Carisma - Techniczne - 1szy samochód, parę pytań
Cornholio - 15-01-2009, 03:14 Temat postu: 1szy samochód, parę pytań Witam. Sprowadziłem sobie niedawno Carismę 1.6 73kw 98r. I Mam parę pytań. Samochód przeszedł przegląd techniczny, prócz przednich drążków amortyzatora nie było problemów, ale:
1. Strasznie rzezi prawe tylne koło coś w stylu ''ŻŻŻŻżżżżŻŻŻŻ'' i nie wiem co to może być. Problem pojawia się przy dość dużej prędkości 120-140km. Znajomy mechanik który nim jeździł powiedział że to raczej nie łożysko. Co Wy na to?
2. Jak jeżdżę po garbach i samochód podskuje to na chwilę włącza się podświetlanie kabiny, jak to zniwelować?
3. Jakie najlepiej drażli stabilizatopa zakupić, żebym nie musiał ich wymieniać co parę miesięcy.
4.zamierzam zakupić od znajomego koła na ładnych aluminiowych felgach mocowanie. ET38. Moje mają ET44 opony 195x50x15. Czy nie będzie problemów z ich zamontowaniem i jazdą?
4. Odnośnie spalania. Podczas jazdy z Niemiec spalił max 6l. A teraz po mieście dochodzi nawet do 12, czy to normalne?
5. Co powiecie na temat instalacji gazowej, jeśli tak to jaka?
6. Podczas jazdy z włączonym nawiewem (nie posiadam klimy) wydobywa się bardzo nieprzyjemny odór zgnilizny. Znajomy mówił, abym wymienił filtr kabinowy, ale niestety nie mogę go zlokalizować.
Na razie tyle, ale na pewno jeszcze coś mi się przypomni
demeone - 15-01-2009, 03:42
Punkt 4: tak jak pewnie wiekszosc odpowie: przeczysc przepustnice ale z drugiej strony podczas jazdy z niemiec jechales po autobahnie tak wiec spalanie jest mniejsze niz podczas jazdy po miescie
Punkt 6: Filtr jest za schowkiem odkrec wymontuj i zobacz co znajdziesz, uzyj opcji szukania na forum
Pozdrawiam
Piwor - 15-01-2009, 06:27
Punkt 2. Czy domknąłeś klapę od bagażnika?
Punkt 5. Sekwencja. Sporo ludzi ma zestaw firmy STAG.
saphire - 15-01-2009, 09:16 Temat postu: Re: 1szy samochód, parę pytań
Cornholio napisał/a: |
1. Strasznie rzezi prawe tylne koło coś w stylu ''ŻŻŻŻżżżżŻŻŻŻ'' i nie wiem co to może być. Problem pojawia się przy dość dużej prędkości 120-140km. Znajomy mechanik który nim jeździł powiedział że to raczej nie łożysko. Co Wy na to? |
Może być wyząbkowana opona.
Cornholio napisał/a: | 2. Jak jeżdżę po garbach i samochód podskuje to na chwilę włącza się podświetlanie kabiny, jak to zniwelować? |
Rozebrać włącznik i spacyfikować.
Cornholio napisał/a: | 4. Odnośnie spalania. Podczas jazdy z Niemiec spalił max 6l. A teraz po mieście dochodzi nawet do 12, czy to normalne? |
A co w tym dziwnego? Miasto to miasto więc nawet i x2 może skoczyć spalanie. Mój 1.8 GDI w trasie ma średnio 7.5 a w mieście 13
Cornholio napisał/a: | 5. Co powiecie na temat instalacji gazowej, jeśli tak to jaka? |
Tylko sekwencyjna. Chyba że lubisz permanentne problemy z autem i przepływomierzem.
Cornholio napisał/a: | 6. Podczas jazdy z włączonym nawiewem (nie posiadam klimy) wydobywa się bardzo nieprzyjemny odór zgnilizny. Znajomy mówił, abym wymienił filtr kabinowy, ale niestety nie mogę go zlokalizować. |
Jeśli jest to za schowkiem po stronie pasażera - dostęp po otwarciu schowka i spuszczeniu go aż na podłogę. Ponadto trzeba ci zrobić czyszczenie i odgrzybianie kanałów analogicznie jak dla klimy.
Piwor - 15-01-2009, 16:25
saphire napisał/a: | Tylko sekwencyjna. Chyba że lubisz permanentne problemy z autem i przepływomierzem. | Ja mam opcję klasyczną i nie narzekam na awarię. Aczkolwiek jak bym miał ja gazować auto, wsadziłbym sekwencję.
patriotazz - 15-01-2009, 23:55
Sekwencja i moim zdaniem najlepiej ja mam w swojej 1.6 i jestem zadowlony
Cornholio - 17-01-2009, 16:09
A co z tą przepustnicą? Gdzie się znajduje i jak ją przeczyścić. Dużo piszesie w tematach na temat czyszczenia przepustnic, ale myślałem że coś takiego jest tylko w starych gaźnikach... 䮠ࣰƀ
|
|
|