To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - zaciski hamulcowe

Anonymous - 12-06-2006, 08:53
Temat postu: zaciski hamulcowe
Witam , czy zaciski hamulcowe z przodu powinny mieć troszke luzu? bo jak ręką sie poszarpie ,to delikatnie mają luzu a w innych autkach nawet starszych nie ma ani troche-Lancer 1.6 2003 r
raddex - 15-06-2006, 19:20

Prawdę mówiąc nigdy nie spotkałem się z luźnymi zaciskami hamulcowymi. Tarcza hamulcowa może mieć niewielki luz, ale zacisk jest na sztywno przykręcony i według mnie, nie powinien się ani trochę ruszać. Tu chodzi przecież o bezpieczeństwo, a także o równomierny docisk klocków hamulcowych do tarczy hamulcowej. Może było coś wymieniane i zapomniano dokręcić zacisk? Po naszych serwisach można się wszystkiego spodziewać.
Serek - 15-06-2006, 22:15

Kolega ma raczej na myśli, że to zaciski czyli ruchome części hamulca (na prowadnicach) mają luz w płaszczyźnie innej niż wzdłuż prowadnic. Wiem, bo sam mam to samo.
raddex - 19-06-2006, 18:46

tylko czy to jest możliwe w 3 letnim samochodzie? I czy rzeczywiście to o to chodzi. gonzo napisz może właśnie, która część zacisku ci się rusza, czy ta o której pisze Serek, czy ta sztywna, w której są zamontowane prowadnice.
herr_flick - 24-04-2017, 00:52

Czy do 1,6 są zaciski dwutłoczkowe pasujące P&P z Galanta/Outlandera/Sigmy?
Do modelu wcześniejszego Lancera, jak i Colta były poradniki odnośnie wymiany jarzma o rozstawie 130mm i zacisków dwutłoczkowych na większe tarcze tj 276mm.
W CS3 już są tarcze tej średnicy, pytanie czy tylko zaciski czy również jarzmo.
Z którego dokładnie modelu ewentualnie by podeszło.

p03 - 24-04-2017, 12:43

Próbował ktoś do lancera przeszczepić zaciski + tarcze od ASX-a?
herr_flick - 24-04-2017, 13:37

Byłbym zainteresowany zwiększeniem rozmiaru tarcz i wymianą zacisków, podobno z Outlandera, ale nie znalazłem którego i czy ma znaczenie liczba szpilek. U mnie to 4x114,3