm pali białko)
Derpin napisał/a: | dużo białka i węglowodanów no i słyszałem o piciu co najmniej 2 litrów wody? prawda to? że niby organizm ma sie nasycić wodą ? czy jakoś tak... |
weglowodany złozone jak ryz brazowy makaron chleb razowy ziemniaki po treningu cukry proste (np. Gainer albo weglowodny) mozesz jesc słodycze (tylko do 30 min po treningu!) i one wtedy nie zmnienia sie w tłuszcz tylko odłoza w miesniach (stymylacja wzrostu) oraz watrobie.
białko: jemy mieso kurczak najlepszy (mało tłuszczu) tuńczyk sery itp
tłuszcze: Unikamy zwierzecych spozywamy roslinne. Ty jako chydy osobnik mozesz pic olej najlepiej z oliwek normalnie łyzkami stołowymi albo kieliszkami (ja tak robiłem)
dostarczasz wtedy duzo kalorii niezbednych do budowy miesni.
Wody jak najwiecej tak jak słysząłes dobre nawodnienie jest dobre z paru powodów ale nie wszystko naraz...
Derpin napisał/a: | zacząć to może do zlotu w beskidach będą już jakieś efekty |
dla chcacego nic trudnego!!!!
Cytat: | u mnie 176 cm, 93 kg |
arturro napisał/a: | 197 przy 67kg, obecnie 110kg |
panowie wrzuccie foty! na ,,napince''
Cytat: | ja np. 197 przy 67kg, obecnie 110kg |
ile Ci zajelo zrobienie takiej masy? arturro napisał/a: | uwazaj z bialkiem bo ja rok temu uszkodzilem sobie klebuszki nerkowe przez bialko |
przy normalnej suplementacji to niemozliwe. Musiałes przesadzac. arturro napisał/a: | uwazaj na rosnacy brzuch |
Derpinowi to raczej nie grozi on jest ektomorfikiem.
arturro napisał/a: | ja przy budowaniu masy odpuscilem sobie cwiczenia brzucha i teraz nie moge go zrzucic bez straty kg. |
dziwne zebys zrzucil tłuszcz i nie spadł na wadze. Ja od momentu gdy zaczałem cwiczyc nie przytyłem zbyt wiele ale bowody poszły w góre i to bardzo ale tam gdzie trzeba W bicu mam teraz 39cm (w prawym troszke mniej) za to w talii schudłem.
Brzuch cwicze zaciecie od samego poczatku i ja to po prostu uwilebiam!!! Generalnie nie poszłem na ilosc tylko na jakosc miesni. Wazyłem jakies 73 jak zaczynałem ale sporo było tłuszczu teraz mam malutko tłuszczyku ale obwody mam bardzo proporcjonalne...(w talii taraz mniej niz na poczatku)
|
|
|